Hoe meer programma's draaien, des te meer RAM is vereist. De eenvoudigste manier om RAM vrij te maken, is door programma's te sluiten die je niet gebruikt. Sluit overbodige vensters. Heb je meerdere programma's tegelijkertijd op het scherm staan, sluit dan de programma's die je niet gebruikt.
RAM staat voor Random Access Memory. Dit is het tijdelijke opslaggeheugen (of kortetermijngeheugen) van de computer. In het RAM-geheugen worden alle gegevens opgeslagen waarmee u op dat moment werkt, van de website die u bekijkt tot verplaatsingen van de muiscursor van de ene kant van het scherm naar de andere kant.
Voor basis en hobbygebruik zit je rond de 4 en 8 gigabyte aan voldoende geheugen. Professioneel gebruik is al vaak 16 of zelfs 32 gigabyte. Wil je meer weten welke soorten RAM geheugen er zijn?
De maximale hoeveelheid RAM-geheugen voor alle 32-bits Windows-besturingssystemen bedraagt 4 GB. Zelfs als uw moederbord meer RAM-geheugen kan herbergen, kan het besturingssysteem er niets mee doen, dus dat is zonde.
RAM, ook wel intern geheugen of werkgeheugen genoemd, staat voor Random Access Memory. Deze kleine repen zijn een essentieel onderdeel van je computer, omdat je processor hier tijdelijke bestanden bewaart. Hoe meer RAM geheugen, des te meer processen je tegelijkertijd uitvoert.
RAM staat voor 'Random Access Memory'; op het RAM geheugen worden kleine, tijdelijke bestanden opgeslagen die nodig zijn voor het snel opstarten van apps. Meestal wordt bij het kiezen van smartphones gekeken naar de (rekenkracht van) de processor, maar het RAM geheugen van een smartphone is minstens zo belangrijk.
Typ schijfopruiming in het zoekvak op de taakbalk en selecteer Schijfopruiming in de lijst met resultaten. Selecteer het station dat je wilt opschonen en selecteer vervolgens OK. Selecteer onder Te verwijderen bestanden de bestandstypen die je wilt verwijderen.
De oplossing is defragmenteren. Windows voert wekelijks automatisch schijfdefragmentatie uit. Het kan geen kwaad dit zelf een keer extra te doen wanneer u handmatig veel software en bestanden hebt verwijderd. Defragmenteren is overigens niet geschikt voor SSD-schijven.
Defragmenteren is onschadelijk, maar er worden wel voortdurend bestanden gelezen van- en geschreven naar de harde schijf. Als u tegelijkertijd zelf bestanden van de harde schijf leest en weer naar de harde schijf schrijft, kan dat de effectiviteit van het defragmenteren verminderen.
Jazeker. Defragmenteren moet je zien als het opruimen van een bibliotheek waarin alle boeken na van de plank te zijn gehaald, op een willekeurige plek worden teruggezet, tot je niks meer kunt vinden. Even alles weer op volgorde zetten, en je kunt er weer een stuk sneller bij.
Ga naar instellingen en tik op 'Batterij en apparaatonderhoud' en dan op 'Opslag'. Bij sommige telefoons kun je meteen op 'Opslag' klikken. Klik op de categorieën om te zien wat voor bestanden ruimte innemen. Hier kun je meteen opschonen en dubbele bestanden verwijderen.
Minimaal 4GB werkgeheugen
Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet. Maar 4GB is al snel te weinig als je bijvoorbeeld 10 of meer internettabbladen open hebt staan.
Helaas: het RAM uitbreiden is niet altijd mogelijk. Zo zit je misschien al aan het maximaal beschikbare RAM. Check hiervoor de specificaties van het moederbord. Daarnaast ligt het ook aan het specifieke model van je apparaat of het überhaupt mogelijk is om het RAM te vervangen.
Hoeveel RAM heb ik nodig
Met een hoeveelheid van 2 GB RAM zit je goed op elk besturingssysteem, maar als je wat toekomstgerichter wilt zijn of een meer dan gemiddelde gebruiker bent kun je best kijken naar toestellen die zijn uitgerust met 3 GB werkgeheugen of meer.
Leer hoe RAM van invloed is op de snelheid en prestaties van uw pc en hoeveel geheugen u mogelijk nodig hebt voor verschillende taken. RAM is sneller dan schijven bij het lezen en schrijven van informatie. Hoe meer geheugen uw apparaat heeft, hoe meer dit tegelijkertijd kan doen zonder vertragingen in de prestaties.
Hoe meer RAM-geheugen je hebt in een laptop of desktop, des te meer processen je tegelijk uit kan voeren. Het interne geheugen werkt samen met de processor. Daarom werkt een computer met weinig RAM ook langzamer dan een pc met veel intern geheugen.
Over het algemeen geldt: hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je laptop. Met meer RAM slaat je laptop meer tijdelijk geheugen op en voert daardoor meerdere taken tegelijkertijd en sneller uit.