Een Android-batterij kalibreren
Het kalibreren van een 'Android-batterij' is dan ook vrij simpel. Het komt erop neer dat je de accu eerst helemaal leeg laat lopen, waarna het toestel vanzelf uitschakelt. Vervolgens start je het toestel op, zodat hij automatisch weer uitvalt (want er is geen energie).
Hoe je iPhone kalibreren? Sluit je iPhone aan op een oplader en iPhone kabel. Druk de thuisknop (ronde knop) tegelijkertijd in met de aan/uit schakelaar (bovenop) en houd deze ingedrukt totdat het Apple logo verschijnt. De batterij van je iPhone is nu gekalibreerd, laat je iPhone nu opladen totdat deze 100% aangeeft.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Spaarstand inschakelen
De spaarstand zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat door het automatisch beperken van de prestaties, trilfeedback en locatieservices van je smartphone. Op veel toestellen is de spaarstand te vinden door het menu met instellingen boven in beeld verder uit te klappen.
Kalibreren is het vergelijken van de gemeten waarde van een meetmiddel met de werkelijke waarde, gemeten met een referentie meetmiddel, om de afwijking vast te stellen. De gemeten afwijking toetsen we aan de tolerantie, waarmee de betrouwbaarheid van het meetmiddel kan worden beoordeeld.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
Door de batterij één keer in de drie maanden te kalibreren, kun je ervoor zorgen dat de batterij ook op de lange termijn goed blijft functioneren. iOS kan de huidige slijtage opnieuw berekenen en jou weer de juiste percentages tonen.
Volgens Apple heb je na 500 keer volledig opladen nog ongeveer 80% van de batterijcapaciteit over. Dit betekent dat je na ongeveer 2 jaar echt gaat merken dat je batterij slijt. De accu van je iPhone gaat dan minder lang mee op één volle lading.
Altijd verbonden zijn met 4G of 5G zorgt niet alleen voor een snelle dataverbinding, maar zorgt er ook voor dat je batterij snel leeg gaat. Heb je even geen internet nodig of kun je via wifi internetten? Zet dan je 'mobiele data' uit. Door deze functie tijdelijk uit te schakelen, gaat je telefoon vaak uren langer mee.
iPhone en iPad batterij kalibreren
Dit is het balanceer-proces, de cellen worden ontladen en geladen tot ze de juiste eindspanning hebben bereikt. Wanneer je iDevice de capaciteit van 100% heeft bereikt laat je jouw iDevice nog ongeveer 60 tot 90 minuten aan de lader hangen. Hierna is het kalibratieproces voltooid.
De maximumcapaciteit van de batterij
In het scherm 'Batterijconditie' vindt u informatie over de maximale batterijcapaciteit en de piekprestaties. Bij de maximale batterijcapaciteit wordt de batterijcapaciteit van het apparaat gemeten in vergelijking met toen de batterij nieuw was.
Batterij iPad loopt snel leeg door apps op achtergrond
Het automatisch ophalen van e-mails en nieuwsberichten zijn voorbeelden van achtergrondactiviteiten. Dit soort activiteiten kunnen ervoor zorgen dat je accu sneller leegloopt. Het activeren van Energiebesparingsmodus kan bevorderlijk zijn voor de batterijduur.
Als we uitgaan van normaal gebruik kan een gemiddelde iPad prima 5 tot 10 jaar meegaan. Voor een groot deel van de gebruikers zal de levensduur van het apparaat afhangen van de ondersteuning die Apple biedt. iPads worden 6 jaar door de fabrikant ondersteund.
Hoe vaak dat moet, hangt af van de toepassing en de eigenschappen van het instrument en hoe vaak het gebruikt wordt. Voor de veiligheid is het goed om bijvoorbeeld een gasmonitor elk half jaar te laten kalibreren, maar voor de meeste meetinstrumenten is een keer per jaar voldoende.
De kalibratie vindt alleen plaats door de aangewezen personen. Dit om te voorkomen dat de middelen worden aangepast of misbruikt. Alle gebruikte meetmiddelen dienen tijdig en juist gekalibreerd te worden om zeker te stellen dat de uitgevoerde metingen correct zijn.
Het ijken dient te gebeuren door een door het Nederland Meetinstituut erkende keurder. Na de ijking krijgt de weegschaal een sticker die als keurmerk en verzegeling dient. Kalibreren: het controleren van het meetinstrument met behulp van ijkgewichten en het bepalen van een eventuele afwijking.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Welke apps verbruiken meeste energie op een iPhone? Ga naar de 'Instellingen' app.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.