Kun je een ingegroeide nagel zelf verhelpen? Een ingegroeide nagel kun je vaak niet zelf verhelpen of verwijderen. Daarom is het verstandig een pedicure, podotherapeut of een huisarts in te schakelen. Zij kunnen jouw ingegroeide nagel behandelen door er iets onder te leggen, waardoor 'ie niet meer in je huid groeit.
Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Ook het hooghouden van uw voet kan de pijn verlichten. Na een dag mag het drukverband eraf en mag u uw voeten baden en een pleister op uw teen doen. Afhankelijk van de pijn kunt u na twee tot vijf dagen meestal weer normaal lopen.
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid en zorgt voor irritatie, pijn en/of een ontsteking. De situatie kan voor iedereen anders zijn. Waarom een teennagel ingroeit, is niet helemaal duidelijk.
Een bezoek aan een pedicure is vooral zinvol bij een nog ingroeiende teennagel. De pedicure maakt de nagelwal schoon en vijlt de nagel bij met een heel dun freesje, terwijl ze tegelijk met water voor koeling zorgt. Deze behandeling geeft direct verlichting.
Komt een ingegroeide teennagel vaak terug ? Ondanks een geslaagde operative ingreep en pogingen om de wortel van de nagel te versmallen kan het probleem toch weer terugkomen: de nagel groeit weer in…
Druppel 1 maal per dag met Sterilon om de wond schoon te houden; Draag ruime schoenen of slippers, zodat er geen druk komt op de teen en teennagel; Wij raden het gebruik van trekzalf bij een ingegroeide teennagel af. Op het moment dat u zalf op een wond smeert, wordt de huid heel week.
Douch dan dagelijks uw voeten en doe daarna een pleister met Betadine jodium zalf op de teen. Meestal kunt u na 2 tot 5 dagen weer normaal lopen.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Het loslaten van één of meerdere nagels kan komen door schade/trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het vallen van een zwaar voorwerp op de nagel, ziekte aan de nagel(s) of huid, verminderde bloedtoevoer, infectie en geneesmiddelen. Het kan tevens wijzen op een onderliggend medisch probleem.
De operatie vindt onder plaatselijke verdoving plaats, zodat u niet nuchter in de kliniek hoeft te komen. U bent niet in staat zelfstandig weer naar huis te rijden, omdat u na de operatie een drukverband krijgt. De operatie duurt hooguit 15 minuten. De verdoving is zo goed dat u geen pijn voelt.
Wanneer de patiënt op de behandelstoel plaats heeft genomen en klaar is voor de behandeling wordt de teen gedesinfecteerd en verdoofd met twee injecties, dit duurt gemiddeld 2x20 seconden. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn, omdat er druk ontstaat in de teen door de ingebrachte verdovingsvloeistof.
Als de verdoving is uitgewerkt, kan uw teen pijnlijk zijn. Voor de pijn kunt u eventueel pijnstillers innemen. Na twee dagen kunt u het (druk)verband verwijderen ( mocht dit vastzitten dan kunt u dit het beste onder de douche doen) Wanneer het verband is verwijderd, mag u weer douchen.
Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) ontstaat wanneer de nagel in de huid van de nagelwand groeit. Dit komt het vaakst voor bij de nagel van de grote teen, maar de nagels van de kleinere tenen kunnen ook ingroeien.
De nagelbeugel trekt zo als het ware de nagel uit de nagelwal, waardoor de klachten vrijwel direct verminderen. De nagelbeugel wordt langs de nagel gevormd en met een kunstmatige hars vastgelijmd aan de nagel, zodat deze blijft zitten en met de nagel mee uitgroeit.
2 weken lang 3x per dag in de soda.... daarna ging het langzaam dicht verder behandelt met honing zalf desinfecterend en genezend.
Verdoving. De ingrepen aan de teennagel worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U krijgt hiervoor twee verdovingsprikken aan de teenbasis. Soms is de ontsteking van de teen dusdanig dat er naast een ingreepje ook een kuur antibiotica nodig is, dit zal door de arts met u worden besproken.
Houd de voet de eerste twee dagen na de ingreep zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld op een stoel of kruk. De eerste twee dagen na de ingreep mag de wond niet nat worden (niet onder de douche, in bad, zwemmen of naar de sauna). Dit is om infecties te voorkomen.
Chronische paronychia is een chronische ontsteking van de nagelwal op irriterende stoffen, allergenen, bacteriën, gisten en schimmels. Het kan ontstaan door verschillende oorzaken zoals afwassen, duim(vinger)zuigen, knippen of bijten van de nagelriem of het veelvuldig in contact komen met chemicaliën.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
De aanwezigheid van een zwarte lijn kan wijzen op een onderliggende moedervlek. Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma. Witte vlekken of lijnen kunnen het gevolg zijn van een ontwikkelingsstoornis van de nagel, een trauma of infectie.
Soms is dan nog een ingreep nodig. Na een paar maanden komen de klachten terug. De nagel kan dan vanuit het nagelbed weer gegroeid zijn. Soms is dan nog een ingreep nodig.
De ingreep
Met een chirurgische ingreep willen we de nagel blijvend versmallen. De arts verwijdert de nagelrand en snijdt of krabt een stuk van de groeizone weg. Met enkele hechtingen bevestigt de arts de huid onder de resterende nagel. De ingreep gebeurt onder lokale of algemene verdoving.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Dit kan gebeuren bij een pedicure of podoloog. Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking veroorzaakt met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie), dan is een versmalling van de nagelrand vaak aangewezen.