Ontspan je keel en laat het bier erin stromen totdat het blikje leeg is. Neem tijdens het atten geen grote slokken om het blikje sneller leeg te proberen te krijgen. Ontspan in plaats daarvan je keel zodat het bier gewoon door je slokdarm direct je maag in stroomt. Houd je adem in terwijl je het biertje at.
Het bier moet in principe zonder enige hindernis door je keelgat kunnen stromen. Tip 5: Adem door je neus Rijnholt geeft nog een andere tip: adem door je neus, anders verslik je je bij het openzetten van je keelgat.
Met deze rietbuis kun je gemakkelijk een flesje bier atten, ook wel de rietadt genoemd. Het metalen rietje zorgt ervoor dat er lucht kan stromen, waardoor het bier niet klokkend uit het flesje komt. Hierdoor zal het bier in recordtempo in je mond terecht komen en zul je indruk maken tijdens een feestje.
Daarom mag jij één atje uitdelen. - Wissel: 3 slokken. Je speler heeft niet genoeg kunnen brengen voor de overwinning en daardoor heeft de bondscoach besloten om hem te wisselen. Als straf mag je daarom 3 slokken nemen.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Alle effecten van alcohol die staan bij 'aangeschoten' en 'ontspannen', worden sterker. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen. En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op.
Door het drinken van shotjes word je niet eerder dronken dan door het drinken van bier. Sterke drank wordt wel iets sneller opgenomen, maar bij alle alcoholische glazen wordt gebruik gemaakt van zogenaamde 'standaard glazen'.
Adje, een afkorting van ad fundum, het in één keer leegdrinken van een glas bier of andere alcoholische drank (studententaal).
Als je alcohol door een rietje drinkt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je gewoon drinkt. Dit komt omdat een beetje alcohol rechtstreeks in de bloedbaan komt via je gehemelte (daar wordt de alcohol a.h.w. tegenaan gespoten). Ook kun je je een beetje duizelig voelen door het zuigen aan een rietje.
Slikken en verslikken
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.
In het kort
U verslikt zich vaak of het eten blijft 'hangen' in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan.
Normaal gaat het slikken automatisch en vanzelf zonder dat we erbij nadenken. Bij het slikken zijn veel spieren betrokken, maar ook hersenzenuwen. Door een goede samenwerking tussen de spieren en zenuwen kunnen we slikken zonder problemen. Dat doen we gemiddeld 600 keer per dag.
in één teug een drankje opdrinken.
Adten (of atten) betekent een glas drank in één keer opdrinken. Adten komt van het Latijnse 'Ad fundum', wat 'Tot op de bodem' betekent.
Laten we het flesje even nemen als voorbeeld, voor het gemak. Als je dan dus een kwart van een liter drinkt, wat in een flesje bier zit, dan zijn dat best wat slokken. Een milliliter is een duizendste van een liter, dus 0,25 liter is 250 milliliter. Dus dan drink je ongeveer op in 25 slokken.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Adtje kratje (of adje kratje of atje kratje) is een drankspel waarbij iedereen een krat (bier) heeft en wie als eerste het gehele kratje leeg heeft wint. Het is een vrij heftig spel en alleen bestemd voor de sterke drinkers.
Een Rietadt is simpelweg het wegdrinken van een biertje met behulp van een rietje. Je plaats het rietje in het biertje en buigt hem af met je hand. Hierdoor kun jij blijven drinken en wordt er via het rietje lucht in het flesje gezogen. Zo kun je een biertje heel snel adten.
Een voorbeeld daarvan is het werkwoord atten, 'in één teug leegdrinken'. Dit werkwoord is afgeleid van de Latijnse uitdrukking ad fundum 'tot op de bodem' dat in studentenkringen ontstaan is en zich van daaruit verder heeft verbreid.
Alles dat een percentage van 15% of meer heeft mag worden verstrekt aan personen van 18 jaar en ouder. Toegevoegd na 48 seconden: Flügel heeft een alcoholpercentage van 10%, dus dit mag.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).