Wat zijn producten die duurzaam zijn? We noemen producten duurzaam wanneer ze zijn geproduceerd op een manier waardoor natuur en milieu zo min mogelijk worden belast. Ze kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal of zonder grondstof uitputtende mechanische processen.
Duurzame producten zijn producten die gemaakt zijn met respect voor het milieu, de mens en het dier. Dit betekent dat ze zo min mogelijk schade veroorzaken aan de natuur, het klimaat, de biodiversiteit, de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren.
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Duurzaam betekent: 'bedoeld om lang mee te gaan', 'relatief milieuvriendelijk', 'grondstofbesparend'. De term duurzaam heeft betrekking op dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast.
Om te weten of uw producten als duurzaam (sustainable) kunnen worden beschouwd, moet u ze aftoetsen aan volgende kenmerken: Ze zijn opgebouwd uit biologische (hernieuwbare) materialen die geen verstoring veroorzaken in de voedingsketen of uit niet-hernieuwbare materialen die reeds in omloop zijn.
Ze worden geproduceerd met gebruikmaking van hernieuwbare energiebronnen, minimaliseren afvalproductie en verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen. Voorbeelden van milieuvriendelijke producten zijn biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, energiezuinige apparaten en recyclebare verpakkingen.
Duurzame materialen zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten of zelfs helpen. Een duurzaam materiaal heeft verschillende vormen: het is duurzaam geproduceerd of gerecycleerd. het heeft minder grondstoffen nodig.
Duurzaamheid betekent dat er blije mensen en dieren leven op een gezonde aarde, nu en in de toekomst. En dat er altijd genoeg is voor iedereen. Lees hieronder meer over duurzaamheid en ook wat je zélf kunt doen!
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Duurzaamheid wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P's: People, Planet en Profit. Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie – mens, milieu en economie – met elkaar in evenwicht zijn. Op die manier zorgen we dat de aarde niet uitgeput raakt en dat deze ook op langere termijn leefbaar blijft.
Laten we dan eens dieper induiken op elk van deze 4 duurzaamheidsprincipes; de sociale, economische, menselijke duurzaamheid en het milieu.
Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Maar ook kiezen voor duurzaam reizen en vakantie vieren. Vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen.
Een duurzaam product is een product van hoogwaardige kwaliteit dat lang meegaat en dat de aardse grondstoffen niet uitput. Duurzaamheid zegt echter niets over dat een product natuurlijk is of over het type productieproces. Vaak is het product wel chemisch geproduceerd en is het niet goed voor het milieu.
Duurzaamheid is cruciaal voor het behalen van de doelen, en dit gegeven hoor je steeds meer. Overheden en gemeentes hebben groene bedrijven ook hard nodig, en daarom worden steeds meer regels hierop afgesteld. Duurzaamheid is dus belangrijk voor zowel de toekomst van jouw onderneming als die van de planeet.
Het huidige voedselsysteem is niet duurzaam. Vooral vlees maar ook zuivel en kaas vormen de grootste milieubelasting, zo blijkt uit een studie van het RIVM.
Duurzaam bouwen is een breed begrip. Bij duurzaam bouwen en verbouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dat moet dan zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk gebeuren als tijdens bouw, verbouw, renovatie of sloop. Bij duurzaam bouwen gaat het ook over het gebruik van het gebouw.
Een lekker warm bad, is dat wel duurzaam? Tja, eerlijk is eerlijk: badderen is niet de meest duurzame keuze. Vul je een bad tot aan een comfortabele waterhoogte, dan ben je als snel zo'n 120 tot 150 liter verder. Met een waterbesparende douchekop staat dit gelijk aan 20-25 minuten douchen.
Duurzaamheid of duurzaam is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.
1) Bestendig 2) Blijvend 3) Consistent 4) Degelijk 5) Durabel 6) Hecht 7) Houdbaar 8) Kostbaar 9) Lang durend 10) Niet veranderd 11) Niet veranderend 12) Niet wankelbaar ...
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt. Het kost meer energie om aluminium, staal en glas te recyclen dan papier of plastic.
Veelal worden de termen 'milieu' en 'duurzaamheid' in één adem gebruikt, hoewel deze niet aan hetzelfde refereren. 'Milieu' verwijst in dit geval naar omgeving en de kwaliteit daarvan, terwijl 'duurzaamheid' verwijst naar een proces.
Biologisch voedsel is over het algemeen duurzamer dan regulier voedsel. Het hangt er wel vanaf welke factoren je meeweegt. Voor bijvoorbeeld bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn is biologisch beter. De uitstoot van stikstof is meestal wel hoger bij biologisch voedsel.
Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO2-uitstoot. De verbranding van kolen, olie en gas draagt sterk bij aan klimaatverandering.
Duurzaamheid bij Theek 5
De doelen richten zich op 5 P's: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).