Droogtijd Siliconenkit
De buitenste laag van slechts 1 tot 2 millimeter is droog en omsluit de binnenste nog vloeibare laag. Voordat deze binnenste laag geheel uitgehard is erg afhankelijk van de kit, ondergrond en omstandigheden. 24 uur na het aanbrengen is de kit nog niet geheel uitgehard maar wel gebruiksklaar.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Voor de droogtijd van kit in de badkamer is het slim te wachten met douchen tot 24 uur na het kitten. Met het schoonmaken van de kitrand moet je nog wat langer wachten. Geef de kit drie dagen de tijd om te drogen voordat je het aanraakt. Met een grondige schoonmaak wacht je nog langer: minimaal twee weken.
Het is pas mogelijk om te overschilderen als de kit volledig uitgehard is. In de meeste gevallen geldt dus dat je 2 tot 3 volle dagen moet wachten alvorens je kunt starten met overschilderen.
In principe is het beter om kit niet over te schilderen. Als er een siliconenkit is gebruikt, kun je ervan uitgaan dat je nooit goede hechting zult krijgen. Andere typen kit kunnen wel overschilderd worden, mits je de juiste verf gebruikt. Daarom is het altijd belangrijk dat je weet welke kit er is gebruikt.
Kit op basis van een polymeer kan dus (vaak) gebruikt worden voor zowel afdichten als lijmen. Polymeren zijn goed overschilderbaar met verf op zowel water- als terpentinebasis, dat is een van de redenen dat de meest moderne beglazingskitten tegenwoordig vaak op basis zijn van polymeren.
Omdat koude lucht weinig vocht vasthoudt, kan kit die hardt op basis van vocht in dergelijke omstandigheden niet goed drogen. Heel veel kitsoorten, zoals acrylaat kit of siliconenkit (tweecomponentenkit is eigenlijk de enige echte uitzondering op de regel) kunnen niet goed uitharden als ze helemaal worden ingesloten.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Een goed aangebrachte kitvoeg met een hoogwaardige kit kan best 6 jaar of langer mee, maar die levensduur hangt ook af van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakproducten. Vakkundig advies aan de klant draagt bij aan uw relatiebeheer.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan. Bijvoorbeeld met een kwast.
Plaats de koker in het kitpistool en knijp in het handvat tot de kit verschijnt. Zet de spuitmond op de plaats waar je wil beginnen kitten. Knijp in het handvat en trek het kitpistool in een vloeiende beweging over de voeg. Breng overal voldoende kit aan om ervoor te zorgen dat het product goed hecht.
De silicone droogt niet goed uit of wordt niet stevig
Daarom moet het water tijdens de droogtijd worden weggehouden. Probeer in deze periode geen reinigingswerkzaamheden in de sanitaire ruimte uit te voeren, omdat dit kan voorkomen dat de siliconenkit volledig uitdroogt.
De duurzaamheid van de kitten, die onder normale weersbelastingen afhanke- lijk van het type kit kan variëren van 5 tot meer dan 30 jaar, houdt in dat bij een goed functioneren van het afdichtingssysteem een vervanging van de voegen pas na vele jaren noodzakelijk wordt.
Eventueel schuren kan met fijn schuurpapier worden uitgevoerd als dit voor reiniging van het oppervlak noodzakelijk is. Ter verkrijging van een betere aanhechting van de kit is schuren echter niet nodig en kan zelfs negatief op de hechting van de kit uitwerken.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Wanneer uw kitrand los begint te laten klinkt het eenvoudig om hier gewoon nieuwe kit overheen aan te brengen. Echter, is dit voor de lange termijn geen goede oplossing. Wanneer kit los heeft gelaten of zwarte plekken vertoond, wijst dit erop dat het schimmelwerende middel is uitgewerkt.
Kit en lijm hebben gewoonlijk een houdbaarheidsdatum van 12 maanden.
In een afgesloten niet aan de buitenlucht geventileerde ruimte - en dat is het geval bij deze buitentemperaturen - is 2 a 3 dagen normaal, zeker bij zuurhoudende siliconenkit.
Wanneer een houten kozijn mooi afgekit is, zorgt dit niet alleen voor een strakke afwerking, maar de kit heeft ook een belangrijke functie. De kit zorgt ervoor dat er geen vocht het kozijn binnendringt. Wanneer het glas in een houten kozijn niet goed is afgekit, kan er houtrot ontstaan in het kozijn.
Acrylaatkit droogt sneller dan siliconenkit en is overschilderbaar, deze kit is minder elastisch en waterweren dan siliconenkit. Voor in de badkamer kan je dus het best siliconenkit gebruiken, ook blijft deze vele male elastischer bij uitharding.
Acrylaat kit is niet geschikt voor beglazing. Acrylaatkit wordt door schildersbedrijven hoofdzakelijk gebruikt bij aansluitvoegen, aansluitnaden van houtdelen en muren. Acrylatkitten zijn universeel overschilderbaar door watergedragen en oplosmiddel houdende verven.