Krijgt u veel ongewenste berichten, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of u heeft uw e-mailadres zelf ergens achtergelaten of u bent slachtoffer van een datalek. Voorkomen is beter dan genezen. Dus laat nooit ergens je e-mailadres achter als dat niet hoeft, waarschuwt ethisch hacker Sijmen Ruwhof.
Het spamfilter voor een postvak inschakelen: Ga naar Mail > e-mailadres > tabblad Spamfilter. Selecteer het selectievakje Het detecteren van spam inschakelen voor dit e-mailadres. Geef aan wat er moet gebeuren met berichten die als spam worden herkend.
Spamfilter software
MailWasher filtert je mailberichten voordat ze naar de computer (of mobiel) worden gedownload. Je ziet een preview van de mail, en kan berichten markeren en laten verwijderen voordat ze opgehaald worden. Platform: Windows (alle versies), Android, iPhone.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Spam of reclame melden
Houd in de lijst met berichten je vinger op het spam- of reclamebericht en tik op 'Meld reclame'. Als je het bericht hebt geopend en de afzender staat niet in je contacten, scrol je naar het eind van het bericht, tik je op 'Meld reclame' en tik je vervolgens op 'Verwijder en meld reclame'.
De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mailadressen die door verschillende spammers wordt gebruikt. Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd.
Spam kan erg vervelend zijn en soms zelf gevaarlijk. Spam kan worden gebruikt door internetcriminelen om een virus te installeren of om uw persoonsgegevens te stelen. Het kan geen kwaad om spam-mails te openen, let er wel op dat u nergens op klikt.
Spam e-mails zijn alle ongevraagde en ongewenste e-mails die je ontvangt zonder dat je je ergens voor hebt aangemeld. Vaak herken je ze aan onbekende afzenders en/of rare aanbiedingen. Net zoals phishing is spam email ongewenst. Spam kun je helaas op elk e-mailadres krijgen.
Stuur een (vermoedelijk) vals bericht via e-mail door naar verdacht@safeonweb.be (opent in uw e-mail applicatie). U loopt geen gevaar als u een verdacht bericht doorstuurt. Safeonweb.be scant het bericht automatisch op kwaadaardige inhoud (bv.
U kunt de spamfilters van Gmail niet uitzetten, maar u kunt wel filters maken om het volgende te doen: De spamclassificatie overslaan voor berichten die zijn ontvangen van gebruikers op een lijst met goedgekeurde afzenders die u maakt.
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
Ongewenste reclame wordt niet als zodanig gemarkeerd
Kies 'Mail' > 'Voorkeuren' en klik vervolgens op 'Reclame'. Zorg ervoor dat 'Schakel filter voor ongewenste reclame in' en 'Markeer als ongewenste reclame, maar laat in 'Inkomend' staan' zijn geselecteerd.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daarin schuilt het gevaar. Dus lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Criminelen zijn goed op de hoogte van die klikdrang, bleek vorige maand. Een virus ('Flubot') op telefoons met het Android-besturingssysteem stuurt sms'jes naar nummers in de contactenlijst met een link naar waar een pakket zogenaamd kan zijn.
Op een link geklikt? Heb je uit argeloosheid wél geklikt op een linkje maar verder geen gegevens gedeeld? Dan kan het zijn dat er een virus of malware op je pc, tablet of telefoon is gezet. Zorg daarom altijd voor een virusscanner die up-to-date is en laat die je apparaat scannen en indien noodzakelijk opschonen.
Bescherming tegen ongewenste mail
Bovenaan kiest u 'Mijn Producten' > 'E-mail hosting'. Kies 'Beheer' bij het domein waarvan u de anti-spam instellingen wil wijzigen. In het verticaal menu links kiest u 'Anti-spam instellingen'. Wijzig uw instellingen naar wens en bevestig met 'Instellingen opslaan'.
Als e-mail van een geblokkeerde afzender nog steeds wordt weergegeven in uw Postvak IN, is de afzender mogelijk: Het e-mailadres wijzigen. Maak een regel voor Postvak IN om veelgebruikte woorden op te halen in uw Postvak IN-e-mail en deze naar de map Verwijderde items te verplaatsen.
Een afzender blokkeren
Wanneer u berichten van een bepaald persoon niet langer wilt zien, kunt u de afzender blokkeren. Klik met de rechtermuisknop op een bericht van de afzender die u wilt blokkeren, en klik vervolgens op Ongewenste e-mail > Afzender blokkeren.
Meld je af en meld ongewenste reclame
Verzenders van reclame zijn volgens de Nederlandse Reclame Code (NRC) verplicht deze afmeldmogelijkheid te bieden. Biedt de afzender je deze mogelijkheid niet of blijft een webwinkel je bestoken met ongewenste reclame, dan kun je een klacht indienen* bij de Stichting Reclame Code.