Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
bereidingstip:Puree kun je van tevoren bereiden. Koel de puree dan af in een ingevette ovenschaal. Verdeel er, voordat je de puree in de oven opwarmt, klontjes roomboter over en bestrooi met wat paneermeel.
Verwarm de oven dan voor op 185°C. Zet de schaal eerst afgedekt met aluminiumfolie in de oven en warm het geheel in 25-35 minuten op tot flink heet. Haal de laatste 10 minuten het aluminiumfolie eraf, zodat er een korstje op komt.
Zo verwarm je aardappelpuree het best in de magnetron
Bedek strak met magnetronfolie, zet de magnetron op de helft van zijn vermogen en zet 'm aan voor 1 minuut. Roer de puree om, test hoe warm hij nu is, en herhaal dit met elke keer zestig seconden op vijftig procent van het vermogen.
Zet de aardappelpuree in de oven.
Roer een kleine hoeveelheid room door de puree om hem weer vochtig te maken. Doe het deksel op de schaal of dek de schaal af met aluminiumfolie. Wanneer de oven op temperatuur is zet je de schaal erin. Verwarm de aardappelpuree ongeveer een half uur.
Ingevroren aardappelpuree kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Verse, net gemaakte, aardappelpuree kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast slechts enkele uren.
Hoe lang kun je aardappelpuree in de koelkast bewaren? Afgedekte aardappelpuree in de koelkast blijft ongeveer 2 dagen houdbaar.
Puree kun je perfect in porties invriezen! Ook ontdooien en terug opwarmen gaat gemakkelijk. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien. Ik warm de puree op in een bodempje warme melk, op een zacht vuurtje.
Gebakken aardappelen kun je goed opwarmen in de magnetron. Aardappelpuree in de magnetron, maar wel om de dertig seconden roeren. Patat kun je heel kort in de pan opbakken met een klein beetje boter.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.
Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Aardappel(puree)poeder heeft een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT), maar is mits kurkdroog vrijwel onbeperkt houdbaar. Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest.
Dan hebben we een handige tip voor je! Verwarm je oven voor op 100 graden. Zodra je je aardappeltjes gebakken hebt en ze zijn helemaal klaar, schep je de aardappeltjes in een ovenschaal. Zet de aardappeltjes in de oven en laat ze net zo lang in de oven staan totdat je vlees en de groenten klaar zijn.
Stamppot ontdooien
Je kunt stamppot op verschillende manieren ontdooien. De beste manier is om het langzaam in de koelkast te laten ontdooien en vervolgens in de oven op te warmen Aangezien dat zeker een dagdeel duurt, kiezen de meeste mensen om het direct in de magnetron te ontdooien.
Hutspot kun je ongeveer twee maanden in bevroren toestand bewaren in de vriezer. In de koelkast kun je hutspot afgedekt nog twee tot drie dagen bewaren.
Broccoligerecht invriezen
Broccolipuree of broccolisoep invriezen is geen enkel probleem, want elk warm gerecht met broccoli kan je invriezen. Erg handig als je een portie over hebt.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed. Een handige tip: schrijf op een etiket wanneer je de stamppot hebt ingevroren.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Aardappels bereiden & bewaren. Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart.