Wees duidelijk, open en eerlijk in wat je wil
Wanneer je graag iets zou willen veranderen in het gedrag van de ander helpt het om duidelijk te zijn in wat je wilt. Je kunt rustig uitleggen dat jij het fijn zou vinden als hij zijn spullen achter z'n kont opruimt, omdat je je op die manier prettiger voelt in huis.
Jullie respecteren en aanvaarden elkaar, ook waarin jullie verschillen. Jullie dragen zorg voor elkaar en hebben vertrouwen in elkaar. Jullie hebben echt iets voor elkaar over. Er is een evenwicht tussen jullie in wat je geeft en krijgt.
In gezonde, sterke relaties draait het om het geluk en welzijn van beide partners. Je ontwikkelt je in een fijne relatie niet alleen samen maar ook individueel. Zo'n relatie biedt een veilige basis, waardoor je moed en vertrouwen hebt om nieuwe ervaringen op te doen in dit leven.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Wat is een saaie relatie? Een saaie relatie mist de levendigheid en passie waar de relatie ooit mee begon. Je voelt weinig connectie met elkaar en ervaart de activiteiten samen ook als saai.
Hoe weer gelukkig worden in je relatie
Communiceer openlijk en eerlijk met je partner. Vertel hem of haar hoe je je voelt en wat je nodig hebt om gelukkig te zijn in de relatie. Zoek professionele hulp als dat nodig is. Een relatietherapeut kan jullie helpen om beter te communiceren en problemen op te lossen.
Als je partner onredelijk tegen je doet, kan dat bij jou negatieve emoties oproepen. Om beter om te gaan met die negatieve emoties, is het belangrijk verstandig te blijven reageren. Probeer rustig te blijven en laat je partner weten hoe hij of zij jou laat voelen.
Een relatie time-out is een noodmaatregel.Het is of tijdelijk uit elkaar of definitief uit elkaar gaan. Het initiatief komt meestal vanuit één partner. Deze partner heeft snel rust en/of afstand nodig omdat hij of zij anders emotioneel maar vaak ook fysiek onderuit zou gaan.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Signalen dat jullie uit elkaar groeien
Jullie hebben weinig interesse in elkaar. Jullie zijn vooral bezig met jullie eigen dingen, brengen tijd het liefst met eigen vrienden of alleen door en bespreken leuk nieuws of problemen eerder met iemand anders dan met elkaar.
KORT SAMENGEVAT BESTAAT EEN ONGEZONDE RELATIE UIT: je verantwoordelijk voelen voor de ander. jullie doen aan feitentennis (praten in verwijten) in plaats van je behoeftes en verlangens kenbaar maken. conflicten worden of niet uitgesproken (irritaties) en dat stapelt zich, of conflicten worden niet opgeruimd.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
Gelijkwaardigheid, een belangrijke kernwaarde, wordt gecreëerd vanuit de grondhouding waarin je evenwaardig bent aan elkaar. Je krijgt dezelfde aandacht en geeft elkaar evenveel waardering. De een staat niet boven de ander. Je voelt je beiden in de relatie echt gezien en gehoord.