Tolwegen en tolbruggen in Denemarken
In Denemarken kun je bijna overal kosteloos van de wegen gebruikmaken. Tolwegen zijn er niet, met uitzondering van twee bruggen: de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) en de Oresundbrug (Øresundsbroen).
Geen vignet voor Zweden
Je hebt dus niet, zoals in bijvoorbeeld Tsjechië en Slovenië, een vignet nodig voor de snelwegen in Zweden. Je hoeft van tevoren niets te doen en het wijst zich allemaal vanzelf.
Geen euro maar de Zweedse kroon
Op 13 september 2003 heeft de Zweedse bevolking zich uitgesproken tegen de komst van de euro. Als gevolg hiervan betaalt men in Zweden nog altijd met de Zweedse kroon (SEK).
De goedkoopste route is om vanuit Frederikshaven in Denemarken de ferry naar Goteborg te nemen. Groteborg is de op één na grootste stad van Zweden en ligt op een kleine vijf uur rijden van de Zweedse hoofdstad.
Heb ik een vignet of milieusticker nodig in Denemarken? Ja, maar dat geldt alleen voor voertuigen die op diesel rijden en meer dan 8 zitplaatsen hebben. Zij moeten in de milieuzones voorzien zijn van een milieuvignet (miljømærke of ecolabel). Er zijn milieuzones in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg.
Dieselvoertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen, moeten in de Deense milieuzones voorzien zijn van een milieuvignet (miljømærke, ecolabel).
De Øresundbrug (Deens: Øresundsbroen, Zweeds: Öresundsbron, gemeenschappelijke naam: Øresundsbron) is een oeververbinding tussen Denemarken en Zweden, bestaande uit een brug en tunnel. Over de brug loopt de autosnelweg E20 tussen Kopenhagen en Malmö.
De ferry tussen Frederikshavn en Göteborg vertrekt dagelijks meerdere keren per dag. De boot doet er 3,5 uur over om de afstand af te leggen. De ferry's vertrekken om 03:30, 08:30, 14:00, 16:45, 20:15 en om 22:30. Een enkel ticket kost 75 euro per auto.
De Sontbrug wordt lokaal ook wel de Öresundbron in het Zweeds of Øresundsbroen in het Deens genoemd. De brug verbindt Kopenhagen en Malmö met elkaar en is gebouwd over de Sont. De tolbrug tussen Denemarken en Zweden zelf is zo'n 9 kilometer lang en 23,5 meter breed.
Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Denemarken heeft u geen visum nodig. Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee.
Verbanddoos en brandblusser - Geadviseerd wordt om een verbanddoos en een brandblusser mee te nemen. Sleepkabel en startkabels - Geadviseerd wordt om een sleepkabel en startkabels mee te nemen. Reservelampen - Ook wordt geadviseerd om reservelampen mee te nemen.
De maximumsnelheden in Zweden zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 70 km/h. Snelwegen 120 km/h.
De milieusticker is te bestellen in alle ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel/milieusticker-duitsland. De sticker wordt dan binnen circa 5 werkdagen door TÜV Nederland thuisgestuurd. De kosten zijn € 13,95 inclusief verzendkosten.
De groene milieusticker Duitsland is alleen bij GWK Travelex vestigingen, direct uit voorraad leverbaar. De prijs van een Milieusticker Duitsland is € 18,50 per voertuig. Het meenemen van een kentekenbewijs is niet nodig.
Maximumsnelheid. In Denemarken geldt 50 km/uur in de bebouwde kom, 80 km/uur daarbuiten en 130 km/uur op autosnelwegen. Op een motortrafikvej mag 90 km/h, soms 100 km/h gereden worden. Voor vrachtwagens geldt 70 km/uur buiten de bebouwde kom en 80 km/h op de autosnelweg.
Milieuzone personenauto's
In één straat in Stockholm, Hornsgatan, mogen dag en nacht het gehele jaar door alleen personenauto's, bestelwagens en minibusjes op benzine rijden, die voldoen aan euronorm 5 en op diesel die voldoen aan euronorm 6. Een milieuzone voor personenauto's wordt met borden aangegeven.
Tijdens de coronapandemie voerden veel Schengenlanden grenscontroles in om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Niet lang geleden lieten de meeste landen deze controles weer los, maar inmiddels hebben Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden ze heringevoerd.
Bootovertochten vanuit Denemarken naar Zweden
Havenplaatsen die vanuit Denemarken bereiken zijn: Kopenhagen, Frederikshaven, Grenå en Helsingør. De bootovertocht naar deze havens duurt over het algemeen tussen de 3 en 5 uur.
Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Commissie vergelijkt jaarlijks de prijsverschillen op het gebied van eten, drinken en tabak in de verschillende Europese landen. Zweden komt daarbij als goedkoopste Scandinavische land uit de bus.
De afstand tussen Utrecht en Malmö is achthonderd kilometer, als je via Puttgarden, Rødby en de Öresundbrug reist. Wil je geen veerboten nemen, dan is de afstand zo'n 950 kilometer. Kies je voor de route via Kiel? Dan is het vanuit Utrecht vijf uur rijden.