Hoe maak je van pure chocolade melkchocolade? Van pure chocolade melkchocolade maken doe je door de pure chocolade au bien-marie te smelten.Vervolgens voeg je er melkpoeder of gecondenseerde melk aan toe.Giet het in een mal en laat het vervolgens afkoelen.
Wil je de chocolade minder puur, dan kun je extra suiker, cacaoboter en zelfs melkpoeder (voor melkchocolade) toevoegen.
De cacaobonen worden vermalen in een machine. Tijdens het malen komen de vetten in de bonen vrij, waardoor de cacaobonen veranderen in een vloeibare massa. Dit wordt de cacaomassa genoemd. Deze massa wordt gebruikt om chocolade te maken, maar het kan ook verder verwerkt worden tot cacaopoeder of cacaoboter.
Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd melkchocolade minimaal 25% droge cacaobestanddelen moet bevatten.
De aanduiding 'melkchocolade' mag alleen worden gebruikt voor chocolade met ten minste 25 procent droge cacaobestanddelen; ten minste 14 procent droge melkbestanddelen; ten minste 2,5 procent vetvrije droge cacaobestanddelen; ten minste 3,5 procent melkvet; en in totaal aan cacaoboter en melkvet ten minste 25 procent ...
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Studies hebben aangetoond dat een klein stukje chocolade je bloeddruk kan laten zakken door de antioxidanten en flavonoïden. Naast hoge bloeddruk kan donkere chocolade ook je cholesterol laten dalen. 70% Pure chocolade kan met name je HDL cholesterol verhogen en LDL cholesterol laten dalen.
Ook wat betreft de calorieën is pure chocolade niet per se beter dan melkchocolade. Sterker nog: puur bevat vaak meer calorieën. Bij melk- en witte chocola is het suikerpercentage het hoogst met zo'n 50-60%. Pure chocola bevat circa 40% suiker.
Pure chocolade bevat het meeste cacao. Wil je de meest gezonde soort chocolade eten, eet dan pure chocolade. Maar ook pure chocolade hoeft niet gezond te zijn. Bij het verwerken zullen veel flavonoïden weer uit de chocolade verdwijnen, dus ook het bereidingsproces van pure chocolade is belangrijk.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker, waaraan melk in de vorm gecondenseerde melk of melkpoeder wordt toegevoegd.
Chocolademelk is een vloeibaar zuivelproduct gemaakt van melk, suiker en cacaopoeder of chocolade dat vaak warm wordt gedronken. Commercieel is ook koude, kant-en-klare chocolademelk verkrijgbaar, net als chocolademelkpoeder.
Onderzoekers claimen dat pure chocolade met 70 procent of meer cacao bijna vier keer zoveel flavonoïden (antioxidanten) bevat dan de gezonde geachte pruim of een handvol spruitjes. Daarmee helpt deze lekkernij hartziekten te voorkomen.
Hoogtijd om een winnaar te kiezen van De beste pure chocoladetest. De beste pure chocolade vind ik Chocolat Stella. Dit is een chocoladereep met een volle, romige smaak, zodat je maar een klein stukje nodig hebt om intens te genieten.
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Chocolade beschermt je huid!
Je leest het goed, pure chocolade bevat 5 keer zoveel flavanoïden dan melkchocolade. En dit is net fantastisch voor je huid. Flavanolen zijn polyfenolen die fungeren als een sterke antioxidant en activeren de werking van de huidcellen.
Chocolade helpt je lever niet om zeep
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
De basisregel is: alles met mate.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.