Zo maak je het goed: Vertel hem duidelijk dat je er graag over wilt praten. Probeer jezelf niet te verdedigen, maar verplaats je in hem. Probeer te snappen waarom hij gekwetst is. Zeg voor een laatste keer dat het je echt spijt en laat het hierbij.
Zeg sorry
Zeg het. Niets meer. Niets minder. “Sorry.” / “Het spijt me.” / “Mijn oprechte excuses.”
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Mijn excuses voor het ongemak. I apologize sincerely for the trouble I've caused you. Mijn excuses voor het ongemak. I apologise for the inconvenience.
Je kunt je brief bijvoorbeeld afsluiten met zinnen als: "Ik stel het zeer op prijs dat je naar me hebt willen luisteren" of: "Ik wil jullie hierbij graag nogmaals mijn excuses aanbieden voor de problemen die ik met mijn acties heb veroorzaakt en ik hoop echt dat ik er wat aan kan doen om het goed te maken."
Misschien reageert je ex helemaal niet, of begint hij of zij te schelden en zegt je ex hoe je het wel in je hoofd haalt om terug te komen en sorry te zeggen. Bedenk dan dat het moment nog niet rijp is, dat je ex er nog niet klaar voor is. Schenk er geen aandacht aan en toon je begrip. Laat de tijd de rest doen.
Narcisten bieden hun excuses niet aan omdat ze geen schuldgevoel hebben. Narcisten hebben geen empathie. Hierdoor kunnen ze gewoon niet begrijpen waarom de andere persoon gekwetst is of waarom hij zich ergens zorgen over maakt.
Onderzoeken hebben uitgewezen waarom we zo vaak sorry zeggen, en dat dat het tegenovergestelde effect heeft dan wat we er mee proberen te bereiken. Wat blijkt namelijk? Onnodig 'sorry' zeggen leidt alleen maar tot minder respect en een zwakke, onderdanige houding (en dus een slechte niet-assertieve communicatie).
Van Dale definieert excuus - dat in de 16de eeuw ontleend is aan het Franse woord excuse - als 'verontschuldiging, betuiging van spijt'. Excuus is dus een synoniem van zowel spijtbetuiging als van verontschuldiging.
excuseren = zeggen dat het je spijt vb: hij excuseerde zich toen hij tegen haar aan botstewilt u mij even excuseren? [vindt u het goed dat ik even wegga?]
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Het geheim van sorry zeggen: benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Maakt u bijvoorbeeld een fout, geef dit dan toe en bied uw excuses aan. Het is wel belangrijk dat u op de juiste manier sorry zegt, anders doet u uw imago en geloofwaardigheid meer kwaad dan goed.
Dit kan iets eenvoudigs zijn als, 'Dank je wel voor je excuses' of 'Ik waardeer je verontschuldigingen, dank je. ' Wuif de verontschuldigingen van de ander niet weg door woorden als, 'Het is oké' of 'Het is niets'.
"Als je vooruit wilt gaan zonder te vergeven, moet je doelen hebben. Of op zijn minst een visie voor waar je naartoe gaat", legt Daramus uit. Het is aan jou of je wel of niet iemand laat weten of je hem of haar vergeeft. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor jou het beste is.
Een bijzonder kenmerk van mannen die weglopen is dus dat ze conflicten vermijden. Ze praten niet. Dat kan, zeker als ze de vrouw als moederfiguur zien, vooral uit angst zijn: “Ik verlies het toch. “ Maar daarnaast speelt ook iets anders een rol: mannen hebben veel langer last van een conflict.
alleen een welgemeend excuus werkt. Je kind dwingen om sorry te zeggen, werkt averechts. Het gaat erom dat je kind leert verantwoordelijkheid te nemen voor z'n gedrag. Alleen sorry om het sorry zeggen heeft weinig effect.
wat je zegt als je ergens spijt van hebt vb: hij bood zijn excuses aan dat is geen excuus [geen geldige reden] iemand excuus vragen [vragen of hij je kan vergeven] je exc... de verontschuldiging.
Probeer in het nu te leven
Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
Bij sorry gaat het om een excuus voor iets minder ernstigs, of een verontschuldiging waarbij het aspect 'verantwoordelijkheid' niet nadrukkelijk aanwezig is. Excuses worden wel de 'ducttape voor relaties' genoemd. Maar in relaties en interacties zijn er ook tal van kleinere 'ongemakkelijkheden'.