De kans dat een baby blauwe ogen krijgt, is wel heel groot als zijn ouders allebei blauwe ogen hebben. De blauwe kleur komt alleen naar voren als er geen dominant gen aanwezig is. Ten opzichte van blauwe ogen zijn de genen voor zowel bruine als groene ogen dominant.
Eenvoudig gezegd werkt de erfelijkheid van de oogkleur als volgt. Het gen voor bruine ogen (A) is dominant ten opzichte van het gen voor blauwe ogen (a). Dit betekent dat als je van je moeder het gen voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), je bruine ogen (Aa) zult hebben.
Het antwoord is simpel. Iedereen krijgt twee genen van zijn ouders, een van de moeder en een van de vader. Stel dat de vader in het bezit is van een gemuteerd gen, maar ook van een werkend gen voor bruine ogen, dan krijgt het kind bruine ogen. Dat gen is namelijk dominant.
Als de kleurstofcellen weinig melanine aanmaken blijven de ogen blauw, als ze veel aanmaken worden de ogen bruin. Een groene kleur zit daartussen in. Waarom pas na de geboorte extra melanine wordt gevormd, is onduidelijk, zegt hij.
Oogkleuren wereldwijd
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Ouders met verschillende genen voor oogkleuren
Het kan namelijk zo zijn dat je niet alleen het gen voor bruine ogen meedraagt, maar ook voor blauwe ogen. Als je kindje vervolgens blauwe ogen krijgt en de kleur niet donkerder wordt, heeft hij van jullie allebei het gen voor blauwe ogen gekregen. De kans hierop is 25%.
Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe ogen? Onmogelijk, dat moet er eentje van de melkboer zijn. Nieuw genetisch onderzoek laat zien dat die theorie in de prullenbak kan.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Blauwe ogen: extravert & energiek
De mensen met blauwe ogen hebben dus altijd bepaalde overeenkomsten omdat ze een stukje DNA hebben wat overeenkomt. Doordat de ogen minder pigment bevatten, kunnen ze ook minder goed tegen licht.
Bruine ogen zijn dominant
In alle werelddelen zijn bruine ogen toonaangevend. In Europa en Noord-Amerika komen lichte oogkleuren vaker voor, maar ook hier blijft bruin de dominante kleur. Groene ogen zijn dan weer eerder zeldzaam.
Genetische opbouw
Minstens twee genenparen sturen de kleur van menselijk haar. Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
De ouder met bruine ogen kan een gen voor bruine ogen en blauwe ogen hebben. Als deze het blauwe gen doorgeeft, is er dus geen dominant bruin gen aanwezig. Als beide ouders bruine ogen hebben, maar ook het blauwe gen hebben, bestaat daarom ook de kans dat hun baby blauwe ogen krijgt.
Ze neigen dus naar groen, afhankelijk van de kleur kleding die je draagt. Oogkleurverandering – De kleur van het oog kan in de loop van de tijd veranderen. De meeste blanke baby's hebben bij hun geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in elke kleur. Na het derde levensjaar staat de kleur in principe vast.
Hazel ogen hebben van allerlei tinten in zich, waardoor ze niet echt blauw, grijs, groen of bruin te noemen zijn. Volgens wetenschappers is hazel een mix van bruin en groen of een mix van blauw en groen, afhankelijk van het licht (White en Rabago-Smith, 2011).
Wanneer is de oogkleur van je kindje definitief? Meestal weet je met de eerste verjaardag van je kindje wat zijn definitieve oogkleur is, maar zelfs hierna kan het nog lichtelijk veranderen tot hij een jaar of drie is. In tien procent van de gevallen verandert de oogkleur zelfs hierna nog.
Het gen voor bruine ogen is dominant tenopzichte voor het gen van blauwe ogen. Stel je maar eens voor dat je van je moeder het gen van bruine ogen krijgt en van je vader blauwe ogen. Je zult dan bruine ogen krijgen, omdat het bruine gen overheerst. Krijg je van beide ouders het blauwe gen, dan heb je blauwe ogen.
Het recessieve blauwe gen kan de dominante bruine ogen bijvoorbeeld lichter maken. De kinderen hebben dan vaak lichtbruine ogen die vaal of flets ogen. Een groene kleur kan alleen tot uiting komen als er in de familie een gen aanwezig is die lipochrome aan kan maken.
Hoe gaat jouw kindje er later uitzien?!
Op Morphting.com kan je erachter komen hoe jouw zoon of dochter er uit zal zien. Spannend toch? Wij deden de test. Je kan op de website Morphting.com foto's van gezichten uploaden en naar hartelust 'mengen' met die van jou.
Een klein beetje eumalinine zorgt dus voor blond haar, veel eumalinine voor zwart haar. Van iedere ouder krijgt een baby evenveel blond/zwart-genen. Deze kunnen simpel gezegd blond of zwart zijn. Hoe meer blonde, hoe lichter het haar en hoe meer zwarte, hoe donkerder het haar.
Je erft je genen van je ouders. Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op de kleur van je huid. Binnen een gezin kan de huidskleur dus verschillen.
Neen! In Iriscopie bestaan er maar 2 natuurlijke oogkleuren: blauw (lymfatische constitutie) en echt bruin (hematogene constitutie). De ogen die als honing bekend staan zijn de “gemengde oogkleur” of biliaire constitutie. Biliaire ogen kunnen ook bruin zijn, donkerbruin, groen of oranje.
Koper is een warme kleur die goed bij blauwe ogen past
Naast bronskleurige oogschaduw, zijn ook koperkleuren een perfecte match voor blauwe ogen. Breng bijvoorbeeld een koperkleurige oogschaduw aan in de bovenste hoeken van je oogleden of gebruik hem als een eyeliner, net boven je wimperrand.
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.