Een LED-strip kan dus niet gedimd worden door de voedingsspanning te verlagen. Een PWM dimmer of controller dient tussen de 12/24 V voeding en LED-strip te worden geplaatst. Voor RGB strips zijn RGB controllers beschikbaar waarmee vele kleuren en effecten ingesteld kunnen worden.
Er zijn diverse mogelijkheden om licht te dimmen. Zo is er de fysieke bediening die zowel aan de ledstrip bevestigd kan worden (zoals een snoerdimmer), maar ook draadloos uitgevoerd kan worden middels een afstandsbediening of wandpaneel.
U kunt uit verschillende soorten dimmers kiezen, maar niet elke dimmer is geschikt voor LED verlichting. U heeft speciale LED dimmers nodig. Deze kunt u bij gespecialiseerde webwinkels of bij een bouwmarkt kopen. Dimbare LED-strips werken perfect voor ruimtes waar u het licht regelmatig wilt aanpassen.
Voor het dimmen van LED verlichting heb je een LED dimmer nodig. Elke dimmer heeft een minimaal vermogen, dat rond de 40-80 Watt zit. Wanneer je oude (conventionele) verlichting wordt vervangen door LED verlichting, dan zit het totaal aangesloten vermogen nog steeds onder het minimale vermogen van de dimmer.
Als je graag jouw dimbare ledlampen wilt dimmen, dan heb je hiervoor een speciale leddimmer nodig. Een conventionele dimmer ('normale' dimmer) is helaas vaak niet te gebruiken in combinatie met ledlampen. Deze zijn vaak alleen geschikt voor de gewone traditionele halogeen- of gloeilamp.
Samengevat: Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is. Hoe goed de led lamp dimbaar is, is afhankelijk van de dimbare driver van de led lamp en de kwaliteit van de led dimmer.
Hoewel LED in bepaalde gevallen met een gewone dimmer kan worden gedimd, is het aan te raden om een LED dimmer te gebruiken. Een LED dimmer dimt immers lampen met fase aansnijding (RL) en/of fase afsnijding (RC), terwijl een gewone dimmer slechts één van deze dimmethoden toepast.
LED lampen kunnen gaan knipperen als de LED lampen zelf niet dimbaar zijn. Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer.
Dit staat vermeld op de verpakking. Gloeilampen en halogeenlampen zijn altijd dimbaar. Bij de aankoop van spaarlampen en ledlampen ga je best na of deze dimbaar zijn. Lampen die niet-dimbaar zijn gaan bij het dimmen minder lang mee of ze lichten gewoonweg niet op.
een LED lamp van 6 Watt zit dus onder het minimale vermogen van 40 Watt van de dimmer). Hierdoor kunnen de LED lampen niet of slecht dimmen en is de kans groot dat deze gaan knipperen.
Wanneer alle 3 de leds op volle sterkte branden (dit is het geval wanneer de kleur wit wordt gekozen) verbruikt de led strip het meeste stroom, te weten 14,4 watt per meter.Wanneer een individuele kleur wordt gekozen ligt het verbruik op circa 1/3 hiervan, dus 4,8 watt per meter.
Het inkorten of knippen van een ledstrip is erg eenvoudig. U knipt namelijk de ledstrip simpelweg door met de schaar die u thuis heeft liggen. Zoek even het daarvoor bestemde streepje op en knip hierover de ledstrip doormidden. De ledstrip blijft gewoon werken en het stuk wat u over heeft kunt u zelfs hergebruiken.
Het dimmen van 230V LED-verlichting is standaard niet mogelijk, als dit wel het geval is, wordt dit vermeld. De (ingebouwde) drivers van de LED-verlichting verlagen het voltage van 230V naar de werkspanning van LED 12V. Dankzij deze verlaging in spanning is het vaak niet mogelijk om de LED-verlichting te dimmen.
Ter illustratie: stel, je hebt een dimmer van 2-100 watt, en LED spots van 4W per stuk. Het is aan te raden om een maximaal vermogen van 90W op de dimmer te plaatsen. Daarom kunnen er dus 90/4 = 22 tot 23 ledlampen van 4W aangesloten worden op deze dimmer.
Het verschilt wel per soort verlichting. Gemiddeld gaat een LED lamp 35.000 branduren mee. LED strips gaan erg lang mee. Voor deze soort LED verlichting geldt dat het wel 50.000 branduren mee gaat.
Wilt u uw led lamp dimmen met een gloeilamp dimmer? Hiervoor geldt precies hetzelfde als bij de halogeen dimmer. Gloeilampdimmers hebben ook een veel hogere minimum wattage nodig waardoor als je hier led lampen op gaat aansluiten er een grote kans is dat ze gaan knipperen en flikkeren.
Voor een dimmer heb je alleen maar een schakeldraad (zwart) en een fasedraad (bruin) nodig. Het maakt niet uit op welke pool je de draden bevestigt. Het kan zijn dat je deze nog moet strippen, dit kan met een striptang. Dankzij het handige kliksysteem kun je de draden vervolgens eenvoudig aan de dimmer vastklikken.
De elektronica die in de lamp of in het armatuur zit bepaalt of de LED-lamp wel of niet dimbaar is. Het is afhankelijk van het type LED-lamp dat je hebt, meestal staat dit op de verpakking vermeld. Dimmers die werken op fase-afsnijding zijn vaak de beste dimmers voor LED-verlichting en zijn ook nog energiezuinig!
G4/GU4 Halogeen kun je in bijna alle gevallen vervangen door ledverlichting (G4/GU4). Dit kan als de verlichting met een aan/uit-schakelaar bediend wordt. Wil je jouw G4 of GU4 led dimmen? Dan is het belangrijk dat jij jouw halogeentrafo vervangt door een dimbare led trafo en de halogeen dimmer voor een led dimmer.
Stroomverbruik van een dimbare LED lamp
In de praktijk bespaar je ongeveer 20% stroom door je lamp te dimmen. Ondanks dat je 20% aan stroom bespaart geeft je lamp wel 60% minder licht. Dit is iets om mee rekening te houden als je op zoek bent naar een dimbare LED lamp.
Minder verbruik met een dimmer.
Wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt verbruik je 25% minder stroom.Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen.
Een dimmer aansluiten gaat eigenlijk hetzelfde als het aansluiten van een gewone schakelaar. Je moet alleen wel in de winkel even goed opletten dat je wel de goede dimmer koopt. Je hebt namelijk verschillende voor gewone lampen en halogeenverlichting met/zonder transformator en ook weer andere voor led..
Hoe werkt dimbare ledverlichting? Het verschil tussen een normale LED lamp en een dimbare is niet de verlichting zelf maar de ingebouwde transformator in de LED lamp.Dit is het stukje elektronica dat ervoor zorgt dat de LED verlichting gedimd kan worden en de stroom wordt omgezet.
3 staps dimbare lampen zijn lampen die in 3 standen kunnen branden; 100%, 50% en 25%. Als je de lamp voor de eerste keer aanzet, dan brandt de lamp op 100%. Druk je het licht vervolgens uit en weer aan? Dan brandt de lamp op 50%.