Het openbaar vervoer in Kroatië.
In Kroatië zul je meestal met de bus reizen. Treinen zijn goedkoper maar die rijden alleen naar de grote steden als Zagreb en Split. In het zuiden rijden helemaal geen treinen. Ook niet naar Dubrovnik.
De luchthaven van Split is de tweede drukste luchthaven in Kroatië, na de hoofdstad Zagreb luchthaven Pleso.
Uit eten gaan in aanzienlijk goedkoper in Kroatie dan in Nederland. In het toeristengebied zijn de prijzen hoger dan in de rest van Kroatie, maar nog steeds is het prima betaalbaar en vaak goedkoper dan in Nederland. In Split zijn daarom de restaurants en eettenten iets duurder dan wanneer je iets zoekt rondom Stobrec.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
Ondanks de vele toeristen, is Split een enorm interessante stad om te bezoeken, zeker ook voor een leuke stedentrip in Kroatië. Laat je dan ook niet afschrikken door de menigte, maar neem vooral de tijd om alles in je op te nemen, van de drukte in de historische oude stad tot de schaduwrijke natuur op de Marjan heuvel.
Er is genoeg te beleven in Split. Door de vele restaurants, bezienswaardigheden en activiteiten kun je jezelf altijd bezighouden. Echter moet je niet denken dat je hier 5 dagen kunt vertoeven. Voor Split heb je maar 2 dagen nodig, afhankelijk van je tempo natuurlijk.
Split is niet alleen een prachtige stad om te bezoeken, maar ook een goede uitvalsbasis om mooie dagtrips te maken. Vanuit Split kun je bijvoorbeeld de boot nemen naar het sfeervolle plaatsje Trogir, waar je uren kunt slenteren door de meest pittoreske straatjes. De boottocht zelf is ook de moeite waard.
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).
De prijs van een taxirit is relatief laag en elke taxi heeft een meter. Het starttarief is ruwweg 25 kuna (iets meer dan € 3) en dan een euro per km, je moet vaak wat betalen voor bagage, ongeveer 5 kuna per stuk. Op zon- en feestdagen en 's nachts zijn de prijzen ongeveer 20% hoger.
Als stelregel kan men uitgaan dat 7 Kroatische Kuna gelijk is aan 1 Euro. Glas Cola kost: 12,00 Kuna.
Hier zetten we op een rijtje hoe je je in Kroatië kunt verplaatsen. De auto (of motor, camper, busje) is de snelste manier om in Kroatië te reizen en als je al je eigen auto bij je hebt, is het ook de makkelijkste optie. Kroatië heeft voor de snelweg geen vignet-systeem.
Een prachtige oude stad, de moeite waard voor een dag bezoek, Wij hebben Split bezocht met een gids en die stad heeft veel historie te bieden, Een echte aanrader. Tijdens onze rondreis door Kroatië hebben we vele steden en dorpen bezocht echter Split is toch een van onze favorieten.
Split is na Zagreb de grootste stad van Kroatië en een ontzettend leuke stad voor een stedentrip. Waarom? Een groot deel van het oude stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bevat een wirwar van smalle straten en pleinen vol mooie eeuwenoude gebouwen.
Havenstad Split is de grootste en belangrijkste stad in de provincie Dalmatië én daarnaast de tweede stad van Kroatië. Split staat vooral bekend om de fijne sfeer en perfecte ligging aan de Adriatische Zee. Daarnaast staat een groot deel van het centrum ook nog eens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het Bacvice strand is het meest populaire strand in de stad. Het strand, ook wel Bace genoemd, is zeker een van de symbolen van Split. Wat dit strand zo bijzonder maakt? In de eerste plaats het feit dat het zo dicht bij het centrum ligt, slechts 5 minuten lopen van het centrale busstation.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.