Dit gebeurt met een scherp mes dat in de cloaca wordt gestoken en vervolgens naar boven tot de borstpunt wordt getrokken, zodat er een snede is ontstaan waar de hand in kan. Vervolgens wordt met de hand de maag, hart en lever eruit gehaald. Met de lever moet voorzichtig worden gehandeld, zodat de galblaas niet knapt.
Wat de mechanische methodes betreft, wordt voor pluimvee gesproken over het gebruik van een penschiettoestel (al dan niet penetrerend), maceratie (verhakselen – tot max. 72 uur), het breken van de nek, een percuterende slag op de kop en een vuurwapen met een vrij projectiel.
een emmer met een lege zak om de kip in te leggen zodra ie onthoofd is, en een scherpe bijl. als ze dan rustig ligt met de kop op de balk in 1x hard maar doelbewust slag in/op de nek. met mijn bijltje is de nek gelijk door, dus het dier gelijk uit z'n lijden.
Verwijder nu de krop. Nu kun je de kip goed schoonspoelen met koud water. Daarna kun je het vlees het beste 1 dag laten besterven, zet de kom in de koelkast of op een koele plaats, zorg er daarbij wel voor dat er geen vliegen of ander ongedierte bij kan komen. De volgende dag kun je het vlees verder verwerken.
Villen Het villen van een kip betekent dat vrijwel alle vel wordt weg- genomen. Maak hiertoe een zeer ondiepe snede van ongeveer 5 cm lang in een van de dijen van het dode dier. Steek hierin drie of vier vingers schuin omhoog tussen het vel en het vlees.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Eerst worden ze bedwelmd en gedood, vervolgens onthaard en ontdaan van organen. Goedgekeurd vlees gaat vervolgens naar de uitsnijderij. Daar vindt de verdere verwerking van vlees plaats. Het wordt in kleinere delen gesneden, zoals rundvlees tot biefstuk en kip tot kipfilet.
Pluimveehouders leggen geld bij om uitgelegde kippen te laten slachten. Dat loopt op tot zo'n 14 cent per kip. De notering voor witte slachtkippen in Barneveld zakte woensdagavond met 2 cent naar een niveau van -10 cent per kilo.
Een dierenarts moet toezicht houden op de verdoving en het verdovingsmiddel. De persoon die het verdovingsgeweer gebruikt, moet een vergunning van de politie hebben voor het geweer.
De hanen worden op een leeftijd van 13-15 weken geslacht. Deze slachtleeftijd heeft een reden. De haantjes gaan op een leeftijd van ongeveer 15-16 weken puberen en door de hormonale verandering wordt het vlees dan minder mals.
Want kippen pikken elkaar soms letterlijk dood. Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Slachtleeftijd. Beter Leven kippen zijn van een trager groeiend ras (geen plofkip) en gaan op latere leeftijd naar de slacht. Voor 2 sterren kip bedraagt die leeftijd 56 dagen. De kippen in de gangbare houderij gaan tussen de 35-42 dagen naar de slacht.
De nieuwe kipleveranciers van KFC zijn niet halal-gecertificeerd en de Nederlandse KFC restaurants verkopen sinds 1 januari 2013 geen kip meer van halal-gecertificeerde leveranciers.
Soorten halal vlees
En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner. Dat wordt smullen!
Halal assortiment van Jumbo
Voor Jumbo geldt net zo goed als voor de Albert Heijn dat je er prima terecht kunt voor je halal boodschappen. Ook daar is een ruim assortiment van Wahid halal producten verkrijgbaar, zoals kipfilet, rundergehakt, gekruide shoarma, biefburgers, hotwings en kip TV sticks.
Zelf zou je ook geen rauwe aardappelen eten: het is niet lekker en het zou zwaar op de maag liggen. Datzelfde hebben kippen ook. Rauwe aardappelen worden niet goed verteerd en maar slecht opgenomen. Als je ze dit toch voert, kunnen de kippen diarree krijgen of last krijgen van braken.
Toch moet je oppassen met rauwe kip, ook al doe je voorzichtig. "Je kan er zelfs hersenschade van krijgen, of je hele verteringsstelsel lost op door de pathogene organismen zoals E. Coli. Die bacterie is in staat om je darmwand te penetreren en zo in je bloedbaan terecht te komen.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Normaal gesproken doet hij niks en verdedigt hij ook niet, tenzij je aan zijn vrouwtjes komt. Dan komt hij keihard aangerend. Dus de enige oplossing is om de haan zijn gang te laten gaan en zoveel mogelijk met rust laten. Als jij hem niet bedreigd zal hij ook niet aanvallen.
Wat vinden kippen niet leuk? Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien.
Een haan kraait gemiddeld wel 12-15 keer per dag! Het is niet mogelijk om het kraaien helemaal te stoppen, maar je kunt het volume van het geluid dat hij produceert verlagen door de levensstijl van de haan te veranderen, zijn hok in een nachthok te veranderen of hem een halsband om te doen.