Eten warm houden doe je door middel van warmhoudbakken en warmhoudplaten. Dit zijn apparaten waar je het eten in stopt na het bakken of koken. Deze platen, bakken en/of schalen zijn tegenwoordig een apparaat die je gewoon op tafel kan neerzetten. Tijdens het eten kan je daar je eten uit halen en vervolgens opeten.
Hoe lang kan ik maaltijden warm houden? Als warme maaltijden niet direct opgegeten worden, moeten ze warm gehouden worden op ten minste 60 °C. Gerechten die langer dan 1 uur worden warm gehouden, gaan in smaak en uiterlijk achteruit en zouden daarom niet meer moeten worden aangeboden.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Zowel een koelbox als thermobox als een bezorgtas is een isolator en kan daarom zowel warmte als kou vasthouden.
Nog één keertje: gerechten die warm moeten blijven, dek je af met de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen. Gerechten die je koel wilt houden, dek je af met de glanzende kant naar boven.
Een thermobox is zeer geschikt voor het vervoeren van warme of koude gerechten. Met behulp van een thermobox brengt u de maaltijden naar uw gasten thuis of op kantoor. Er zijn thermoboxen speciaal voor warme maaltijden en voor maaltijden die koel moeten blijven of bevroren.
Tip: Omdat je de frietjes niet allemaal tegelijk kunt bakken, kun je de reeds bereide frietjes warm houden in een schaal met aluminiumfolie of (nog beter) een voorverwarmde oven (ca. 250°C).
Wil je de aardappelpuree alleen even warm houden terwijl je bijvoorbeeld een visje of stuk vlees bakt? Dan tipt Jeroen Meus dat je het 't beste warm houdt in een pan met een deksel erop. Doe dit op zéér laag vuur, zodat de boel niet aanbrandt. Eventueel schuif je even een warmhoudplaatje tussen de pan en de gaspit.
Verwarm de oven voor tot 80 ºC. Zet een stapel (ovenbestendige!) borden ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de oven uit en laat de borden tot serveren in de oven staan.
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C. Als u afwezig bent tijdens een broodmaaltijd, dan kunt u op een later tijdstip een broodmaaltijd krijgen van de service assistent.
Voor de meeste voedingsmiddelen die moeten worden gekoeld, geldt een wettelijke maximumtemperatuur van 7°C, maar er zijn ook producten met een nog lagere temperatuurgrens.
Gerechten die warm geserveerd worden nadat ze tijdens de bereiding verhit, teruggekoeld en gekoeld bewaard zijn geweest, moeten binnen 1 uur worden opgewarmd tot 60°C of warmer om te voorkomen dat schadelijke bacteriën kunnen groeien.
Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Opwarmen in de magentron
Wilt u de maaltijd opwarmen in de magnetron? Dan wordt doorgaans geadviseerd om de magnetron in te stellen op 500 – 600 watt. De opwarmtijd ligt tussen de 5 en 8 minuten. Op het etiket van de maaltijd staan deze instructies precies weergegeven.
Met warme melk zit je altijd goed: een romige puree of stamppot zal je deel zijn. En bovendien blijft 'ie ook lekker warm. Warm de melk even op in een pannetje, in de magnetron óf giet 'm aan de zijkant van de stamppot in de nog warme pan en laat 'm daar kort warmen voordat je 'm door het gerecht mengt.
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Als je geen fornuis, oven of airfryer hebt, dan kun je de frietjes opnieuw opwarmen in de magnetron, maar dan zullen ze wel een stuk zachter worden. Als je de frietjes op wilt warmen in de magnetron, giet er dan wat plantaardige olie overheen en leg ze op een bord met een vel keukenpapier.
Ik maak altijd veel in één keer. Want eenmaal voorgebakken kun je ze prima bewaren in de koelkast (tot 3 dagen) en invriezen (tot 3 maanden). Bak ze, wanneer je bijna wilt gaan eten, in hete olie af. Dat duurt maar een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid.
Tijdens het persen van de folie wordt de ene kant glanzend en de andere kant mat. Dat komt doordat er 2 lagen tegelijk door de wals gaan, om te voorkomen dat ze scheuren. Eén kant komt daarbij in aanraking met de pers en die wordt daardoor glimmend.
De naam is dus een verwijzing naar de zilverachtige kleur, niet naar het materiaal. Tegenwoordig is dit vrijwel geheel vervangen door het aanmerkelijk goedkopere aluminiumfolie. Het materiaal werd vroeger vooral gebruikt om chocolade en snoepgoed in te verpakken.