Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Valeriaan en Kamille: Deze kruiden hebben van nature kalmerende eigenschappen en worden vaak gebruikt in supplementen voor honden. B-vitaminen en Magnesium: Deze kunnen helpen bij het ondersteunen van de zenuwfunctie en hebben een algemeen kalmerend effect.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
Zorg voor een goede rust plek en dat je hond daar minimaal aaneengesloten een 1,5 uur per dag op kan liggen. Hulpmiddelen inzetten: Er zijn middelen die jouw hond ondersteunen wanneer hij hyperactief is. Zo kun je kiezen voor bachbloesem therapie (bachbloesemadvies.nl), valeriaan of lavendel.
Sproei wat lavendel in de lucht
Behalve muziek hebben ook geuren effect op de mood van je hond. Zo blijkt uit onderzoek dat lavendel en kamille je hond tot rust brengen, hem helemaal relaxed maken.
Een gestreste hond kan ook verstarren, of wegkijken van de waargenomen bedreiging.Honden hijgen wanneer ze opgewonden, warm, buiten adem na inspanning, of gestrest zijn. Hijgen als gevolg van stress gaat vaak samen met andere tekenen van stress en angst.
Bach Bloesemdruppels, Zylkene en Sileo zijn allemaal kalmerende middelen die gebruikt kunnen worden om angst en stress bij honden en katten te verminderen. Bach Bloesemdruppels zijn een natuurlijk middel dat bloemenextracten bevat die stress kunnen helpen verminderen.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Een ongelukkige hond herken je aan de volgende signalen en gedrag: Overdreven janken en blaffen, ook wanneer er niets aan de hand lijkt.Krabben of bijten, bijvoorbeeld aan de eigen poten of staart.Weinig kwispelen met de staart.
Symptomen ongelukkige hond
Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.
Een hond die net wakker wordt en uit zijn mand komt, zal zich uitrekken of gapen zonder dat er sprake is van stress. Een hond die het warm heeft van de zon of die een eind gelopen heeft, zal hijgen. Een hond die net lekker heeft liggen rollen of heeft gezwommen, zal zich uitschudden, ook hier is geen sprake van stress.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Honden zoeken plekken op waar veel lichaamsstoffen vrij komen en de geur dus het sterkst is. Daarom ruiken ze vaak onder elkaars staart, en bij ons vaak aan kruis, billen, oksels en mond. Vind je dat vervelend? Bied de hond dan als alternatief je hand aan om aan te ruiken.
Uitslapen is er niet meer bij
Dat geldt óók op Nieuwjaarsdag, óók als jij de hele nacht met buikgriep wakker bent geweest en óók na een avondje doorzakken in de kroeg. Met een pup kun je ervan uitgaan dat je in het begin ook 's nachts je bed uit zult moeten, omdat een pup zijn plas nog niet zo lang kan ophouden.
Een kort lontje
Dat ze in één keer op andere honden afstruinen, uitvallen, weglopen, een geurtje volgen of ander 'ongewenst' gedrag vertonen. Wees je er van bewust dat honden veel minimale signalen afgeven die ze vaak al laten zien wat hij gaat doen.
Overmatige lichaamsbeweging bij honden kan leiden tot verschillende problemen. Oververhitting, oververmoeidheid, veranderingen in gedrag en blessures kunnen allemaal voorkomen als honden te veel of te intensief bewegen. Oververhitting is een ernstige zorg, vooral in warme klimaten of tijdens de zomermaanden.
Hoe weet je nu of je hond of kat zich verveeld? Honden die zich vervelen uiten dit meestal door overal op te gaan kauwen, uw eigendommen zijn niet meer veilig, schoenen, meubels, voorwerpen en zelfs het behang moet eraan geloven.
Symptomen die kunnen wijzen op depressie zijn: -Bang of obsessief gedrag: Een plotse verandering in het gedrag van uw hond kan erop wijzen dat uw hond u iets duidelijk wil maken. Angstig gedrag kan in zeldzame gevallen omslaan in agressiviteit. Sommige honden beginnen dingen stuk te maken of in huis te plassen.
8 tot 14 maanden
Ook vindt je hond het tijdens deze fase van de puberteit het allemaal een beetje spannend en ontwikkelt hij angsten – ook wel de angstfase genoemd en deze fase staat nog beter bekend als de moeilijkste leeftijd van je hond.
Gemiddeld genomen is het belangrijk voor je hond dat hij minimaal 1 uur tot 1,5 uur per dag lekker los van de lijn of aan een lange lijn kan snuffelen en kan wandelen. Dat in combinatie met 1 tot 2 keer per dag mentale uitdaging aanbieden. Zodat je hond in ieder geval in de basis voldoende beweging krijgt.
Drie tot vier keer per dag
Bijvoorbeeld in de ochtend, middag, avond en vlak voor het slapengaan. Zo kan hij verspreid over de dag zijn behoefte doen en kan hij zijn energie kwijt. Neem de tijd voor je wandeling, het liefst meer dan een kwartier per keer.