Mogelijke oorzaken van smaakstoornissen zijn: verminderde gevoeligheid van de smaakpapillen met het ouder worden, aantasting van de slijmvliezen van tong en mond bijv. door uitdroging, ontsteking, infecties (schimmel, virus of bacterie), slechte mondhygiëne, roken, bestraling, ..
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Smaakproblemen bij kanker
Door kanker of de behandeling van kanker kun je problemen krijgen met je smaak: Je smaak verandert. Een metaalsmaak of een bittere smaak komen hierbij het meeste voor. Je proeft minder.
De ontwikkeling van smaak
Ongeveer eens in de twee weken komen onze smaakpapillen te vervallen en regenereren ze, net zoals alle andere cellen in ons lichaam. Zo rond de leeftijd van 40 jaar gaat dit proces langzamer. Smaakpapillen blijven verdwijnen, maar er groeien er minder voor terug.
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
Hoe iets proeft en voelt in uw mond is nu extra belangrijk. Mensen die slecht ruiken of proeven kiezen vaak liever voor gebakken eten dan voor gekookte groenten en stamppot. U kunt drinken met koolzuur proberen.
Continu een vieze smaaksensatie kan het gevolg zijn van infecties in de mondholte, zoals ontstekingen in het tandvlees, gebit of speekselklier.
Smaakzenuwvezels, die met de smaakzenuwen (nervus facialis en nervus glossopharyngeus) zijn verbonden gaan via de hersenstam naar de hersenen, naar het slaapbeenkwab.
We hebben zonet geleerd dat je neus in verband staat met je smaak. Als je dus minder goed kan ruiken met je neus, dan kan je ook minder goed proeven. Daardoor smaakt je eten anders of proef je zelfs helemaal niets als je verkouden bent!
Klachten. Een smaakstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Je hebt waarschijnlijk last van een veranderende, afgenomen of verdwenen smaakfunctie. Alledaagse smaken kunnen anders worden waargenomen of heb je continu een vieze smaak in je mond, zonder dat je iets eet of drinkt.
Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond? Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een metaalsmaak in je mond, waaronder slechte mondhygiëne, zwangerschapshormonen, bijwerkingen van medicijnen of een vitaminetekort.
Als er veel weefsel verwijderd is tijdens de operatie, kan de vorm van uw gezicht veranderen. Na de operatie kunt u tijdelijk minder goed ruiken. Soms is dit blijvend. Verminderde reuk beïnvloedt ook de smaak.
Wanneer u niet goed meer kunt ruiken, proeft u het eten ook minder goed (net als bij een verstopte neus) met als gevolg dat u minder trek kunt hebben om te eten. Het is echter belangrijk om te blijven eten, ook al ruikt en smaakt het niet meer als voorheen. Reukveranderingen zijn meestal tijdelijk.
Hun zoutsmaak komt tot stand doordat speeksel het zout uit voedsel oplost en dit vervolgens aanbiedt aan de smaakpapillen in de tong. In deze smaakpapillen bevindt zich een zoutkanaal dat het aangeboden zout 'vertaalt' richting de hersenen als zoutsmaak.
Op je tong (en op je verhemelte) hebben we duizenden smaakpapillen, dat zijn die rode stipjes, en die smaakpapillen bestaan weer uit smaakcellen. Deze smaakcellen hebben specifieke receptoren waarmee ze maar 1 smaak kunnen herkennen: zoet, zuur, zout, bitter en umami.
Proeven doe je vooral met je neus, zegt Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde aan het AMC. De smaakpapillen op de tong herkennen vijf basissmaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami) maar het is de neus die nuanceert en het verschil aanbrengt tussen een sinaasappel- en een citroensmaak.
Een voorbeeld: als je verkouden bent en je neus verstopt zit zeggen we vaak dat we ons eten niet meer proeven. Dit heeft echter niets met echte smaakwaarneming (de 5 basissmaken op je tong) te maken, maar met het feit dat er geen luchtdoorstroming door je neus is.
Vieze smaak in de mond door verkoudheid
Het vormen van slijm in de neus, wat bijvoorbeeld door griep of verkoudheid komt, kan een oorzaak zijn van een 'vieze' smaak in de mond. Een verstopte neus zorgt er voor dat afvalstoffen niet goed getransporteerd kunnen worden, waardoor de bacteriën achterblijven.
Zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet zijn de zeven smaken die je wilt gebruiken in de keuken.
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een reukstoornis zijn: een trauma aan het hoofd (bijvoorbeeld na een ongeluk of val), sinonasale afwijkingen (chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen.
Of we iets lekker vinden of niet, wordt door heel wat factoren bepaald. Niet alleen de smaak, maar ook de geur, het mondgevoel, de temperatuur en het uitzicht hebben een invloed. Nieuw onderzoek stelt dat ook muziek een rol speelt in hoe iets proeft.
Keelamandelen. Witte brokjes die zich ophopen in de keelamandelen zijn in feite een ophoping van afgestoten keelamandelweefsel, voedselresten en ontstekingsmateriaal. De klacht is vaak wisselend in ernst aanwezig. De brokjes en de adem kunnen hierdoor flink vies ruiken.
Hoewel onze tong het detecteert als aparte smaak, kunnen wij umami niet onderscheiden van de andere smaken die we proeven. Anders dan de andere vier smaken, die we goed uit elkaar kunnen houden, herkennen we umami eigenlijk alleen als een kleuring van een andere smaak, of in combinatie met andere smaken.