Beloon je hamster meermaals per week met een traktatie. Favorieten zijn onder andere wortelen, komkommer, appels, bananen, paprika's, sla, selderij, boerenkool en paardenbloemgroen. Overdrijf zeker niet met fruit, want dat bevat vaak veel natuurlijke suikers. Er bestaan ook kant-en-klare snacks.
Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien. Beschutting is daarom erg belangrijk.
HAMSTER GEDRAG
Ook door middel van bepaald gedrag laten dwerghamsters aan elkaar zien wat ze wel of niet willen. Zo zal een paringsbereid vrouwtje zich aanhankelijk gaan gedragen naar het mannetje toe en zich tegen hem aan wrijven en met haar kontje tegen hem aan drukken. Zo geeft ze aan dat ze wil paren.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Een leuke en goedkope manier om je hamster bezig te houden zijn wc-rolletjes! Scheur deze door tweeën en laat je hamster er lekker mee spelen. Of vul een helft met zaagsel of hooi, leg er een snoepje in en vul de andere kant ook op met hooi of zaagsel. Zo zal je hamster moeite doen om bij het snoepje te komen.
Zachte geluidjes
Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Goudhamster (ook wel: Syrische hamster)
De hamster is goed tam te maken en houd van aandacht! Hierdoor kunnen ze een vrij sterke band met jou ontwikkelen. Ze worden gemiddeld 15-18 cm, kunnen een gewicht hebben van 130-200 gram en komen van oorsprong uit Syrië.
Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18 ...
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent. En natuurlijk bij het voeren horen ze het voer.
Hamsters geven de voorkeur aan een plaats waar de temperatuur constant is. Deze plaatsen bevatten vaak schadelijke stoffen en stof. Ook schommelt hier de temperatuur meestal sterk. Als u de hamsterkooi niet op de grond kunt zetten, zoek dan een plek met een stabiele ondergrond zodat de kooi niet kan vallen.
Wat mogen hamsters niet eten? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter niet kunt geven aan hamsters: Grote hoeveelheden groenten en fruit met veel water: hamsters hebben een lage vochtinname nodig en kunnen diarree krijgen van groenten en fruit met veel water, zoals komkommers, watermeloenen en druiven.
Drukt je hamster zijn lijfje tegen de grond?Dan is hij angstig of onzeker. Het is nu aan jou om uit te zoeken waar je hamster zo bang voor is. Wacht geduldig tot hij zich weer ontspant.
Het zijn in principe solitair levende hamsters, dat betekend dat je ze het beste alleen kunt huisvesten. Ook hebben ze niet heel veel aandacht nodig, waardoor je ze ook prima kunt houden als je niet al te veel tijd hebt. Je hebt s' avonds geen tv meer nodig met een Dwerghamster in huis want je kijkt je ogen uit!
Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen. Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten.
Agressief gedrag vertonen naar zijn verzorger toe kan ook een gevolg van stress zijn. Een hamster die nooit heeft gebeten en nu opeens wel bijt kan last hebben van stress ten gevolge van pijn of ziekte bijvoorbeeld. Bij extreme stress kan zelfs vermagering voorkomen.
De meeste hamsters houden enorm van groente en fruit. Dit is dus handig als jij even aan het genieten bent van een gezonde groente of fruit snack mag jouw kleine vriend best een stukje mee knabbelen. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, maar ook een gekookt ei vinden de hamster heel erg lekker.
Hamsters zijn 's nachts actief en slapen overdag. Plaats de kooi dus niet in je slaapkamer: de hamster kan je wakker houden!
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Bange hamsters zullen op twee poten gaan staan en zullen naar je 'schreeuwen'. Dit doen ze om groter en meer intimiderend over te komen. Wanneer je merkt dat jouw hamster dit doet, doe dan een stapje terug!
Tips om je hamster wakker te maken
leg een dekentje over het hamstertje heen of dek het toe met wat nestmateriaal. leg de hamster in je handen, strek hem iets uit en warm hem op. Hij zal na ongeveer een halfuur langzaam ontwaken.
Wanneer een hamster heel erg op zijn gemakt is, blijven ze niet stil zitten maar gaan ze lopen. Soms zie je dat ze zich gaan wassen. Wanneer ze vertrouwd zijn en op hun gemak voelen, gaan ze soms ook op je hand zich wassen. De Roborovski dwerghamster houdt niet van dat je een hand boven hem houdt.
Kan een hamster trucjes leren? Jazeker!Het is natuurlijk geen hond, maar een hamster is zeker in staat om bepaalde gedragingen op commando te herhalen, mits dit iets kan opleveren:…