Hoeveelheden meten met koffiekopjes
Eén kopje koffie is gelijk aan 60 milliliter vloeistof en 50 milliliter olie. Eén kopje koffie voor het wegen van suiker, zout en rijst is gelijk aan 60 gram. Een kopje koffie met bloem is gelijk aan 35 gram.
In recepten wordt met 1 eetlepel 15 gram of milliliter aangehouden. Maar de meeste eetlepels kunnen maar 10 tot 12 gram of milliliter aan inhoud dragen.
Wil je je gewicht enigszins in de gaten houden zonder afhankelijk te zijn van een weegschaal, dan kun je je kleding een beetje aanhouden. Als dit in een relatieve korte tijd voor strakker of losser gaat zitten, dan moet je bij jezelf nagaan wat er aan de hand is en of je wel zo goed bezig bent.
Een wip fungeert als een geïmproviseerde weegschaal om uw gewicht te meten . Ga op het ene uiteinde van de wip zitten en laat een vriend gewichten of liters verf op het andere uiteinde laden. Zodra de wip parallel aan de grond is, is het gewicht aan de zijkant hetzelfde als uw lichaamsgewicht.
De enige manier om nauwkeurig in grammen te meten is door een weegschaal te gebruiken . Andere hulpmiddelen, zoals keukenbekers en lepels, geven een ruwe schatting. Houd ook een conversiecalculator of -tabel bij de hand, zodat u grammen kunt meten als u geen weegschaal bij de hand hebt.
Een suikerklontje is 4 gram suiker. 1 gram suiker is gelijk aan 4 kilocalorieën (kcal): dus 1 suikerklontje is gelijk aan 16 kcal. Gezonde mannen hebben gemiddeld 2.500 kcal per dag nodig, vrouwen 2.000 kcal. Met gemiddeld 99 suikerklontjes per week krijg je al snel 1 dag aan calorieën binnen via toegevoegde suikers.
Een eetlepel staat gelijk aan 15 milliliter of gram voor vloeistoffen zoals water. Voor vaste stoffen verschilt het gewicht: suiker weegt 12 gram en bloem 8 gram. Gebruik altijd een maatlepel voor nauwkeurige resultaten. Een standaard theelepel bevat 5 milliliter of gram, een derde van een eetlepel.
Meten met eetlepels
Bijvoorbeeld, een eetlepel met melk is ongeveer 15 gram, terwijl het met suiker 12 gram is, met bloem 10 gram en met honing 20 gram. Bijvoorbeeld, als je 200 gram bloem nodig hebt om te bakken, reken dan dat dit 20 eetlepels zijn.
Je gaat eerst meten hoeveel gist (of zout) er op dit lepeltje past. Hoe je dat doet dat leg ik je zo uit. En als je weet hoeveel gram er in past dan gebruik je steeds "jouw bakkerslepeltje". Het kan zijn dat één afgestreken bakkerslepeltje precies goed is voor 5 gram gist of dat je er 2 nodig hebt.
Maar als u besluit om met een theelepel te meten, wees dan voorzichtig een theelepel zout weegt ongeveer 10 gram.
Leg twintig paracetamols op een weegschaal en hij geeft 1 decagram (dag) aan. Ook een twee euro muntstuk heeft het gewicht van 10 gram, dus 1 dag. Tien 2 euro muntstukken is gelijk aan 1 hectogram (1 hg) en een ons leverworst heeft ook dat gewicht en is dus gelijk aan 100 gram.
1 eetlepel
Bloem is 10 gram.Meel is 10 gram. Griesmeel is 10 gram.
Een eetlepel is bestek, meestal gemaakt van metaal. Als tafelbestek wordt hij meestal tafellepel of soeplepel genoemd. Een tafellepel is groter dan een dessertlepel, maar heeft dezelfde vorm.
Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout. Patat met (bakje van 150 gram): 560 kcal, 40 gram vet (7.4 gram verzadigd), 1.1 gram suiker, 1 gram zout.
Het gewicht van een eetlepel droge gist is 12 gram, terwijl een theelepel 4 gram weegt. De lepel bakpoeder is ongeveer gelijk aan 15 tot 16 gram. Bovendien weegt uw theelepel tussen 5 en 5,5 gram. Een eetlepel zuiveringszout is gelijk aan 15 gram, en een theelepel is gelijk aan 5 gram.
Eén suikerklontje bevat doorgaans ongeveer 4 gram suiker. Er zitten dus ongeveer 0,25 suikerklontjes in een gram suiker.
Een eetlepel is een maat voor volume, terwijl een gram een maat voor massa is, dus het gewicht hangt af van de dichtheid van het materiaal dat wordt gemeten. Het volume van een eetlepel is ongeveer 15 ml, dus een eetlepel water weegt bijvoorbeeld ongeveer 15 gram. Dus 10/15 = 2/3 el . zou gelijk zijn aan 10 gram.
Een standaard envelop, paperclip of AAA-batterij zijn veelvoorkomende, gemakkelijk verkrijgbare voorbeelden van voorwerpen die ongeveer 10 gram wegen.
Een gram is een basiseenheid die u gebruikt om vloeibare of droge ingrediënten te meten voor recepten in koken en bakken. U kunt een maatbeker of maatlepel gebruiken om hoeveelheden te schatten, maar voor de meest nauwkeurige manier om ingrediënten te meten, kunt u het beste een digitale keukenweegschaal (of voedselweegschaal) gebruiken.
Een lepel waarmee je eet, wordt in de standaardtaal een eetlepel of soeplepel genoemd.