Na tweehonderd jaar republiek en enkele jaren Franse bezetting, heeft Nederland in 1813 voor het eerst een 'eigen' koning: Willem I. Op spectaculaire wijze komt hij met een Engels oorlogsschip aan in Nederland om zijn plek als vorst in te nemen.
Sinds de middeleeuwen zijn alle Europese landen een monarchie. Vaak was het in de middeleeuwen een legerhoofdman die zich deze status aanmeette en zichzelf tot koning (liet) kronen. Die waardigheid gaf hij door aan zijn kinderen, waardoor het stelstel van de monarchie ontstond.
Koning Willem I is de eerste Koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Willem Frederik Prins van Oranje en Nassau wordt op 24 augustus 1772 geboren in Den Haag als oudste zoon van Prins Willem V en Prinses Wilhelmina van Pruisen.
Vroeger werd bij sommige stammen en volken een koning aangewezen, dit was meestal de hoogste gezagsdrager. Deze mensen werden gekozen omdat ze vaak veel macht hadden in het land of omdat ze het leger moesten aanvoeren. Je werd geen koning omdat je vader dat vóór jou was, maar omdat je wijs en dapper was.
Koning Willem I
In 1815 bepaalde het Congres van Wenen dat de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden weer verenigd zouden worden. Willem Frederik riep zichzelf uit tot Koning van het nieuw ontstane Koninkrijk der Nederlanden: Koning Willem I.
Andorra is geen monarchie maar een diarchie en heeft dus twee vorsten. Dit zijn de bisschop van La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. Dit maakt de Franse president tot enige persoon die gekozen staatshoofd is van twee landen.
De souverein vorst werd koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Vervolgens werden zijn zoon Willem (II) en kleinzoon Willem (III) koning en daarna, bij het ontbreken van mannelijke nakomelingen, Wilhelmina, Juliana en Beatrix koningin. Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning.
Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel. De onschendbaarheid van de koning komt ook tot uiting in het zogenaamde contraseign.
De koning kan buiten het gezag worden geplaatst
Maar wat als de koning nu echt iets heel ergs doet, zoals een moord plegen? Wordt hij dan vervolgd? In het uiterste geval kan in Nederland het staatshoofd buiten het gezag worden geplaatst. Dat noemen we een 'buitenstaatverklaring'.
In eenvoudig Nederlands. De Koning mag het werk van een Koning gaan doen als hij achttien jaar is. Een troonopvolger kan wel Koning worden voordat hij achttien is.
Keizerrijk Japan
Japan wordt beschouwd als 's werelds oudste monarchie, en de hoofdresidentie van de huidige keizer Naruhito is het Kōkyopaleis in Tokio. Gesticht: 660 v. Chr. Eerste vorst: Keizer Jimmu.
Bij zijn ondertrouw (1730), huwelijksaantekening en huwelijksakte (1732) werd zijn achternaam geschreven als Koning. In zijn overlijdensakte (1763) kwam het voorvoegsel voor en werd het de Koning. Varianten als Kooning en de Kooning komen ook voor. Rond 1750 werd de familienaam geschreven als de Koning.
Van die twaalf monarchen zijn er echter maar zeven landen waar daadwerkelijk een koning of koningin aan het hoofd staat (niet alle monarchieën zijn dus koninkrijken). Dit zijn het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken, België, Nederland en Spanje. Er heersen op dit moment vijf koningen en twee koninginnen.
Geschiedenis naamgeving Nederland vanaf de 1e eeuw
In de Romeinse tijd werd het zuiden van het huidige Nederland 'Germania Inferior' genoemd. Het gebied besloeg tevens delen van België en Duitsland en werd bestuurd vanuit de hoofdstad Colonia Agrippina, de stad die tegenwoordig Keulen heet.
Terwijl de commissie een zo democratisch mogelijke grondwet probeert op te stellen, wil Willem Frederik de macht naar zich toetrekken. In 1815 wordt het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden uitgeroepen. Willem Frederik wordt erkend als vorst en neemt vanaf 16 maart 1815 de titel Koning der Nederlanden aan.
Aan het hof van Maria van Hongarije werd vooral Frans gesproken en door enkelen Nederlands, talen die Willem van Oranje niet sprak. Naast die twee talen werd hij onderwezen in Latijn, Spaans en Italiaans, hoewel hij nooit zijn Duitse accent zou verliezen en nooit vloeiend Nederlands zou spreken.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
De Koning ondertekent alle wetten en Koninklijke besluiten en bekrachtigt internationale verdragen. Op Prinsjesdag spreekt hij de Troonrede uit. De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd.
aga, caballero, cavalier, dominus, efendi, eigenaar, gebieder, gezagsdrager, heerser, herenboer, koning, maître, meester, radja, seigneur, sinjeur, sire, soeverein, toean, vorst. vorst (zn) : groothertog, heer, heerser, keizer, koning, landsheer, monarch, opperheer, potentaat, princeps, prins, soeverein.
De minister-president en de overige ministers worden bij koninklijk besluit benoemd en ontslagen.
Grondwettelijk is de koning het staatshoofd en maakt hij deel uit van de regering. Ook heeft hij een rol in de kabinetsformatie en het wetgevende proces. Hij moet elke wet ondertekenen om deze in werking te doen treden.
Koning Willem-Alexander is staatshoofd van een republiek en niet van een koninkrijk. Daarom ook draagt hij geen kroon.
"Als je de monarchie wil afschaffen, moet je alle bepalingen die over de koning gaan uit de grondwet halen. En dat zijn er best veel: ze gaan onder meer over erfopvolging en financiën, maar er staat ook in dat de koning in de regering zit", zegt Bovend'Eert.
Willem III zou door zijn losbandige seksleven aan het einde van zijn leven syfilis hebben gekregen en daardoor onvruchtbaar zijn geworden.
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van Koning Willem-Alexander en postadres voor het Koninklijk Huis.