Vul het kannetje tot aan waar de schenktuit begint, zo heb je voldoende ruimte om je melk op te schuimen en loopt je kannetje niet snel over. Voordat je begint met schuimen blaas je eerst het overtollige water en condens uit de stoompijp. Vervolgens kun je de melk gaan opschuimen.
Gebruik een roestvrijstalen kannetje, zodat u de temperatuur van de melk kunt voelen. Om de perfecte cappuccino te bereiden, steekt u het uiteinde van het stoompijpje in de melk.Als het apparaat klaar is, draait u de stoomknop voorzichtig helemaal open. Dan wordt de melk opgeschuimd.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Melk opschuimen met de hand
Verwarm de gewenste hoeveelheid melk in een steelpan tot net onder het kookpunt. Klop tijdens het opwarmen de melk krachtig met een garde totdat er luchtbellen ontstaan, het volume verdubbelt en je mooi melkschuim krijgt.
Beschrijving. De melkkannetjes zijn verkrijgbaar in 2 verschillende maten, klein of groot. De kleine variant heeft een inhoud van 360 ml en de grote van 600 ml.
De meeste melkopschuimkannen zijn verkrijgbaar in formaten van 12 tot 32 ounces , waarbij kannen van 20 ounces de populairste keuze zijn voor zowel thuis- als professioneel gebruik.
De meest populaire inhoud is 0,5 liter. Hiermee maak je zo'n 2 tot 3 – niet al te grote – cappuccino's.
Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer.
Om koude melk op te schuimen voor uw ijskoffie of espressodrankje, slaat u de bovenstaande verwarmingsstappen over en gebruikt u gewoon een garde of pot met deksel om de melk te beluchten . Het opschuimen van koude melk zonder opschuimer duurt wat langer en vereist meer moeite, dus geduld is de sleutel. Zodra er een dik schuim ontstaat, giet u het over uw drankje en geniet ervan.
Er zijn meerdere manieren om melk op te schuimen als er geen melkopschuimer in je keukenkastje staat. Heb je zin in een cappuccino of latte macchiato, maar geen melkopschuimer in huis? Klop dan zelf melk op met bijvoorbeeld een garde, staafmixer of cafetière.
Als je een beginner bent, is magere of halfvolle melk misschien de beste optie voor eenvoudig opschuimen. Maar wat betreft smaak is volle melk meestal het beste type melk om op te schuimen.
De handmatige melkopschuimer is relatief eenvoudig in gebruik en vereist geen elektriciteit. Je voegt gewoon wat melk toe aan de kan en beweegt de plunjer op en neer om lucht in de melk te brengen en het schuim te maken. Dit type melkopschuimer is relatief goedkoop en kan gemakkelijk worden schoongemaakt.
Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden.
Dompel het uiteinde van de stoompijp in de melk, open de stoompijp helemaal en laat de kan langzaam zakken totdat u een papierscheurend geluid hoort . Belucht de melk 1–3 seconden voor een latte, of 6–8 seconden voor een cappuccino.
Bij HEMA vind je zowel automatische melkopschuimers als handmatige. Een automatische werkt op elektriciteit en die schuimt de melk dus voor je op terwijl je staat te wachten.Met een handmatige klop je zelf de warme melk op tot een schuimige massa.
Verwarm de melk in een pannetje totdat er stoom van de melk afkomt. Doe de garde in de melk en druk op de aanknop. Doordat de spiraal snel ronddraait, ontstaat er schuim op de melk.
De hitte helpt het schuim te stabiliseren, zodat het niet meteen inzakt. Om dit te doen, kun je de melk ongeveer 45 seconden in de magnetron doen, of in een pannetje verwarmen tot het 150 graden F bereikt (je kunt een direct afleesbare thermometer gebruiken om dit te controleren), net voordat het begint te sudderen.
Het is eigenlijk heel makkelijk om het in de magnetron te maken. Het enige wat je hoeft te doen is 2% of magere melk in een pot ongeveer 30 seconden in de magnetron te doen, het deksel te sluiten en de pot zo hard mogelijk te schudden tot de melk schuimig is en ongeveer in volume is verdubbeld . Je krijgt lepels vol schuim, plus warme melk om in je latte te gieten.
Gebruik gekoelde melk
Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Je kan ook een staafmixer gebruiken om melkschuim te maken. Zorg ervoor dat de melk warm is voordat je begint. Giet de melk in een geschikte kom, plaats de staafmixer in de melk en druk op de startknop. Houd de staafmixer 1 tot 2 minuten voorzichtig omhoog om lucht in de melk te kloppen en schuimvorming te stimuleren.
Waar moet je op letten met het kopen van een melkopschuimer? Capaciteit: de grootte van de melkopschuimer bepaalt hoeveel melk je tegelijkertijd kunt opschuimen. Voor een enkele cappuccino heb je aan een kleine opschuimer genoeg, maar als je meerdere kopjes moet bedienen, is een grotere capaciteit handig.
Wanneer je de melk opschuimt zet het namelijk uit, dus doe het kannetje niet te vol. Gebruik bij voorkeur een rvs melkkan, zodat je de temperatuur van de melk goed in de gaten houdt.
De vorm en grootte van een melkkan hebben een grote invloed op uw vermogen om latte art met controle en precisie te schenken. Zoek naar een melkkan met een taps toelopende tuit en een puntige lip , omdat deze kenmerken een betere controle over de melkstroom mogelijk maken.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).