Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
1 - Een zin begin je met een hoofdletter. 2 - De eerste letter van een naam schrijf je met een hoofdletter. 3 - Aardrijkskundige namen schrijf je met een hoofdletter. 4 - Namen van talen/dialecten schrijf je met een hoofdletter.
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
Benamingen van schoolvakken, opleidingsonderdelen, vakgebieden en specialismen schrijven we in principe met een kleine letter. Woorden die volgens de spellingregels met een hoofdletter geschreven moeten worden, zoals namen van talen, krijgen wel een hoofdletter.
Schoolvakken schrijven we met kleine letters, behalve wanneer woorden volgens de spellingregels met een hoofdletter geschreven moeten worden.
In het Engels is het gebruikelijk dat in een titel of opschrift elk woord met een hoofdletter geschreven wordt: Uncle Tom's Cabin or Life Among the Lowly. Dit geldt niet voor lidwoorden, voorzetsels en voegwoorden. Titels van bestuurders hebben in het Engels vaak een hoofdletter: Minister, King.
Hetzelfde geldt voor dagen van de week, die schrijf je in het Engels ook met hoofdletters. Dus: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday.
Maanden, weekdagen en feestdagen
De namen van de dagen van de week en van de maanden van het jaar worden met een hoofdletter geschreven. Dat geldt ook voor feestdagen. De namen van seizoenen worden niet met een hoofdletter geschreven.
De namen van historische gebeurtenissen en feestdagen hebben een hoofdletter.
Afkortingen schrijf je met kleine letters, behalve afkortingen van namen. De meeste afkortingen krijgen geen punten (cd, tv, btw), maar afkortingen als m.u.v. en d.w.z. wel.
T-shirt, bijvoorbeeld, krijgt een hoofdletter omdat het kledingstuk de vorm van een T heeft. Andere voorbeelden zijn: V-hals, X-benen, L-vormig. Ook als een letteraanduiding een ordening, classificatie of evaluatie aangeeft, wordt die letter groot geschreven. Bijvoorbeeld: A-team, B-attest, C-omroep.
Net als de andere persoonlijke voornaamwoorden schrijven we u met een kleine letter, behalve als het aan het begin van een zin staat. Wanneer u verwijst naar een heilig persoon of godheid, gebruik je wel een hoofdletter.
De namen van de maanden worden klein geschreven.
Als 's avonds aan het begin van de zin staat, krijgt de a de hoofdletter. De hoofdletter 'verschuift' als het ware naar het eerste volledige woord. Het is dus bijvoorbeeld: 's Avonds moet ik geen koffie meer drinken.
Bijgewerkt op 3 november 2021 door Julia Merkus. Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Sinds 1954: kleine letter
De officiële woordenlijst van 1954 bepaalde dat namen van maanden en de dagen van de week een kleine letter krijgen, omdat het geen unieke namen zijn. Dat is sindsdien zo gebleven. Alleen feestdagen krijgen een hoofdletter: Pasen, Goede Vrijdag, Witte Donderdag, enz.
De ramadan wordt met een kleine letter geschreven. Het is een gewoon woord, namelijk de naam van een maand op de islamitische kalender.
De namen van grootheden en eenheden worden altijd met een kleine letter gespeld, ook als ze van eigennamen zijn afgeleid (bijvoorbeeld newton, pascal). Uitzondering: na het woord graad (graden) krijgen de eenheden Celsius en Fahrenheit een hoofdletter (het vriest zes graden Celsius).
#taaltip Een 'open dag' is is in twee woorden met kleine letters.
Aan het begin van een nieuwe zin wordt altijd een hoofdletter gebruikt, tenzij de zin opent met een getal of een speciaal teken. Voorbeeld: 28 procent van de ondervraagden; 's Middags vond de oratie plaats.
Aan het begin van een zin
Als een zin begint met een apostrof, dan krijg het eerstvolgende woord een hoofdletter. Als zinnen beginnen met een cijfer of symbool, vervalt de hoofdletter. 's Middags gaan we altijd zwemmen.
Functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we volgens de spellingregels met kleine letters. Ook Engelse functieaanduidingen schrijven we met kleine letters.
Let op: in het Engels schrijf je maanden altijd met een hoofdletter.
De voluit geschreven voorvoegsels van eenheden (deci-, kilo-, mega-, etc.)worden altijd met kleine letters geschreven.