Een bril met ontspiegelde glazen voorkomt dat je rond alle lampen een waas ziet en geeft je een helder en compleet zicht, met meer contrast. Dat scheelt enorm vergeleken met glazen die niet ontspiegeld zijn. Hieronder zie je twee afbeeldingen.
Het meest gebruikte ontspiegelde glas is eigenlijk niks meer dan normaal glas wat heel lichtjes geschuurd is. Doordat hierdoor een lichtgolf niet recht door het glas kan maar onderbroken wordt, zorgt het ervoor dat het spiegeling wegneemt. Bijkomend effect is echter dat de lichtdoorlaatbaarheid hierdoor minder wordt.
Ontspiegelende Glasfolie kan worden gebruikt op alle glas van winkels, musea, showrooms en in alle andere gebouwen waar hinderlijke spiegeling de vrije doorzicht belemmert. De glasfolie is ontwikkeld om aan de binnenzijde op enkel glas te worden aangebracht.
Een ontspiegeling is een deel van het productieproces van uw brilglazen en kan dus niet meer nadien worden aangebracht. NADELEN VAN EEN NIET-ONTSPIEGELD BRILGLAS. Licht dat langs achter op het brilglas valt wordt weerspiegeld in de ogen van de brildrager.
Gemiddeld 4 tot 5 jaar. De meeste mensen informeren naar een nieuwe multifocale bril omwille van twee redenen. Allereerst is er de esthetische reden: ze willen wel eens wat anders. Een nieuwe stijl, een nieuwe montuur.
Kun je maar niet aan jouw nieuwe bril wennen en heb je last van vermoeide ogen? Misschien draag je een bril met een onjuiste sterkte. Naast vermoeide ogen kun je last krijgen van dubbel zicht, hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid.Daarnaast kunnen je ogen branderig of jeukend aanvoelen.
Gebruik lauw stromend water
Je kunt het beste je bril schoonmaken onder schoon, stromend lauw water. Hiermee spoel je de harde stofdeeltjes van de glazen weg. Met een zachte zeep verwijder je vervolgens eventuele vetresten. Maar let op: een kunststof montuur (acetaat) kan je beter niet met zeep schoonmaken.
De optie ontspiegeling kost €80 bij u eerste bril. Enkelvoudige glazen (niet extra dun) zijn gratis, voor zowel de eerste als de tweede bril (als u daarvoor zou kiezen). Voor varifocaal betaalt u een toeslag die afhangt van het glastype dat u kiest.
Ontspiegeld glas creëert rust. Dit is misschien wel het meest zichtbare voordeel van ontspiegeld glas. Als een brildrager met niet-ontspiegelde glazen op de foto gaat, zijn je ogen vrijwel niet zien door reflecties. Hetzelfde geldt in real-life: mensen zien je ogen minder goed.
Er is een groot verschil tussen ontspiegeld glas en museumglas. Waar ontspiegeld glas een normale glassoort is die aan één of biede zijden is opgeruwd om de lichtgolf te breken, wordt er bij museumglas gebruik gemaakt van speciale coatings.
Ontspiegeld glas is voorzien van een transparante metaalcoating die onder vacuüm op het glasoppervlak wordt aangebracht. Het ontspiegelende effect wordt verkregen door de coating op beide oppervlakken van het glas aan te brengen.
Het eerste glas ontstond op natuurlijke wijze in woestijnen door extreme verhitting van zand miljoenen jaren geleden. Een andere natuurlijke oorsprong is het verglazen van lava. De ontdekking van glas door de mens werd per toeval gedaan ongeveer 5000 jaar voor Christus.
Brillen met gele glazen filteren het blauw uit het licht. Hierdoor ziet u meer contrast en scherpte.
Wanneer je een bril draagt met niet-ontspiegelde glazen kun je de ogen bijna niet meer zien door de hoeveelheid reflectie. Dit geldt ook wanneer je met een vriend of collega staat te praten, anderen zien je ogen minder goed.
Multifocale glazen kenmerken zich door een van boven naar beneden geleidelijk toenemende sterkte. De sterkte aan de bovenzijde van het glas is die voor veraf zien (in het ideale geval dus nul of minimaal) en is aan de onderzijde die voor lezen (maximaal).
Toch kun je mét een zonnebril op nog steeds last hebben van het licht. Daar komt de gepolariseerde zonnebril om de hoek kijken: deze bril filtert zonlicht beter dan zijn voorganger. Hoe? Doordat de gepolariseerde glazen niet alleen de lichtintensiteit verminderen, maar ook de schittering van licht wegnemen.
De bovenkant van het montuur moet zich onder de wenkbrauwen en boven de huidplooi van het oog bevinden. Dit biedt het beste zicht, aangezien de rand van het montuur of de brillenglazen niet in de weg zitten.
Gepolariseerde zonnebrillen zijn ontworpen om schittering te verminderen en het zicht te verbeteren. Aan de buitenkant zien ze eruit als een gewone zonnebril. Het verschil zit hem in het chemische filter dat aan de lenzen is toegevoegd.
Brillenketen GrandVision (bekend van Pearle en EyeWish Groeneveld) houdt van de verkoopprijs van je bril 75 procent over als marge. Van jouw aanschafprijs gaat slechts 25 procent op aan de inkoopkosten voor een montuur en voor de glazen. Ruim 50 procent van de kosten wordt gemaakt voor verkoop en marketing.
De monturen
Grote kans dat je dat lukt bij een goedkopere opticien. Goedkoper gaat namelijk meestal minder lang mee. Zeker als je een aantal jaren lang één en dezelfde bril op je neus draagt. Het materiaal, de constructie, over het algemeen is dat allemaal wat minder robuust.
In het montuur komen vervolgens de brillenglazen. Dit is vaak het meest kostbare onderdeel van de bril. De prijs van een complete bril ligt meestal tussen de 60 en 400 euro.
Hoe vaak je je bril schoonmaakt, hangt af van hoe vaak je hem draagt. Draag je je bril dagelijks, dan is het het beste om hem iedere avond voor het slapengaan schoon te maken. Zo ben je er zeker van dat de bril vrij is van vuil en aanslag en begin je niet met vertroebeld zicht aan je dag.
Snel vieze brillenglazen
Meestal zijn het vingerafdrukken – en heb je geen idee hoe ze erop komen. Ongemerkt zit je dan toch vaak aan je bril en worden de brillenglazen vies. Zakt je bril vaak af? Check dan bij je opticien of je bril wel goed staat afgesteld.
Kortom: je kunt je bril schoonmaken met Dreft, maar niet met Dreft Citroen. Ook glassex en vergelijkbare sprays kun je beter laten staan. Brillenglas is namelijk geen (gewoon) glas, en deze schoonmaakmiddelen bevatten stoffen die de anti-kras-coating of anti-reflectielaag van jouw bril kunnen beschadigen.
Hoe kan ik zelf mijn ogen testen? Met de online oogtest van Pearle kun je zelf jouw ogen testen om te kijken of je een bril nodig hebt. Klik op de knop 'Doe de online oogtest' bovenaan deze pagina om te starten. In de online test krijg je een aantal vragen, waarbij je telkens één oog afschermt.