Totdat u de leeftijd van ongeveer 30 jaar hebt bereikt, blijft uw botmassa normaliter toenemen. Daarna zal de botmassa echter geleidelijk afnemen. Dat hoeft niet zo slecht te zijn als dat het klinkt. Bij goede verzorging blijven ze waarschijnlijk dicht genoeg om eventuele problemen te voorkomen.
Voldoende lichaamsbeweging bestaat normaal gesproken uit minimaal een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit (zoals stevig wandelen of fietsen) op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week. Roken heeft effect op de botgenezing.
Een gezond vetpercentage ligt voor mannen tussen de 10% en 20% en voor de vrouwen tussen de 18% en 28%. Percentage spiermassa - Zoals de term al doet voorkomen, vertelt dit cijfer hoeveel van jouw totale gewicht bestaat uit spiermassa.
In het algemeen kun je zeggen dat tussen de 10-15% van je lichaamsgewicht bestaat uit botmassa. Mannen hebben relatief gezien iets meer botmassa dan vrouwen. Dit is logisch want mannen hebben over het algemeen een hogere spiermassa dan vrouwen.
Voor het behoud van sterke botten zijn naast vitamine D ook de vitamines C en K belangrijk. Verder spelen de mineralen magnesium en mangaan een rol bij de botaanmaak. Deze mineralen zijn goed voor het skelet.
Heeft het drinken van koffie invloed op de botten? Koffie belemmert de opname van calcium en verhoogt de uitscheiding van dit essentiële mineraal voor het behoud van stevige botten. Daardoor neemt de kans op osteoporose of botontkalking toe.
Eén kopje koffie veroorzaakt een verlies van 5 mg calcium. Dat betekent niet dat men geen koffie meer mag gebruiken, maar bij dreigende osteoporose is het beter om niet meer dan acht koppen per dag te drinken.
Fruit is goede voeding om osteoporose te voorkomen
Vijgen (1000 milligram calcium) Abrikozen (450 milligram calcium) Dadels (350 milligram calcium) Appels (250 milligram calcium)
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam.
Gezonde voeding voor sterke botten
Zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt en kaas. Hier zit kalk in. U heeft kalk nodig voor de aanmaak van bot. Als u 4 porties melkproduct per dag eet en drinkt, krijgt u genoeg kalk.
Het kan worden veroorzaakt door een ongunstige mechanische werking, zoals een gebrek aan stabiliteit. Ook kan een gebrek aan biologische factoren een rol spelen, zoals bloedvoorziening, levende cellen of groeifactoren in de breukzone. Soms zorgt een infectie dat een botbreuk niet geneest.
Het skeletgewicht van een vrouw is tussen de 9.0 kg en 11.0 kg en dat van een man tussen de 12.0 kg en 15.0 kg. Dit gewicht verschilt per persoon omdat het afhankelijk is van jouw bouw en postuur. Hoe langer je bent hoe meer botmassa je hebt. Dit verschil per persoon zal echter nooit meer zijn dan ongeveer 2 kg.
De gemeten botdichtheid wordt vergeleken met waarden die, in het algemeen horen bij uw leeftijd en geslacht. De waarden worden weergegeven in een T-score. Bij een uitslag van: T-score tussen de +1 en -1 is alles prima. Bij een uitslag van: T-score tussen de -1 en -2,5 is er sprake van osteopenie (verminderde botmassa).
Voor vrouwen dient dit idealiter tussen 45% en 60% te liggen. Voor mannen is dit tussen 50% en 65%. De hoeveelheid bot in kilo's in het lichaam. De hoeveelheid energie (in calorieën) die jouw lichaam per dag nodig heeft wanneer het in volledige rust is.
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden.
Calcium in je voeding
Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas bevatten veel calcium. Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium binnen te krijgen kun je bijvoorbeeld per dag 550 gram (2-3 porties) melk(producten) en 40 gram kaas (2 plakken) nemen. Groene groenten, noten en peulvruchten bevatten ook calcium.
Voedings middelen of gewoonten die een negatieve invloed hebben op botontkalking. Teveel (dierlijke) eiwitten. Des te meer dierlijke eiwitten, des te hoger de uitscheiding van calcium. Iemand die veel dierlijke eiwitten eet heeft dus een veel hogere calciumbehoefte.
Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. Uit deze producten wordt het calcium minder goed door het lichaam opgenomen.
Chronische, zware blootstelling aan alcohol vertraagt de botopbouw en versnelt de botafbraak. Daarnaast verhoogt consumptie van meer dan twee glazen per dag voor vrouwen en meer dan vier glazen per dag voor mannen, het risico op fracturen. De relatie tussen alcoholconsumptie en botdichtheid lijkt omkeerbaar.
Vlees bevat waardevolle stoffen voor het functioneren van het menselijk lichaam, als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. De voedingsstoffen hebben allemaal een rol en betekenis voor het goed functioneren van het menselijk lichaam.
Magnesium is een veelzijdig mineraal dat verschillende processen in het lichaam ondersteunt: Het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden. Het mineraal speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit. Magnesium draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.