Heksen zijn vaak sterk empatisch. Ze pikken allerlei energieën op uit hun omgeving, zowel van mensen, dieren, planten en zelfs van geesten. Misschien komt die gevoeligheid voort uit het diepe besef van heksen dat alles met elkaar verbonden is.
Moderne heksen doen wel aan magie en soms ziet dat er inderdaad precies uit zoals je denkt: kaarsen, wierook, kruiden en spreuken. Maar stiekem draait het allemaal om energieën en visualisatie, en daar kunnen we wat mee in ons dagelijks leven. Hekserij of wicca wordt nog steeds gezien als een beetje griezelig.
Embed. Heksen bestaan echt, maar ze hebben geen bovennatuurlijke krachten en zijn niet gevaarlijk. Een echte heks doet niemand kwaad, leeft volgens de regels van de natuur en zorgt goed voor mens en dier. Margaritha, de heks van Appelscha, laat een wensenritueel en haar brouwsels, drankjes, zalfjes en oliën zien.
Hekserij is een natuurreligie. Dat houdt in dat respect voor en samenleven met de natuur een wezenlijk onderdeel zijn. Heksen zien in dat alles één is: het pad waar je op loopt, de bomen in het bos, de maan en de sterren.
"De Heksenacademie": Heksen kunnen uit zichzelf niet toveren, dat leren ze op de Heksen Academie. Ga eens een kamp lang bij de Heksen Academie op bezoek, leer toveren, vliegen op een bezemsteel en het maken van vieze drankjes.
Tegenwoordig is hekserij heel toegankelijk. Er zijn diverse cursussen, workshops en opleidingen te vinden via internet. Vroeger waren er enkel covenopleidingen, maar covens waren en zijn nog steeds moeilijk te vinden en bovendien vaak besloten en niet vrij toegankelijk.
Soms werd er een waterproef uitgevoerd. De beschuldigde werd met gebonden handen en voeten in een waterplas gegooid. Als de persoon bleef drijven was het een heks en werd ze gemarteld of gedood. Als ze zonk was ze onschuldig.
Hekserij betreft in het algemeen het uitoefenen of aanroepen van vermeende bovennatuurlijke krachten om mensen of gebeurtenissen te beïnvloeden. In het Westen legt het volksgeloof de nadruk op het kwaadaardig handelen van de heks.
Vóór die tijd vloog de heks nog niet op een bezem. Toegevoegd na 1 uur: Dit is een Nederlandse verklaring. Andere verklaringen zijn: - De bezem was een symbool van vrouwelijke huiselijkheid, maar de bezem was ook fallussymbool. Dus rijden op een bezem werd een symbool van een losgeslagen vrouw.
Een witte heks is een man of een vrouw die eigenlijk meer moois op deze wereld kan doen dan de meeste anderen denken. Het is iemand die met behulp van de natuur, energie en dingen als kruiden en edelstenen waanzinnige dingen kan bewerkstelligen. Natuurlijk wel met de meest liefdevolle en goede intentie.
Vereisten om magie te kunnen beoefenen zijn noodzaak, emotie en kennis: De noodzaak is geen wens maar een diepgevoelde, belangrijke toestand. Zonder emotie en emotionele betrokkenheid bij je doel zal er geen gevoel in je magie zitten. En kennis is de basis van de magische wijsheid.
Vroeger geloofden mensen in het bestaan van heksen. Ze waren er bang voor en daarom verzonnen ze iets om ze te verjagen. Ze groeven cirkels in de grond omdat heksen bang zijn voor cirkels. Deze cirkels vulden ze met een mengsel van knoflook, uien en champignons omdat ze wisten dat heksen een hekel hebben aan die lucht.
Het is onbekend wie de allereerste heks was, maar één ding is zeker: de eerste heks of tovenaar leefde héél lang geleden. Uit oude wetboeken als de code van Hammurabi (circa 1.780 voor Christus) blijkt dat tovenarij toentertijd al flink werd bestraft. Heksen en tovenaars werden in het water gegooid.
In de middeleeuwen wisten ze het zeker, zeker tussen 1450 en 1650: Heksen bestaan echt. Als je toen een heks werd genoemd, nou, dan was je je leven niet zeker. Als je werd beschuldigd van hekserij, dan was de kans groot dat je werd verdronken.
Het eerste verschil is dat Wicca een religie is, er worden een God en een Godin vereerd (die beide met meerdere namen aangesproken kunnen worden). Hekserij is een levenswijze, in die levenswijze is ruimte om te geloven in die God en die Godin, maar het hoeft niet.
In heel Europa werden heksen vervolgd, waarbij gruwelijke marteltechnieken werden gebruikt. De richtlijnen hiervoor waren te vinden in de 'Heksenhamer', een door de paus goedgekeurd boek uit 1486, waarin stond hoe je heksen kon herkennen en hoe je ze moest straffen.
Een heks kan in principe zowel een man als een vrouw zijn, maar meestal wordt met een heks toch een vrouw bedoeld. In bepaalde landen wordt soms een andere benaming gebruikt voor een mannelijke, dan wel vrouwelijke heks.
In heel Nederland zijn, voor zover bekend, 250 heksen verbrand, waarvan 100 in Limburg dat toen contrareformatorisch was en onder Spaans bewind viel. Dat is relatief weinig, maar het is niet zeker dat alle nog bestaande archieven al ontdekt zijn. De eerste heksenverbranding was rond 1500 in Gelderland.
Mannelijke heksen noemen we meestal tovenaars. Heksen bezitten magische krachten en hebben veel verstand van kruiden. Ook hebben heksen contact met de Andere dimensie, dus de geestenwereld en doden. Er bestaan goede en kwade heksen.
In Oudewater stond zo'n heksenwaag. Dit was een gewone marktwaag die bestemd was voor het wegen van allerlei landbouwproducten, zoals kaas. Op de waag werd de verdachte publiekelijk op het marktplein gewogen. Woog ze zoveel als haar lengte en lichaamsbouw deed vermoeden, dan kreeg ze een certificaat.
Ze deden het met de duivel, smeerden zich in met het vet van gekookte baby's en lieten zwarte magie los op onschuldigen. Eeuwenlang was hekserij de ergste misdaad die een vrouw kon begaan, en was ze eenmaal aangeklaagd, dan wachtte haar vrijwel zeker de brandstapel.
Zwarte magie is in grote lijnen het omzetten van energie in iets wat jezelf of andere kan beïnvloeden. Naast zwarte magie heb je ook witte magie. Het grootste verschil tussen deze twee vormen van energie is dat er bij zwarte magie geen rekening wordt gehouden met de effecten op de mensen die het toegediend krijgen.
Een heks is in het volksgeloof een vrouw die begiftigd is met demonische krachten die meestal schade veroorzaken. Ook kan zij via rituelen magische krachten oproepen.