Waardoor krijgt u een bloedneus? Het slijmvlies dat aan de binnenkant van de neus zit, is dun en vrij kwetsbaar.Door het slijmvlies lopen veel bloedvaatjes.Als zo'n bloedvaatje stuk gaat, kan dat een bloedneus geven.
Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een kapot, beschadigd bloedvaatje in de neus. Vaak komt dit voor bij een verkoudheid, infectie van het neusslijmvlies of door peuteren in de neus. Het kan ook ontstaan nadat de neus hard wordt gestoten of na een val. Veel mensen hebben wel eens last gehad van een neusbloeding.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.
Heel af en toe zijn spontane bloedneuzen het gevolg van een onderliggende aandoening. Het gaat dan bijvoorbeeld om stollingsstoornissen of aangeboren afwijkingen van de bloedvaten. Verder kunnen zaken als een verkoudheid, bloedarmoede, arteriosclerose en leukemie ervoor zorgen dat iemand opeens een bloedneus krijgt.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
Belangrijke adviezen en gedragsregels bij een neusbloeding
eet niet te heet en/of te gekruid voedsel; drink geen warme of koolzuurhoudende dranken; neem geen hete baden, sauna's of douches (een lauwe douche kan geen kwaad);
Hoewel stress zelf geen directe oorzaak is van een bloedneus, kan het wel een risicofactor zijn. Tijdens stress stijgt namelijk je bloeddruk en de verhoogde bloeddruk kan mogelijk een klein bloedvat in je neus kapot maken, waardoor je uit je neus gaat bloeden.
Plaats een plastic zak met fijngestampte ijsklontjes op de neus, als het bloeden nog niet helemaal is gestopt. Gebruik bij het slapen gaan een extra hoofdkussen, zodat uw hoofd iets hoger ligt.
De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben.
Bij een spontane bloedneus bloedt er een vaatje in het slijmvlies van de neus door beschadiging van buitenaf (mogelijke oorzaken: stoot op neus, neuspeuteren, neusspray, droge lucht, roken, drugsgebruik, warmte etc), maar de oorzaak kan ook liggen bij een te hoge bloeddruk en/of het gebruik van bloedverdunnende ...
Meestal gaat het om een bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Dat is vervelend, maar meestal onschadelijk.
Spontane bloedneuzen komen vaak voor en zijn over het algemeen ongevaarlijk. In het neusslijmvlies zitten vele kleine bloedvaatjes die zeer gevoelig zijn. Wanneer hier een scheurtje in komt, bijvoorbeeld door hard niezen of neuspeuteren, ontstaat er een spontane bloedneus.
Hiermee voorkomt u dat de bloeddruk hoog oploopt en de bloeding niet stopt. De neus goed leegsnuiten en/of ophalen en het stolsel uitspugen. Met duim en wijsvinger de neusvleugels tegen het neustussenschot aan dichtdrukken. Dus niet tegen het neusbot drukken!
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Leefregels. Het is niet verstandig om de eerste twee weken na een bloedneus de neus te snuiten, ophalen van de neus mag wel. Onderstaande leefregels gelden voor de eerste paar dagen na de behandeling van een bloedneus. Bij inspanning en opwinding stijgt uw bloeddruk en er is een kans op een nieuwe neusbloeding.
uw hoofd tijdens het slapen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op twee kussens; het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom, Marcoumar en/of aspirine, in overleg met de arts staken.
Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
“Bij een verkoudheid zwelt het slijmvlies in de neuskeelholtes op. In dit gezwollen slijmvlies zitten kleine aderen, de kleinste in het hele lichaam. Die adertjes zwellen ook op en kunnen openbarsten wanneer je er druk op zet. Dit gebeurt bijvoorbeeld met het neus snuiten”, aldus Bouwmeester.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
De neustampon moet enkele dagen blijven zitten. De KNO-arts verwijdert de tampon op de polikliniek KNO. U mag daarna niet zelf naar huis rijden. Het is normaal dat er langs de neustampon nog wat bloed of slijm lekt.
Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline in neusdruppels of -spray voor bij mensen die vaak bloedneuzen hebben. Zij kunnen het gebruiken bij een bloedneus. Doordat dit medicijn de bloedvaatjes vernauwt, stopt het de bloeding.