Mocht je in Italië in een restaurant gegeten hebben en goed op de bon hebben gekeken dan staat er vaak 'pane e coperto' of enkel 'coperto' met daarachter een bedrag van enkele euro's. Dit bedrag kun je delen door de aantal mensen met wie je van een maaltijd heb genoten. Vaak ligt dit bedrag tussen de € 1 en € 2,50 pp.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Inclusief in Italië
Dan hoeft u wederom niet vaak na te denken over het geven van fooi. In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u 'servizio incluso' ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar mag wel met 5 à 10 procent.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Pizza's zijn over algemeen het goedkoopst. Een simpele margarita kost €5 tot €10, een pizza met iets meer beleg kost tussen €7 en €15. Pasta's beginnen bij €10, en afhankelijk van de ingrediënten kunnen ze tot ongeveer twintig euro kosten. Een dessertje kost bijna overal €4 tot €7.
Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen. Je kunt dus besparen door voor de zekerheid zelf paracetamol, pleisters en neusspray mee te nemen, want hier betaal je in Italië veel geld voor.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Het kraanwater in Rome heeft een enorm hoog kalkgehalte, het kraanwater is wel te drinken maar niet aan te raden. Bij de bezienswaardigheden in Roma staan overal stalletjes die drinken voor een veel te hoge prijs verkopen. Goedkoper ben je uiteraard uit bij de supermarkten, maar dan moet je het wel overal meedragen.
Zorg voor een gevarendriehoek en veiligheidsvesten (voor zowel de bestuurder als de passagiers) in de auto, dat is in Italië verplicht. Het is in Italië (net als in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en België) verboden om je navigatie te voorzien van signalering voor flitspalen.
En een goedkope vakantie in Italië realiseren, kun je zowel in het noordelijke Alpen- en Dolomietengebied, als in de omgeving van de Italiaanse meren, eilanden en kuststreken en natuurlijk in het binnenland.
Je zult zien dat je op veel plekken goed kunt eten voor rond de 20 euro per persoon. Goede pizza's zijn op veel plekken echt nog te bestellen voor onder de 5 euro. Wat in Italië ook niet duur is, is een koffie. Een espresso kost je in veel gevallen slechts 80 cent tot 1 euro.
'De boodschappen zijn gemiddeld 13% duurder, terwijl tabak & alcohol 6% goedkoper is. ' Hoewel de belasting op voedsel het grote verschil niet bepaalt (4% in Italië tegenover 9% in Nederland), bepalen de accijnzen wel het verschil bij de alcohol & tabak.
De Italianen staan natuurlijk bekend om hun heerlijke keuken en om hun stijlvolle uiterlijk. Ze zorgen er altijd wel voor dat ze strak in pak zitten en de stropdas juist geknoopt is. Naast hun prachtige kledingstijl, hebben ze ook veel vrouwelijk schoon rondhuppelen in de Italiaanse straatjes.
1. Kennismaken. Buongiorno, ciao, molto piacere, buonasera, salve, al deze termen worden gebruikt om iemand te begroeten. Buongiorno (goedendag) gebruik je als je iemand niet of nauwelijks kent, bijvoorbeeld wanneer je een winkel of restaurant binnenkomt.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Alsof één toetje nog niet genoeg is nemen de Italianen als afsluiting van de maaltijd vaak nog een drankje. Je kan denken aan de typisch Italiaanse drankjes zoals grappa, sambucca, limmoncello, prosecco een wijntje of gewoon een espresso.