Borstkanker (dit noemen we ook wel mammacarcinoom) ontstaat niet altijd op dezelfde plek. Een tumor in de borst groeit meestal in de weefsels rond de klierbuizen en klierkwabjes, zoals het vetweefsel.
De meest voorkomende plekken waarnaar de borstkanker uitzaait, zijn de botten, lever, longen of hersenen. Je spreekt dan over uitzaaiingen of metastasen, niet over bot-, lever-, long- of hersenkanker. Daarvan is alleen sprake als de oorspronkelijke tumor op die plek zit.
De meest voorkomende verandering in de borst is een knobbeltje.Dit is een verdikking die anders aanvoelt dan normaal. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest van het weefsel.
Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. De tumor groeit vaak snel en zaait ook sneller uit dan andere vormen van borstkanker.
De volgende veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker: een pijnlijke plek waarbij het weefsel anders aanvoelt;een slecht genezend plekje. vrij plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst.
Hoe voelt een tumor bij borstkanker? Een tumor in je borst kunt u voelen als een zwelling of knobbeltje wat net onder de huid zit. Normaal gesproken doet het knobbeltje in de borst zelf geen pijn. Het kan ook zijn dat het knobbeltje niet te voelen is, dan kan het zijn dat het knobbeltje dieper onder de huid zit.
Een van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje. Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
De overleving van borstkanker wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met stadium I is 95% na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaarsoverleving hebben van 8% (zie figuur).
Een op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken, maar bij slechts een op de twintig worden deze uitzaaiingen al bij de eerste diagnose vastgesteld. Uitzaaiingen komen doorgaans later in beeld, vaak pas jaren nadat de primaire tumor behandeld is.
Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 80 van de 100 vrouwen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde. Bespreek dit met de arts.
Chronische kankerpijn wordt ook aanhoudende pijn genoemd en is altijd aanwezig. Naast aanhoudende pijn kunt u ook last hebben van doorbraakpijn bij kanker. Doorbraakpijn is pijn die vaak plotseling opkomt en snel weer verdwijnt of minder wordt. Het is pijn die boven op pijn komt die u al langer heeft (chronische pijn).
Vooral als er spanning op staat is een cyste goed voelbaar als een ronde stevige, gladde, beweeglijke en pijnlijke knobbel.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
Een belangrijk doel van de behandeling van borstkanker is het voorkomen van uitzaaiingen. Toch is niet gegarandeerd dat dit volledig lukt. Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen om zich te openbaren. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar vooral naar de longen, de lever of de botten.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Elk jaar sterven in Nederland meer dan 3000 vrouwen aan borstkanker (in 2021: 3059 vrouwen). Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar.
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
Borstkanker kan uitzaaien naar andere delen van je lichaam. Genezen van borstkanker is dan niet meer mogelijk.
Sneldiagnose bij kanker
In een aantal ziekenhuizen is sneldiagnose mogelijk (niet voor alle soorten kanker). Je krijgt alle onderzoeken dan op 1 dag, soms binnen 2 of 3 dagen. Daarna krijg je de uitslag, de diagnose en een voorlopig behandelplan.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker gedurende haar leven, en 1 op de 27 vrouwen overlijdt aan borstkanker. In 2020 is er een daling te zien in de incidentie van borstkanker als gevolg van de COVID-19 pandemie.
35% van de patiënten is 70 jaar of ouder. 88% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
Kanker kan uitzaaien.Via het bloedvaten- of het lymfestelsel kunnen kankercellen zich verspreiden.Op andere plekken ontstaan dan nieuwe tumoren. Die zijn vaak niet goed te behandelen, waardoor mensen vaak niet meer kunnen genezen.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
'Een mammogram heeft vooral meerwaarde bij borstkankerscreening en wanneer een arts de borsten allebei helemaal wil bekijken bij verdenking op borstkanker. ' Een nadeel van echo is dat de borstradioloog alleen het deel van de borst met de klacht controleert. Beide borsten helemaal checken met echo is te veel werk.