Echte vrienden communiceren openlijk met elkaar.
Met echte vrienden kun je zonder problemen genânte verhalen en geheimen delen, en zij zullen ze ook met jou delen. Ze hebben in de gaten hoe je je voelt zonder dat je het uit hoeft te leggen.
Een relatie met iemand hebben die niet echt om jou geeft is niet loyaal, het is dom. Weet wat je waard bent en weet wanneer je los moet laten. Sommige mensen weigeren om te accepteren dat je niet langer bent wie je was. Dat je fouten hebt gemaakt in het verleden, van ze hebt geleerd en verder bent gegaan.
Als we die vriendschap aan zijn gegaan, dan gaat dat niet zonder verwachtingen. Bij een vriendschap horen allerlei voorwaarden, zoals dat je elkaar regelmatig ziet, vertrouwt, steunt, troost en helpt. Je kent wel van die vrienden die eisen dat je elkaar geregeld moet zien. Een echte vriendschap heeft dit niet nodig.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
De Britse Antropoloog Robert Dunbar heeft een theorie ontwikkeld die suggereert dat je brein maar een beperkt aantal vriendschappen 'aan kan'. Volgens deze theorie kun je maximaal vijf beste vrienden hebben en tien goede vrienden.
Je voelt je op je gemak
Je bent écht jezelf bij je beste vriend of vriendin en je voelt op je gemak. Het gaat verder dan oppervlakkige verhalen over je werk of vakantie, ook je dromen, wensen en zorgen kan je bij hem of haar kwijt. Als je het vraagt, vertrouw je erop dat je beste vriend dit voor zich houdt.
Een goede vriendschap betekent elkaar ook accepteren zoals je bent. Ook al ben je nog zo gek op je beste vriendin, jullie hebben allebei eigenschappen die jullie minder leuk vinden aan elkaar. Maar juist omdat jullie zo goed bevriend zijn, accepteren jullie elkaar honderd procent.
Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt.
Sommige vrienden hebben een slechte invloed op je. Ze doen dingen die eigenlijk niet mogen en verwachten dat jij met hen meedoet. Ze spijbelen veel bijvoorbeeld, of gebruiken drank of drugs. Je voelt je niet altijd prettig bij die vriend(in) en wilt niet overal aan mee doen.
Een diepe vriendschap met iemand kan van grote waarde zijn in het leven en draagt bij aan allerlei aspecten die samenhangen met ons mentaal welzijn. Eva vertelt: “Vriendschappen creëren een gevoel van verbondenheid en sociale steun. Je hebt iemand om je worstelingen mee te delen, maar ook om je successen te vieren.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Ik stuurde een mini-enquête rond naar wat vrienden en zowel de jongens als meiden waren het er unaniem over eens dat jongens en meiden gewoon vrienden kunnen zijn. Toch gaven 12 van de 22 mensen aan dat er iets meer heeft gespeeld tussen zichzelf en een vriend van het andere geslacht.
Dé basis van echte vriendschap is wederzijds vertrouwen. Je geeft jezelf een beetje bij beetje bloot, en je bekijkt hoe de ander ermee omgaat. Als jullie respectvol met elkaars geheimen omgaan, is dat erg waardevol voor jullie band. Het is fijn om iemand te kunnen vertrouwen, maar ook om vertrouwd te worden.
“Mensen kunnen in een andere relatie zitten wanneer ze elkaar leren kennen en vriendschap sluiten. Wanneer ze dan later vrij zijn, kan de liefde komen. Ook een voorgaande negatieve liefdeservaring kan het tempo van de relatievorming bepalen.”
Vriendschap begint al in onze kinderjaren. We hebben iemand nodig waar we ons goed bij voelen, die we kunnen vertrouwen, waar we onze verhalen bij kwijt kunnen. We hebben vriendschap nodig om onszelf te kunnen ontwikkelen, voor het vormen van onze eigen normen en waarden.
Praat met hem.
Ga rustig met het zitten om te praten over je gevoelens. Zet hem niet onder druk en neem ook geen aanvallende houding aan. Laat hem weten dat je graag meer tijd met hem wilt doorbrengen. Vraag hem of er iets is waar hij over wil praten.
Hij heeft belangstelling indien hij een wederzijdse vriend laat weten dat hij meer van je wil weten, of hij informeert bij andere mensen wie je bent en waar je vandaan komt. Hij probeert te acteren dat hij tussen neus en lippen door informeert, maar zijn manier van vragen tonen meer dan gewone belangstelling.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Echte vrienden zijn te vertrouwen, je kunt alles bij ze kwijt zonder bang te hoeven zijn of je te veel details geeft en waar die terecht komen. Daardoor voel je je ook zo vrij bij hen. En als ze eens ergens mee zitten zullen ze naar je toekomen en het er met je over hebben, zonder erover te praten met anderen.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
Natuurlijk zal niemand zijn leven verliezen omdat ze niet minstens één vriend hebben. In veel gevallen zal het echter verdriet, teleurstelling en ontmoediging veroorzaken. Het is genoeg om te zeggen dat een van de redenen waarom mensen naar therapie gaan, het gevoel van eenzaamheid is.