Toeval: er is geen duidelijk oorzaak. Blootstelling aan straling en gevaarlijke stoffen (zoals sigarettenrook) Een ongezonde leefstijl (roken, onbeschermd zonnen, slechte voeding) Virus: sommige soorten kanker worden veroorzaakt door een virus dat het DNA beschadigt.
Stoppen met roken, veilig de zon in, gezond eten, minder alcohol en genoeg bewegen bijvoorbeeld.
Huidkanker meest gediagnosticeerde kankervorm in 2023
De vijf meest voorkomende kankervormen vormen samen 63% van alle nieuwe kankergevallen: Huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom): 24.400. Borstkanker (inclusief borstkanker bij mannen): 15.600. Longkanker: 14.800.
Tarwegras, algen, zeewier en groene groenten als spinazie en broccoli zijn rijk aan chlorofyl. Naast het rijkelijk leveren van diverse vitamines lijkt chlorofyl ook de vorming van bloedcellen te bevorderen, een antikanker werking en antibacteriële werking te hebben en wondgenezing te bevorderen.
Nederlandse onderzoekers ontdekken nieuwe manier waarop chemotherapie kankercellen kan doden. Het is al bijna een eeuw bekend dat chemotherapie kankercellen doodt. Simpel gesteld wordt de kankercel zo beschadigd, dat de cel geen andere uitweg ziet dan zichzelf te doden, een proces dat apoptose wordt genoemd.
Het delen van de cellen, het groeien en uitzaaien kost heel veel energie. Uiteindelijk ga je je eigen cellen afbreken om genoeg energie te kunnen leveren. Dat is funest voor je afweersysteem, waardoor je aan een simpel virus al kunt overlijden.
Je immuunsysteem is de afweer van je eigen lichaam. Het beschermt je tegen allerlei ziektes en infecties. En kan ook kankercellen doden en opruimen.
Hoge inname rood vlees. Hoge inname bewerkt vlees en vleeswaren. Te veel zout. Alcohol.
“Kankercellen hebben suiker nodig” Men weet in de geneeskundige wereld al langer dat tumorcellen op suiker reageren. Misschien heeft de glucose- (suiker)afhankelijkheid van kankercellen te maken met mitochondriën; met hun hulp absorberen gezonde cellen vetten, eiwitten en suiker uit voeding.
Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten genezen soms 'spontaan'. Niet zelden begint de genezing na een zware infectie. Aangezien een infectie het afweersysteem stimuleert, werd de suggestie geopperd dat het afweersysteem op eigen kracht een kankergezwel kan opruimen.
Alvleesklierkanker heeft slechtste overlevingscijfers van alle kankersoorten. Op 15 november is het Wereldalvleesklierkankerdag. Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland.
Zeker, maar het keiharde bewijs ontbreekt dat het eten van chocolade positieve effecten heeft op je gezondheid voor de lange termijn. De MMV-Voedingsmiddelenlijst ontraadt kankerpatiënten cacao. Wie het wil gebruiken, krijgt het advies om het met mate te consumeren en eventueel te kiezen voor carob.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.
Roken en meeroken vormen het grootste risico op kanker.
Behandelingen beschadigen kankercellen en gezonde cellen.Daardoor is je lichaam steeds bezig met kankercellen opruimen en gezonde cellen laten herstellen. En daar kun je moe door zijn. Ook emotioneel is de tijd dat je behandeld wordt tegen kanker zwaar.
Tot nu toe zijn er maar twee risicofactoren herhaaldelijk in wetenschappelijk onderzoek bevestigd: roken verhoogt het risico op ALS en het eten van vette vis verkleint het risico op ALS. Bovendien komt ALS vaker voor bij mannen en op hogere leeftijd, wat aanknopingspunten kan geven over mogelijke oorzaken.
Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico op de ziekte te verkleinen. Niet roken, weinig of geen alcohol drinken, gezond eten en bewegen, verstandig omgaan met de zon en met (mogelijk) kankerverwekkende stoffen.
De kans op overleving is fors toegenomen bij darmkanker, nierkanker, slokdarmkanker en ook bij veel soorten bloed- en lymfeklierkanker. Kankersoorten met een 5-jaarsoverleving hoger dan 80% zijn huidkanker, borstkanker, prostaatkanker en minder vaak voorkomende kankersoorten zoals hodgkinlymfoom en zaadbalkanker.
Slechte eetlust en snel een vol gevoel
Door kanker verandert de stofwisseling. Dit kan de oorzaak zijn van een slechte eetlust en een vol gevoel na het eten. Vaak verdwijnt de lekkere trek. Wanneer uw eetlust slecht is en minder eet kunt u afvallen.
Omdat kanker vaker voorkomt op hogere leeftijd, neemt vooral het aantal oudere patiënten toe. Daarnaast wordt de toename in kankerdiagnoses veroorzaakt door leefstijl. Risicofactoren zijn onder andere roken, alcoholgebruik, weinig lichaamsbeweging en overgewicht. Huidkanker is de grootste stijger.
Tumoren kunnen aanzienlijk slinken, of verdwijnen in heel korte tijd. Het eigen afweersysteem heeft de kankercellen opgeruimd. Dit blijkt uit de NICHE-studie van het Antoni van Leeuwenhoek, een vernieuwende klinische fase II studie.
Het lichaam heeft ook vitamine C nodig om B- en T-cellen te produceren. Vitamine C helpt immuuncellen ook om ziekteverwekkers sneller te vinden. Vitamine E komt voornamelijk voor in plantaardige oliën en noten, terwijl vitamine C overvloedig aanwezig is in paprika's, kiwi's, bessen en citrusvruchten [1,7].