In deze zakken zit silicium, een van de belangrijkste ingrediënten van tandpasta. Dit blauwe poeder bestaat uit miljoenen korreltjes: de microkorreltjes die we voelen als we onze tanden poetsen. Het laatste ingrediënt: de vloeibare smaakstoffen gaan in de grote stalen bak. Het mengsel wordt een halfuur gemengd.
De belangrijkste stoffen in tandpasta zijn fluoride, schuurmiddelen en wasactieve stoffen. Wasactieve stoffen worden gebruikt in was- en reinigingsmiddelen (zoals afwasmiddel en wasmiddel) en persoonlijke verzorgingsproducten (zoals shampoo en handzeep).
Het ontstaan van de eerste tandpasta
Een Amerikaanse drogist stelde in 1824 een tandpasta samen die voor het eerst in de geschiedenis het gebit ook daadwerkelijk reinigde. De pasta bestond uit zeep en glycerine en moest met een stokje op de tanden worden gesmeerd.
Vaak worden dan tandpasta's aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt.
In de oudheid bestonden er nog geen tandenborstels. Mensen maakten hun tanden 'schoon' met gerafelde stokken en doornen van struiken. De Romeinen gebruikten een pasta van urine en geitenmelk om hun tanden schoon te maken.
Als deze plak met de bacteriën erin te lang op een tand of kies blijft zitten dan kunnen zij voor problemen zorgen, zoals gaatjes of ontstoken tandvlees en dat is niet fijn. Om te zorgen dat dit niet gebeurt moeten we onze tanden en kiezen goed schoonhouden en dat doen we door onze tanden te poetsen.
De meesten onder ons doen het dagelijks tenminste één keer: tandenpoetsen. Onze moderne tandenborstel hebben we te danken aan de Chinese keizer Hongzhi, die op 26 juni 1498 de tandenborstel uitvond. Westerse reizigers brachten de uitvinding naar Europa en ook hier werd het een succes.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Té zure mondwaters kunnen zorgen voor tanderosie. Er wordt gesproken over een ph waarde van 5 of lager. In Listerine zit onder andere het conserveermiddel benzoëzuur dat alleen zijn werk kan doen in een ph waarde van 5 of lager. Alles met een PH waarde onder de 5,5 lost tandglazuur op.
Hoewel mondwater veel bacteriën in uw mond doodt, raden de tandartsen van Tandzorg Op Maat overmatig gebruik van mondwater af. Houd het bij één keer spoelen per dag om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Kies daarnaast voor het juiste mondwater en gebruik het mondwater maximaal twee weken achter elkaar.
Nee, het is geen goed idee om telkens zonder tandpasta te poetsen. In tandpasta zit namelijk fluoride. Deze stof versterkt het tandglazuur en beschermt je gebit tegen gaatjes (cariës). Daarnaast heeft tandpasta een antimicrobieel effect en zorgt het voor een frisse adem.
Even voor alle duidelijkheid: tandpasta is onmisbaar voor het behoud van een goed en gezond gebit. Maar het bevat vaak toxische stoffen die helemaal niet zo goed zijn voor ons lichaam. Zo bevat het vaak ingrediënten die op lange termijn schadelijk kunnen zijn.
Je neemt natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd). Doe hiervan een paar lepels in een afsluitbaar potje. Voeg een paar druppeltjes etherische pepermuntolie toe en klaar! Het is dan geen tand-pasta maar tand-poeder, maar het werkt prima.
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
De olie kalmeert en reinigt de mondholte, het bindt de bacteriën. Ringana gaat nog een stap verder en heeft een tandolie die de tandpasta vervangt.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Spoel de mond vier keer per dag met een zoutoplossing. Hiermee reinigt u de gehele mondholte. Doe dit gedurende één minuut en vergeet daarbij de wangzakken niet. U kunt de zoutoplossing eenvoudig zelf maken door twee theelepels keukenzout op te lossen in één liter (lauw) kraanwater.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Het eerste dat opvalt wanneer de tandpasta van Elmex voor gevoelige tanden vergeleken wordt met die van Sensodyne is het prijskaartje. De tube van Elmex kost een kwart van de prijs van de eerder genoemde tube. Naast fluoride bevat deze tandpasta ook zink, wat bacteriën doodt en plak tegengaat.
Als je na het eten direct poetst, haal je het verzachte glazuur weg en kun je tanderosie veroorzaken. Wacht dus 30 minuten na het eten voordat je je tanden poetst.
Als een jong kind te veel fluoride binnenkrijgt, heeft dit juist negatieve gevolgen voor het lichaam en gebit. Vanaf de leeftijd van 5 jaar kan je kind een gewone tandpasta gebruiken.
Welke aspecten zijn dat? 4 De goedkoopste tandpasta kost 60 cent. De duurste tandpasta kost €5,-.
Een standaard "zachte" borstel van goede kwaliteit die u in de supermarkt koopt, of bij de drogist, heeft om en nabij 1000 haren.