De voedingswaarde van insectenvlees is vergelijkbaar met die van gewoon vlees. Ze vermenigvuldigen zich snel en hebben veel minder voer nodig. Bovendien is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund.
Insecten kunnen ook drager zijn van andere gevaarlijke parasieten zoals Entamoeba histolytica of Toxoplasmose. Het is daarom niet ongevaarlijk rauwe insecten te eten. Een ander gevaar bij het eten van insecten zijn de chemische verontreinigingen. Dit zijn in de eerste plaats pesticiden.
Insecten bevatten ook eiwitten, maar hebben veel minder voer nodig. Zo vergt een kilo eetbare krekels 2 kilo voer. Een belangrijke reden voor deze efficiëntie is dat insecten koudbloedig zijn: zij gebruiken hun voer niet om zichzelf warm te houden, in tegenstelling tot warmbloedige dieren als runderen.
Het is rijk aan eiwitten. Sommige soorten bevatten relatief veel vet zoals de sprinkhaan (67%) en de meelworm (43%). Dat komt omdat insectenvlees lijkt op orgaanvlees, en dat is rijker aan vet en cholesterol dan de meeste gewone vleessoorten.
Insecten bevatten niet alleen veel proteïne, maar ze zijn ook rijk aan overige voedingsstoffen. De meerderheid van de insecten bevatten veel noodzakelijke voedingsstoffen die we nodig hebben, waaronder ijzer en kalium. Meelwormen zijn bijvoorbeeld rijk aan natrium, kalium, ijzer en zink.
'Het vlees in tomatensoep zit heus niet alleen in de balletjes', zegt insectenspecialist Dicke. 'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60. ' inzitten.
Over de hele wereld worden insecten daarom gegeten als lekkernij, maar in Nederland trekken we nog steeds een vies gezicht bij het idee. Dat komt omdat insecten in onze cultuur gezien worden als vies, lelijk en schadelijk. Daarom eten we ze niet graag op.
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar speciale vogelpindakaas. Deze pindakaas met noten en insecten bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd.
Insecten zijn rijk aan eiwitten en kunnen dienen als alternatieve eiwitbron. Qua voedingswaarde zijn insecten vergelijkbaar met vis, kip, rund en varkensvlees. De samenstelling van de eiwitten is vergelijkbaar die van eiwitten uit vlees. Daarnaast zijn insecten duurzamer om te kweken dan vlees.
Wereldwijd eten zo'n 2 miljard mensen in ruim 100 landen regelmatig insecten. Vooral in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië staan insecten op het menu. Insecten bevatten ongeveer net zoveel mineralen, vitaminen en onverzadigde vetten als ander dierlijk vlees.Ook zijn ze een uitstekende eiwitbron.
In Europa zijn we nog niet zo ver, maar insecten zijn een duurzame vervanger voor vlees. Het 'vlees van de toekomst' dus. Diverse studies wijzen uit dat de kweek van insecten beter is voor het milieu, dan de productie van vlees.
Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten. In de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten, vooral als seizoensproduct. Het gaat om rupsen, sprinkhanen, keverlarven (bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen en wespen, wantsen, termieten, mieren, cicaden, en vliegjes.
Zijn insecten gezond? Sprinkhanen, meelwormen en kevers staan in Nederland dus het vaakst op het menu. En ze passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding, meldt het Voedingscentrum. 'Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, onverzadigd vet, ijzer en vitamine B.
We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
Het exoskelet van insecten is rijk aan chitine, een polymeer dat de meeste organismen lastig kunnen verteren. 'Er zijn echter diverse bacteriën die chitine kunnen metaboliseren, en die micro-organismen maken planten weerbaarder tegen ziekten en plagen', vertelt Dicke.
Vanaf januari 2015 liggen er bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten in het schap. Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden. Met de nieuwe producten biedt Jumbo klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis.
Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan.
In je chocolade zitten gemalen larven
'Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in', vertelt Meerburg. 'We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot.
Het eten van hele insecten stuit echter op veel weerstand bij consumenten. Daarom is het verwerken van insectenmeel in voedselproducten, zoals brood en pasta, een goed alternatief. Meelwormen zijn een van de insectensoorten die het meest worden gekweekt voor dierlijke en menselijke consumptie.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Calvé Pindakaas Light is de enige échte pindakaas, met 30% minder vet en vanaf nu ook zonder toegevoegde suikers. Calvé Pindakaas Light is de enige échte pindakaas, met 30% minder vet en vanaf nu ook zonder toegevoegde suikers. Dat is alles wat er nodig voor een gezond en lekker broodbeleg. Verder helemaal niets.
Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt. Zie calve.nl voor meer informatie. Ingrediënten: PINDA 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose, zout.
Inwendige organen
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
De term entomofagie wordt voornamelijk gebruikt voor de menselijke consumptie van insecten; dieren die insecten eten worden beschreven als insecteneters of insectivoor.
Ook in landen als Japan, Zuid-Korea, Thailand, Oeganda, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika vormen insecten een erkende voedselbron. Rupsen, muggen, termieten, mieren, sprinkhanen, bijen, wespen, wantsen, meelwormen, kevers, zelfs kakkerlakken worden gegeten.