Veel huisartsen hebben afspraken gemaakt met een bepaalde apotheek in hun buurt. Je mag alsnog altijd je eigen apotheek kiezen, net als je ook je eigen huisarts mag kiezen. Je kunt dan vragen om het recept mee te krijgen in plaats van het direct naar de apotheek te laten sturen.
Ben ik verplicht mijn geneesmiddelen altijd bij dezelfde apotheek te halen? Nee, in Nederland kunt u zelf kiezen bij welke apotheek u uw geneesmiddelen haalt. Dat kan dus een andere apotheek zijn dan waar uw gegevens (al) bekend zijn.
Meld bij je huisarts bij welke apotheek je staat ingeschreven. Dit kun je aan de dokter zelf of aan zijn/haar assistent(e) doorgeven. Zij verwerken dit dan in je medisch dossier.
Overstappen naar een andere apotheek gaat eigenlijk net zo gemakkelijk als veranderen van huisarts. Je hebt vrije keuze in apotheek. Het is echter niet verplicht om bij een bepaalde apotheek ingeschreven te staan. Maar wel aan te raden als je veelvuldig medicijnen gebruikt.
Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is, betaal je standaard terhandstelling. De hoogte hiervan verschilt per apotheek, medicijn en tijdstip. Meestal ligt het tarief rond de 6 euro. Het bedrag kan ook lager of hoger zijn.
voor een eerste uitgifte is het tarief ongeveer 12 euro- 14 euro; voor een bereiding is de opslag ongeveer 18 euro- 21 euro; voor een bijzonder bereiding is de opslag ongeveer 90 euro- 120 euro; voor een uitgifte buiten kantooruren ongeveer 35 euro - 45 euro.
Eigen risico voor medicijnen in het basispakket
De zorgverzekeraar vergoedt dus de medicijnen uit het basispakket. Binnen deze vergoeding heeft u wel een verplicht eigen risico: de eerste 385 euro betaalt u zelf. U krijgt daarvoor een rekening van de zorgverzekeraar.
Jazeker! Je bent geheel vrij om de apotheek te kiezen die je wil. Je bent niet verplicht om een bepaalde apotheek te gebruiken. Je mag zelfs bij meerdere apotheken ingeschreven staan, als je dat fijn vindt.
Kan ik bij meerdere huisartsen zijn ingeschreven? Nee, u kunt maar bij één huisartsenpraktijk zijn ingeschreven.
U moet wel een huisarts vinden die plaats heeft in zijn of haar praktijk en die niet te ver van u vandaan woont. De huisarts moet namelijk ook in acute situaties snel bij u kunnen zijn, dus de afstand tot uw huis mag niet te groot zijn. Als vuistregel geldt hiervoor een reistijd van hooguit 15 minuten.
Een huisarts mag in bepaalde gevallen weigeren om een nieuwe patiënt aan te nemen. Huisartsen moeten deze keuze zelf maken. Ze mogen dus niet onderling afspreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Ook mogen huisartsen geen patiënten of gebieden onderling verdelen.
Hoe snel kan ik mijn recept ophalen? Zodra de arts het recept digitaal heeft verzonden, ontvangt de betreffende apotheek het recept. De apotheek kan bijna direct starten met het verwerken van het recept.
Over Service Apotheek
Service Apotheek ontzorgt en onderscheidt haar apotheken bij de dagelijkse bedrijfsvoering, het leveren van hoogwaardige digitale farmaceutische zorg en het online binden van klanten aan hun apotheek.
Op basis van een geldig recept kunt u in iedere apotheek uw geneesmiddelen verkrijgen. U hoeft daarvoor niet bij een apotheek te zijn ingeschreven.
Terhandstellingskosten: deze kosten zijn bijvoorbeeld voor het controleren of u de juiste medicijnen krijgt en of het medicijn geschikt is voor u. Daarnaast waakt de apotheker ervoor dat u geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. U betaalt deze kosten elke keer dat u een medicijn haalt.
Als fulltime apotheker ga je gemiddeld tussen de 3.450 en 4.600 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 51.119 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt volgens de cao voor apothekers. Je salaris kan in je tiende dienstjaar opgelopen zijn tot 6.774 euro per maand. Dat is 87.791 euro bruto per jaar.
Dat doet u zo: informeer of de nieuwe huisarts u als nieuwe patiënt kan aannemen; licht uw oude huisarts mondeling, telefonisch of schriftelijk in dat u van huisarts verandert; vraag uw oude huisarts om uw dossier naar uw nieuwe huisarts te sturen.
Landelijk meldpunt zorg: hulp en advies bij klachten
Ze informeren u over de mogelijkheden om uw klacht op te lossen. Ook beantwoorden ze uw vragen en helpen u met praktische tips. Ernstige klachten geeft het Landelijk Meldpunt Zorg door aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Wie geen huisarts kan vinden, kan zich richten tot de zorgverzekeraar. Die heeft zorgplicht en heeft daarvoor een afdeling wachtlijst- of zorgbemiddeling.
Veel huisartsen hebben afspraken gemaakt met een bepaalde apotheek in hun buurt. Je mag alsnog altijd je eigen apotheek kiezen, net als je ook je eigen huisarts mag kiezen. Je kunt dan vragen om het recept mee te krijgen in plaats van het direct naar de apotheek te laten sturen.
Medicatie laten bezorgen door je apotheek
Alle apotheken hebben hun eigen bezorgservice, dit is meestal gratis. Veel apothekers bezorgen echter alleen bij mensen die niet in staat zijn om naar de apotheek te komen, dus niet bij mensen die het gewoon makkelijker vinden om de medicatie thuisbezorg te krijgen.
De apotheek mag een no-show tarief in rekening brengen bij de patiënt als deze de medicijnen niet komt ophalen (uitzondering is bovengenoemde situatie, dan geldt de terhandstelling). No-show kan niet bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden, het gaat immers niet om verzekerde zorg.
De terhandstellingskosten zijn gemiddeld € 6. Er zijn kleine verschillen tussen apotheken. U betaalt meer als: U het medicijn 's avonds of in het weekend ophaalt.
De apotheekkosten (dit noemen we ook wel 'kosten terhandstelling') bestaan uit kosten voor werkzaamheden door de apotheek: medicatiedossier controleren en up-to-date houden. controle of je de voorgeschreven medicijnen tegelijkertijd met andere medicijnen kunt gebruiken.
Rekening medicijnen wel of niet eerst zelf betalen
Is er geen contract, dan betaalt u zelf de rekening. Daarna declareert u de kosten bij uw zorgverzekeraar. U bent vrij om naar een andere apotheek over te stappen die wel een contract heeft met uw zorgverzekeraar. U heeft dan wel een nieuw recept nodig.