Voorbeelden van stalking zijn achtervolgen, dreigen met geweld, ongewenste telefoontjes en berichten sturen of op naam van iemand anders dingen bestellen. Stalking kan thuis, elders en/of online plaatsvinden. Stalking is strafbaar in Nederland.
Als u de politie meldt (via 0900-8844) dat u wordt lastiggevallen door een stalker, dan wordt uw informatie in de computer vastgelegd. U informeert dus de politie, maar verwacht geen verdere actie. De politie beoordeelt de inhoud van de melding.
Doe aangifte bij de politie
Doe aangifte van stalking als iemand je steeds lastigvalt. Bel 112 als de stalker een direct gevaar oplevert voor jezelf of je omgeving.
De stalker loopt rond met moord-ideeën. Er is sprake van wanhoopsdenken bij de stalker. De stalker roept dingen als: "Als ik je niet kan hebben, dan niemand". De stalker is psychopathisch of vertoont psychotisch gedrag: de stalker komt verward over, reageert vaak agressief of heeft bijvoorbeeld last van waanbeelden.
Stalking (ook wel belaging genoemd) is iemand bewust stelselmatig lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Een stalker gebruikt als wapen emotioneel geweld om anderen zijn wil op te leggen. Hij werkt slim op het veiligheidsgevoel van mensen in.
Narcisten ontpoppen zich vaak als stalker, wanneer de relatie beëindigd wordt. Ook hier zie je dat, als ze hun zin niet krijgen, ze alles in het werk stellen om alsnog hun zin te kunnen krijgen. Ze reageren beurtelings boos, grof en venijnig, of prijzen je de hemel in.
als het stalken al ongeveer 2 weken duurt en de stalker niet van plan lijkt om te stoppen. als de aandacht van de stalker je een ongemakkelijk gevoel bezorgt. Ook als je je niet bedreigd voelt. als je je niet prettig voelt, omdat iemand je in korte tijd ongevraagd veel berichten of bijvoorbeeld cadeautjes stuurt.
Stalking staat te boek als een misdrijf en wordt als zodanig onder de Nederlandse wet zwaar bestraft. Wanneer u wordt verdacht van belaging is er dan ook geen tijd te verliezen en dient u direct juridische hulp in te roepen.
Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden.
Je kunt bij de politie aangifte doen of melding doen van stalking. Je kunt samen met de politie een plan maken om de stalker te laten stoppen. De politie kan helpen om te bepalen hoe groot de risico's zijn dat het stalken erger wordt. De politie kan voor je in gesprek gaan met de stalker.
Als je klacht indient, zal de politie je verhoren. Je klacht wordt genoteerd in een proces-verbaal (PV). Een PV is een document waarin de politie alle nuttige informatie over de gebeurtenis beschrijft.
De politie onderzoekt
Heb je aangifte gedaan of was de politie aanwezig bij het misdrijf? Dan beslist de politie of er een onderzoek komt of niet. Je krijgt hierover bericht.
Het woord stalking komt van het Engelse woord to stalk, wat besluipen (meestal van wild) betekent. Zowel in het Nederlands Wetboek van Strafrecht als in het Belgisch Strafwetboek wordt het met belaging aangeduid, van het werkwoord belagen: iemands leven, zijne vrijheid enz. op arglistige wijze bedreigen.
Met stalken van personen wordt bedoeld het blijvend en aanhoudend besluipen van een ander persoon die als prooi wordt aanzien. In het strafrecht is stalking aldus de daad van een persoon die zijn prooi (in casu een persoon) achtervolgt en lastig valt.. In het strafrecht wordt deze daad belaging geheten.
Bij een stopgesprek spreekt de politie de dader aan op zijn of haar gedrag, zodat het gedrag stopt. Dat kan aan de deur, maar ook op het politiebureau. De keuze is dan aan de dader: stoppen of aangifte en vervolging volgen. Bij een stopgesprek is er juridisch gesproken nog geen sprake van een strafvervolging.
Als de stalker geen rekening houdt met de verwittiging of de interventie van de internetservice provider, kan u overwegen een klacht neer te leggen bij de bevoegde politiediensten. U kan dit doen bij de lokale politie. Om klacht neer te leggen, kan u de berichten van de stalker uitprinten op papier.
Stalken of belaging: betekenis
Artikel 442bis van het Strafwetboek definieert belaging of stalking als het “ernstig verstoren van de rust van een persoon, terwijl men wist of had moeten weten dat zijn gedrag dit effect had kunnen veroorzaken”.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
Zeg stop. Geef één keer heel kort en duidelijk aan dat het gedrag van de stalker ongewenst is, dat u wilt dat het stopt en dat u niet meer zal reageren op contactpogingen. Houdt u daar vervolgens aan en neem zelf geen contact op met de stalker en reageer niet op diens contactpogingen. Informeer anderen.
De straf voor stalking loopt uiteen van een taakstraf tot een (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf. In de wet staat dat er een maximale gevangenisstraf van 3 jaar voor stalking kan worden opgelegd. De dader kan ook een contactverbod gebiedsverbod of locatieverbod krijgen.
U kunt uw klacht indienen bij de politie met het digitale klachtformulier. U kunt uw klacht ook schriftelijk of mondeling doorgeven. U moet uw klacht indienen binnen 1 jaar na de gebeurtenis waarover u wilt klagen.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing. Ook in bed.
Narcisten gebruiken deze zinnen om je uit balans te halen, in verwarring te brengen waardoor je twijfelt zodat je alle aandacht op de narcist richt in plaats van op jezelf en op je eigen leven. Wat alle narcisten zeggen: “Ik heb dat nooit gezegd!” en: “Jij verdraaid ook echt alles wat ik zeg.!”