U moet zich bij terugkeer laten inschrijven in de basisregistratie personen (BRP). Daarvoor moet u een verblijfsadres opgeven. U hoeft meestal niet een nieuw burgerservicenummer aan te vragen. Als dat wel nodig is, doet u dat bij de gemeente waar u gaat wonen.
U kunt in Nederland werken als u de Nederlandse nationaliteit heeft. Of als u de nationaliteit heeft van een ander land in de EU, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland. U heeft geen visum, verblijfsvergunning of werkvergunning nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel verplicht.
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Schrijf u in bij de gemeente waar gaat wonen
Als u in Nederland komt wonen dan moet u zich als ingezetene inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. U moet dit doen binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland. Dat geldt ook voor uw partner en/of kinderen als die met u meekomen.
Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woon je niet meer op je oude adres of ben je langer dan acht maanden niet in Nederland? Dan word je uitgeschreven uit de BRP. Als je geen vast woonadres hebt, kan een briefadres uitkomst bieden.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Situatie kiezen. Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.
Vreemdelingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun terugkeer naar het land van herkomst. Mensen die zelfstandig willen terugkeren, kunnen hulp krijgen. Bijvoorbeeld van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Dit kan onder meer hulp zijn bij het regelen van reispapieren of een vliegticket.
Voorwaarden remigratie-uitkering
u bent buiten Nederland geboren; u heeft of had de nationaliteit van het land van herkomst; u was 18 jaar of ouder toen u in Nederland kwam wonen; u bent voor een bepaalde datum in Nederland komen wonen (deze datum verschilt per land van herkomst);
Wanneer je je gaat uitschrijven uit de BRP is het niet verplicht om je elders in te schrijven. Je hoeft je dus niet (in het buitenland) in te schrijven als woonachtige. Indien je je inschrijft op een ander adres in Nederland, dan behoor je op dat adres in principe wel te wonen.
Door uitschrijving bij de gemeente uit de Basisregistratie Persoonsgegevens komen je gegevens in het eerder genoemde Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) te staan. Fijn om te weten is dat je gewoon Nederlander blijft (zelfs als je emigreert) en je dus ook je Nederlandse paspoort mag behouden.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken.
U moet een burgerservicenummer (BSN) hebben
U kunt niet werken in Nederland zonder burgerservicenummer (BSN). Uw werkgever gebruikt een BSN om belastingen en premies te betalen over uw loon. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Dit kan bij gemeentehuizen met een RNI-loket.
Een tewerkstellingsvergunning moet aangevraagd worden bij UWV. De aanvraag voor de tewerkstellingsvergunning en de verblijfsvergunning kan de werkgever tegelijkertijd indienen. De gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid moet worden aangevraagd bij de IND. De IND vraagt vervolgens advies bij UWV.
Wanneer moet ik mij in de Basisregistratie Personen (BRP) laten inschrijven als ingezetene? Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
De remigratieregeling is voor mensen die in Nederland wonen en willen terugkeren naar het land waar ze zijn geboren. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u een maandelijks bedrag krijgen om van te leven. Dat noemen we de remigratie-uitkering.
Met de Remigratiewet helpt de overheid immigranten uit bepaalde landen die terug willen keren naar het land waar zij zijn geboren. Of naar het land waarvan zij de nationaliteit hebben of hebben gehad. Remigranten kunnen na hun remigratie een remigratie-uitkering krijgen.