Zieke dieren zijn minder actief, futloos en eten minder. Een zieke hamster zit bijna altijd in elkaar gedoken. De ogen staan dof en liggen diep. Te vochtige mest of diarree, neus- en oogvloei, aanhoudend niezen of kuchen, moeilijk lopen en balans houden zijn duidelijke tekenen dat er iets mis is met je hamster.
Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Een zieke hamster moet spoedig geholpen worden. Zorg dat hij veel rust krijgt en dat de temperatuur van zijn verblijf niet verandert. Je kunt een rode warmtelamp plaatsen in het hok en zorg ook voor en huisje waarin de hamster zich kan terugtrekken als het te warm is.
Een gezonde hamster heeft een glanzende vacht, droge en heldere oogjes en nageltjes die niet te lang zijn. Bovendien heeft de hamster een levendige uitstraling. Een gezonde hamster heeft een rustige een regelmatige ademhaling. Hamsters zijn over het algemeen sterke dieren.
Andere aandoeningen bij hamsters zijn verwondingen, tandproblemen, en soms verkoudheid of longontsteking. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van uw hamster altijd een dierenarts. Hamsters hebben geurklieren, die bij de Syrische hamster op de flanken zitten en bij de dwerghamsters op de buik.
Re: 'huilende hamster'
puretos schreef: p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Bij hamsters wordt het euthanasiemiddel in de buik geprikt. Lukt dit niet omdat het dier erg beweeglijk is, dan krijgt het eerst een gasnarcose. Door het euthanasiemiddel zal het dier binnen 5 minuten inslapen.
HAMSTER GEDRAG
Op de rug liggen is een typische gedraging die aangeeft dat de hamster zich volledig overgeeft. Soms gaat dit gepaard met geluiden als piepjes of krijsen maar het kan ook zo zijn dat de hamster stil op zijn rug gaat liggen en zich door een andere hamster laat besnuffelen.
Als je een paar dagen weg bent kan je jouw hamster wel alleen laten, dit geldt voor 1 of 2 dagen. En als het echt niet anders kan 3 dagen. Bij meer dan 3 dagen is het het beste om iemand te zoeken om voor die tijd je hamster te verzorgen.
Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt. Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Hamsters gebruiken net als wij lichaamstaal. Ze kunnen een scala aan emoties laten zien, waaronder: gelukkig, bang, bedreigd, nieuwsgierig, geschrokken, boos en vele andere emoties. Ze gebruiken zelfs in kleine mate gebarentaal in gesprekken met anderen.
De piepende geluiden zijn een manier van de jonge hamsters om duidelijk te maken dat ze er zijn. Wanneer de hamstermoeder ze even alleen laat, zal het piepen veel duidelijker en harder zijn. Het piepen van de jonge hamsters is dan een roep om warmte en voeding.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.
Dwerghamsters kunnen zeer goed tegen kou, maar ook voor hun is het niet prettig als het te koud wordt. Syrische hamsters moeten altijd een temperatuur hebben die minimaal boven de 10 graden ligt. Anders loop je het risico dat ze in winterslaap gaan.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Hamsters stinken niet, omdat ze zichzelf goed schoon houden. Zorg voor een dikke laag bodembedekking en maak de kooi niet te vaak schoon. In een schone omgeving probeert een hamster meer zijn geur achter te laten. Als een hamster toch stinkt, kan hij zich wassen in chinchilla zand, nooit met water.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Ja – maar alleen in kleine hoeveelheden en niet erg vaak. Geef uw hamster alleen verse banaan of gedroogde banaan waaraan geen suiker of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Bied nooit banaan met extra suiker aan – dat is echt slecht voor uw huisdier.
Kaas is een perfect veilig tussendoortje om uw hamster te geven, want het zit vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Hamsters kunnen kaas eten met een laag vetgehalte en een milde smaak, op voorwaarde dat het met mate wordt gegeven, omdat deze kazen veel calorieën bevatten.
Bovendien bevatten gedroogde meelwormen veel eiwit en proteïne! Daarnaast kun je je hamster ook af en toe eens groente of fruit aanbieden. Hamsters mogen bijna alle soorten groente en fruit hebben. Je kunt beter wel de pitten vermijden.