Bijvoorbeeld door persoonlijke ontwikkeling boeken te lezen of een cursus of training in persoonlijke groei te volgen. Je kunt ook zelf aan de slag. Schrijf bijvoorbeeld op welke dingen je aan jezelf wilt verbeteren, probeer uit te zoeken waarom die dingen momenteel niet goed (genoeg) zijn en waardoor dat komt.
Kort gezegd: Persoonlijke groei is de ontwikkeling van je eigen kennis en kunnen. Dit is een proces met een ander doel per persoon. De één wil harder kunnen rennen zodat ie een marathon kan winnen. De ander wil aardiger zijn voor vreemden om nieuwe vriendschappen te sluiten.
Zelfkennis en zelfinzicht kan grotendeels alleen verkregen worden door de omgang die je hebt met andere mensen. Sociale contacten zijn belangrijk om je zelfkennis uit te breiden zodat je meer inzichten in jezelf kan krijgen. De reden hierachter is dat je van elkaar leert (bewust en onbewust).
Om je op weg te helpen, zijn dit een aantal voorbeelden van persoonlijke doelstellingen: Een promotie bereiken op je werk. Een bepaald aantal kilometer hardlopen achter elkaar. Je huis volledig opruimen en minimaliseren.
Reflecteer op je carrière
Het antwoord op “waar zie jij jezelf over 5 jaar” begint bij een goede voorbereiding. Kijk eens goed naar je loopbaan. Reflecteer op je opleiding, het aantal jaren aan werkervaring en geslaagde projecten.
Zelfontwikkeling betekent dat je jezelf concrete doelen stelt op basis van zelfreflectie en zelfkennis, waarna je proactief aan de slag gaat om nieuwe kennis op te doen, nieuwe vaardigheden te trainen en competenties te ontwikkelen.
Ik wil effectiever denken (en hierdoor effectiever handelen), bijvoorbeeld door: minder beren op de weg te zien, minder voor anderen te denken, minder gericht te zijn gericht op het 'pleasen' van anderen, minder perfectionistisch te zijn, minder gericht te zijn op het hebben van controle, het hebben van een positiever ...
Innerlijke groei gaat over het bewustzijn van bewustzijn (dat je bent). En over het zien van datgene wat je niet bent (ego, overtuigingen, conditioneringen, gedachten, emoties etc.). Bewust leven in het Nu wordt het ook wel eens genoemd.
Bij persoonlijke ontwikkelingsdoelen gaat het om leerdoelen die je karakter, je vaardigheden en je capaciteiten verbeteren. Om aan de slag te kunnen gaan met persoonlijke ontwikkeling maak je ontwikkelingsdoelen en stel je een plan op met stappen die je gaat zetten om je doel te halen.
In de praktijk komt het weleens voor dat SMART doelen best lastig te behalen zijn. Hoe praktisch ze ook klinken. Het opschrijven lukt wel, maar het doen is een stuk lastiger. Persoonlijke ontwikkelpunten zijn vaak grote doelen, of doelen waar je tegenop ziet.
Iedere eigenschap en persoonlijke kwaliteit heeft zijn valkuil. Je kunt valkuilen nog het beste vergelijken met slechte eigenschappen. Een valkuil is dan ook een eigenschap of kwaliteit die je te veel, of als destructief talent, inzet en laat zien.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Wat is een zwak punt? Nou bijvoorbeeld iets wat je niet zo goed kunt, waar je geen verstand van hebt, waar je niet vaardig in bent of waar je geen inzicht in hebt. Ons systeem brengt met zich mee dat wij snel op zwakke punten gefocust zijn. Dat is niet alleen op school zo.
Het bewust werken aan je zelfontwikkeling helpt je om een inzicht te krijgen in wie jij bent, waar je naar toe wilt gaan en hoe je daar komt. Persoonlijke groei zorgt ervoor dat je nog beter in je vel zit, meer voldoening uit je werk haalt én het helpt je bij het verhogen van je productiviteit.
Door jezelf te blijven ontwikkelen krijg je meer opties in het leven. Daardoor heb je meer keuzes en meer vrijheid om je leven richting te geven. Hoe zit dat precies? Laten we vliegangst als voorbeeld nemen.
Je wordt niet alleen uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen en waardevolle kennis op te doen die handig kan zijn voor je werk, je leert ook nieuwe vaardigheden die op persoonlijk vlak voor verandering kunnen zorgen.
Tijdens het werken leer je allerlei regels en handigheidjes, of krijg je nieuwe verantwoordelijkheden. Zo word je steeds beter in het werk. Verder is 20% van wat je leert door jouw collega's, wanneer zij iets uitleggen of je inwerken op een nieuwe taak. De laatste 10% leer je door een opleiding of cursus.