Met de aangenomen Initiatiefwet tijdelijke uitzondering dubbele nationaliteit krijgen Nederlanders die vanaf 23 juni 2016 (de dag van het Brexitreferendum) onafgebroken in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond de mogelijkheid om de Nederlandse nationaliteit te behouden als zij de Britse nationaliteit aannemen, of de ...
Dubbele nationaliteit bij geboorte
Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben. Sommige landen hebben de regel dat een kind bij de geboorte de nationaliteit van beide ouders krijgt, als de ouders een verschillende nationaliteit hebben. In dat geval heeft het kind 2 nationaliteiten.
Een aantal landen kent staatsburgerschap toe als men in dat land geboren is, ongeacht de nationaliteit van de ouders (bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten). Een bijzonder geval is de republiek Ierland, dat het staatsburgerschap toekent als men op het eiland Ierland geboren is, dus inclusief Noord-Ierland.
U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u een Verklaring van afstand (van uw Nederlandse nationaliteit) aflegt. U bent dan geen Nederlander meer. Voor de Nederlandse wet bent u dan een vreemdeling. Het doen van de verklaring kan bij uw gemeente of de Nederlandse ambassade in het land waar u woont.
Nederlandse nationaliteit behouden
Volgens de huidige wetgeving behoudt u de Nederlandse nationaliteit, als u steeds op tijd het Nederlandse paspoort verlengt of een verklaring van bezit van Nederlanderschap aanvraagt. Op tijd wil zeggen: voordat de periode van 13 jaar verstrijkt dat een paspoort geldig is.
Automatisch Nederlandse nationaliteit
Een kind krijgt in de volgende gevallen automatisch de Nederlandse nationaliteit: De moeder heeft de Nederlandse nationaliteit. De ouders hebben allebei de Nederlandse nationaliteit. De vader heeft de Nederlandse nationaliteit en is getrouwd met de moeder.
Laten vaststellen staatloosheid
Er komt een vaststellingsprocedure voor staatloosheid. Deze komt er voor mensen die stellen staatloos te zijn, maar die dit niet kunnen aantonen. Zij kunnen aan de rechter vragen een uitspraak te doen over hun staatloosheid. Met die uitspraak staat hun status dan vast.
Als u getrouwd bent met een Nederlander, mag u uw eigen nationaliteit houden. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap. Vluchtelingen die genaturaliseerd willen worden, mogen hun oorspronkelijke nationaliteit houden.
U kunt een Nederlands reisdocument (paspoort of identiteitsbewijs) aanvragen in uw eigen gemeente als u als Nederlander staat geregistreerd in de BRP. Iedereen in Nederland vanaf 14 jaar moet een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) bij zich hebben.
Rijbewijs. Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.
Identiteitscontrole alleen met reden
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Dus als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren zoals boswachters en belastinginspecteurs kunnen u vragen om een geldig identiteitsbewijs.
Om de ID-check te kunnen uitvoeren heeft u een geldig Nederlands identiteitsbewijs nodig en een telefoon of tablet met NFC-lezer. De NFC-lezer leest informatie van de chip van uw identiteitsbewijs. Of uw telefoon of tablet een NFC-lezer heeft, ziet u in de specificaties van het apparaat.
Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie.
U mag een Nederlandse identiteitskaart of paspoort niet (uit)lenen. Als u een identiteitsbewijs (uit)leent, om bijvoorbeeld alcohol of sigaretten te kopen, dan pleegt u identiteitsfraude. Dit is strafbaar en u kunt daarnaast in het Register paspoortsignaleringen (RPS) komen te staan.
Uitwisseling persoonsgebonden gegevens
Organisaties mogen uw BSN alleen gebruiken als het om de uitwisseling van persoonsgegevens gaat. Een organisatie mag uw BSN dus niet gebruiken als deze geen gegevens van u hoeft vast te leggen.
Erkende zorgverleners zijn verplicht het burgerservicenummer (BSN) van hun patiënten vast te leggen in hun administratie. Het BSN is een uniek persoonsgebonden nummer. Iedereen die bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, heeft een BSN.
Het college van burgemeester en wethouders is op grond van de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer en de Wet basisregistratie personen niet bevoegd het burgerservicenummer van een burger op diens verzoek te wijzigen. Dit is alleen mogelijk wanneer een BSN foutief is toegekend.
Heb ik een burgerservicenummer (BSN) nodig om een bankrekening te openen? Als u in Nederland belasting betaalt, dan heeft u een burgerservicenummer nodig om een bankrekening te openen. De bank kan u daarom vragen om een identiteitsbewijs waarop uw BSN staat als u een rekening opent.
Het burgerservicenummer (BSN) is uw eigen persoonsnummer voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP).
Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.
U kunt zich dan laten inschrijven als niet-ingezetene in de BRP (ook wel RNI, de Registratie van Niet-Ingezetenen). Na inschrijving in de RNI krijgt u een uittreksel met uw burgerservicenummer (BSN). Het BSN heeft u in de meeste gevallen nodig voor uw contact met de Nederlandse overheid.
Bij paspoorten uitgegeven vanaf 2014 staat het BSN op de achterkant van het paspoort. Het BSN is wel nog steeds een onderdeel van de reeks van letters en nummers in de 'machineleesbare zone'. Deze zone staat aan de lange zijde van de voorkant van uw paspoort.
BSN op paspoort vanaf 2014
Dan staat uw BSN bovenaan op pagina 1, op de achterkant van de houderpagina (de pagina met uw pasfoto). Uw BSN bestaat uit 9 cijfers. Boven uw BSN staat 'persoonsnummer', dat is een ander woord voor BSN. Uw BSN staat ook in de lange rij van letters en cijfers onder uw pasfoto.
De letter 'O' komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer '0'. Dit geldt ook voor het nummer op uw identiteitskaart.