Duw lichtjes op de schil Knijp zachtjes in de avocado. Een vrucht die nog niet rijp is, zal hard aanvoelen. Een vrucht die rijp is, kan je een beetje induwen. Een overrijpe avocado voelt dan weer heel zacht aan.
De meest courante soort in de supermarkt heeft een ruw, hobbelig oppervlak. Wil je meteen een rijpe, dan kies je eentje met een donkergroene, paarsachtige tot bruine schil (zoals een aubergine). Heb je nog enkele dagen geduld, kies dan een groene uit.
Je kunt een rijpe avocado in eerste instantie herkennen aan de schil. Die moet niet fel groen zijn, maar ook niet zwart en gerimpeld. Donkergroen is het best.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Wikkel de avocado in krantenpapier en bewaar hem op kamertemperatuur. Binnen 1-2 dagen is de avocado eetrijp.
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Is de kleur helder, fluorescerend geel of groen, dan is je avocado klaar voor gebruik. Ziet het er beschimmeld of zwart uit, dan laat je de avocado beter links liggen. Stond er geen steeltje meer op? Controleer dan ook de kleur van het kuiltje.
Avocado bereiden & bewaren
Bewaar eetrijpe avocado's in de koelkast. De onrijpe avocado's bewaar je niet in de koelkast. Dit verstoort de narijping en dan bederven ze. Op een koele plaats (12-15ºC) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
Een eetrijpe avocado is meestal nog 4 tot 6 dagen houdbaar. Het beste kan je de avocado bewaren in een temperatuur van 12 tot 16 graden. Is je avocado al erg rijp, dan kan je ervoor kiezen het te bewaren in de koelkast. Zo vertraag je het rijpingsproces.
Rauw eten
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.
Magnetron of oven
Wikkel je avocado in aluminiumfolie en 'bak' hem circa 10 minuten op 200 graden in de oven.
Als het vruchtvlees van de avocado daaronder groen is, dan is ze goed.Als de zone onder het kroontje bruin is, is de avocado te rijp. Onrijpe avocado's bewaar je best op kamertemperatuur, eventueel in een papieren zak als je ze iets sneller wilt laten rijpen. Daarin kan je ze nog een 3-tal dagen bewaren.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten.Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Knijp simpelweg een beetje citroensap over de halve avocado en smeer dit vervolgens uit en stop 'm in een gesloten bakje in de koelkast.
Niet goed of overrijp
Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten. Maar met de pitten-trek-check zal je dit vanaf nu niet meer aantreffen.
Indien je zachtjes in de avocado kunt knijpen dan is deze rijp om te eten. Is de avocado niet in te knijpen, dan is deze nog niet rijp om te eten. Als de avocado heel zacht is vanaf de buitenkant en je kunt er met een lichte vingerdruk makkelijk in knijpen dan is de kans groot dat de avocado overrijp is.
Het beste kun je een avocado buiten de koelkast bewaren, op een redelijk koele plek. Sommige avocado's, zoals de Fuerte en Hass, kunnen wel de koelkast bewaard worden, maar het heeft niet onze voorkeur. Avocado's worden vaak keihard in de koelkast én het kan de rijping beïnvloeden.
In stukjes invriezen
Als je wat meer tijd hebt is het ook een optie om de schil en pit te verwijderen en de avocado in blokjes in te vriezen.
Bestrijk je avocado met wat sap van een citroen of limoen. In plaats van in een doosje bewaren, wikkel je de overgebleven helft in vershoudfolie. Zorg dat het folie er strak omheen zit, zo wordt het citroensap beter opgenomen.
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (180 gram) avocado. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'avocado'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Dat de consumptie van avocado's de bloeddruk verlaagt, is echter nooit aangetoond. Diverse onderzoeken tonen aan dat een voeding rijk aan mono-onverzadigde vetzuren (en relatief arm aan verzadigde vetzuren) de kans op hart- en vaatziekten vermindert. In die zin passen avocado's zeker in een 'hartvriendelijke' voeding.
Avocado-olie is rijk aan gezonde bouwstoffen, zoals eiwitten, vitamine A, D en E. Deze ingrediënten hebben de eigenschappen om droog haar te voeden en herstellen en zorgen voor meer glans. Door de natuurlijke emulgerende werking kan het zelfs helpen om de ingrediënten beter samen te laten werken.
De avocado, jouw bondgenoot voor een mooie huid
Zo heeft de avocado niet alleen een verzachtende en hervettende werking, wat hem uitermate geschikt maakt voor de droge en kwetsbare huid, maar dankzij zijn antioxiderende en herstellende eigenschappen vindt ook de rijpere huid wat ze nodig heeft.
Avocado's bevatten goede vetten en veel omega-3 vetzuren. Deze zorgen ervoor dat je de anti-oxidanten lycopeen en bètacaroteen beter opneemt waardoor jouw huid straalt als nooit tevoren! Bananen zijn niet alleen rijk aan potassium maar ze bevatten ook vezels, vitamine B6, vitamine C en magnesium. Eten dus die hap!