Je wordt niet tevreden wanneer je alles bereikt hebt en niets meer wenst in je leven. Tevredenheid is iets wat je nu kunt opwekken door met meer aandacht te leven. Door dankbaarheid te voelen voor wat er nu in jouw leven is, ook het vanzelfsprekende. En door de illusie van een perfect leven in de toekomst los te laten.
Het heeft niets te maken met jezelf ophemelen of jezelf beter voelen dan anderen. Nee. Tevreden met jezelf zijn draait om zelfacceptatie en zelfliefde. Het betekent dat je inziet dat jij goed bent zoals je bent.
Het knagende, ontevreden gevoel komt onder andere doordat we ambitieus zijn. Ambitieus zijn betekent telkens meer willen. Een beter salaris, meer succes met onze side-hustles, meer gezellige dingen doen met vrienden en meer quality-time met onze loved ones.
Voor de bewustwording: het gevoel van onvrede is van jezelf. Het heeft geen zin om anderen te beschuldigen of verantwoordelijk te stellen voor jouw gevoelens. Vertel wat je voelt en hoe dat komt. Bespreek vooral ook wat er aan gedaan zou moeten worden om het op te lossen.
Soms vinden kinderen het lastig om hun gevoelens te verwoorden (dat is iets wat je ze wel kan leren) en daardoor uiten ze hun blije gevoel op een andere manier: juist, door te vragen om meer. Want ze willen dat gevoel vasthouden en vragen daarom alweer om het volgende item op hun verlanglijstje.
onvrede = toestand van kwaad zijn op elkaar vb: zij leven in onvrede met elkaar Synoniemen: bonje ruzie conflict onenigheid geschil ongenoegen wrijving stront twisttoestand waarin je meer verlangt dan wat er is vb: uit onvrede met de p...
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Je vindt je levensdoel vooral door dingen te gaan doen en op die manier uit te vinden wat er bij jou past. Je ontdekt je levensdoel niet door in je hoofd te blijven en te gaan verzinnen wat je levensdoel is. Het gaat erom dat je gaat ontdekken wat er bij jou past. Wat jouw leven zin geeft.
Gelukkige mensen zijn dankbaar en denken in overvloed
En dat hoe ze naar de wereld kijken veel invloed heeft op hoe ze zich voelen. Daarom kiezen ze er bewust voor om te focussen op waar ze dankbaar voor zijn, in plaats van op dat wat niet goed is.
Waarom zitten pubers graag de hele dag op hun kamer? Voor je puber is zijn kamer de plek waar hij alleen kan zijn. Daar heeft hij privacy om zijn emoties en gedachten te ordenen, ruzies te overdenken, plannen te maken of gewoon ongestoord te dagdromen.
Volgens de hechtingstheorie hecht een kindje zich meestal net zo makkelijk aan papa als aan mama. Wie het meeste thuis is, speelt dus een belangrijke rol. Maar ook wie het meest gevoelig is voor de signalen van je kindje. De een pikt deze makkelijker op dan de ander.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Het lijkt erop dat een gebrek aan liefde, zorg, aandacht en respect in de kindertijd de oorsprong kan zijn van een laag gevoel van eigenwaarde. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer overbeschermende ouders, het niet hebben van duidelijke grenzen en cultuur.