De beste methode hiervoor is het spoelen van het oog met een oogspoelmiddel zoals lenzenvloeistof, of, als dat niet beschikbaar is, met kraanwater. Het allerbelangrijkste hierbij is een ruime hoeveelheid vloeistof te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het deeltje volledig is weggespoeld uit het oog.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
Je kunt bijvoorbeeld je hoofd schuin onder de kraan houden en een langzame stroom van lauwwarm water over het oog laten stromen, houd hierbij met je vingers je oog open. Meestal werkt het prettiger om lauwwarm water zachtjes uit een beker over je oog te schenken. Het beste werkt een speciale oogdouche of oogspoeling.
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
Oogdouche pH neutraal Plum
De oogspoelfles wordt op het oog geplaatst en is voorzien van een ergonomische oogschelp die ervoor zorgt dat het oog geopend blijft tijdens het spoelen. Door in de fles te knijpen wordt het oog met een zachte straal schoongespoeld en kan de schadelijke stof worden geneutraliseerd.
Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt.
Als uw oog geïrriteerd is, kan spoelen met kraanwater helpen. Als u denkt dat er iets in het oog zit, laat iemand kijken of ga bij de huisarts langs. Kijk voor meer informatie naar Beschadiging van het hoornvlies, Etsing door een chemische stof, Vuiltje of splinter in het oog en Hoornvliesbeschadiging door fel licht.
Een oogdouche is een systeem voor oogspoeling waarbij gevaarlijke chemicaliën en stoffen of splinters effectief uit het oog kunnen worden gespoeld. Hiermee kan (ernstiger) letsel voorkomen worden.
Hoe vaak moet je een ontstoken oog schoonmaken? Maak je ontstoken oog een paar keer per dag schoon met (ongekookt) kraanwater en een wattenschijfje. Hiermee kun je eenvoudig het slijm en/of pus van je ontstoken oog verwijderen.
Symptomen oogontsteking veroorzaakt door een allergie:
Waterige afscheiding. Gezwollen oogleden en conjunctiva (slijmvlies). De ogen zijn vaak afwisselend licht tot hevig rood. De klachten komen bijna altijd aan beide ogen tegelijk voor.
Ernstig is het niet: het oog geneest vaak binnen één tot twee weken vanzelf weer. Een oogontsteking is wel besmettelijk: het kan van het ene naar het andere oog gaan of worden overgedragen op andere mensen door pus of slijm uit het ontstoken oog. Zit je met je handen aan je ogen, dan kan je anderen besmetten.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Oorzaken van geïrriteerde ogen zijn allergie, een infectie, het dragen van contactlenzen, tabaksrook, stof, wind of fel (zon)licht. Als er wat in oog zit: spoel het eruit met schoon, stromend kraanwater. Probeer niet in de ogen te wrijven en spoel uw ogen niet te vaak. Knipper regelmatig.
Huishoudelijke allergieën: huisstofmijt en de allergie die hiermee gepaard gaat is een veelvoorkomende oorzaak van jeukende ogen. Schimmels, stof, huidschilfers of haren van dieren kunnen allemaal zorgen voor geïrriteerde opgezwollen ogen. Zorg daarom voor een goede hygiëne.
Spoel minstens 10 minuten lang.
Houd uw hoofd onder de kraan en kijk in de straal, hoe moeilijk het ook is. Trek hierbij de oogleden uit elkaar met duim en wijsvinger. Laat tegelijk de wastafel of een emmer vollopen. Doe uw hoofd in het water.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
In het kort
Bel de huisarts of huisartsenpost: als het vuiltje op het zwarte rondje of gekleurde deel van uw oog zit. als het niet lukt het vuiltje op het oogwit weg te halen. als u slechter ziet of opeens niet tegen licht kunt.
Laat het slachtoffer ergens zitten waar voldoende licht is om het oog te onderzoeken. Spreid de oogleden. Verwijder alleen vuiltjes die zich op het witte deel van het oog bevinden. Veeg het vuiltje met het puntje van een schoon gaasje naar de binnenste ooghoek (aan de neuszijde).
Symptomenchecker Pijn en drukgevoel oog
Heb je eerder last van een drukkend of pijnlijk gevoel achter of rond je ogen, dan is dat vaak uitstraling van pijn op een andere plek. Pijn of een drukgevoel achter of rond de ogen wordt vaak veroorzaakt door hoofdpijn of een bijholteontsteking.
Zorg ervoor dat de loop richting de oogdouche altijd vrij is. Een oogdouche wordt over het algemeen (gelukkig) vrijwel nooit gebruikt. Voorkom daarom dat er zich bacteriën of andere ziektekiemen in het stilstaande water in de waterleiding vormen. Controleer ook regelmatig of de oogdouche nog goed werkt.
U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Bovendien kunnen ze irritatie in het oog en een allergische reactie geven.