Het begon met de Opstand van Herzegovina in 1875, die culmineerde in de Russisch-Turkse Oorlog (1877-1878). De Britten konden het niet vinden met de Vrede van San Stefano en de creatie van Groot-Bulgarije, waarmee Rusland volgens de Britten te veel macht verwierven, in de Balkan.
De Balkan is een schiereiland en geeft een gebied aan in het zuidoosten van Europa. De naam komt van een bergketen in Bulgarije dat door de Turken (en ondertussen andere bevolkingsgroepen) Balkan wordt genoemd, wat ook wel bebost gebergte betekent.
Het Balkanfront in de Eerste Wereldoorlog werd uitgevochten tussen enerzijds de Centralen met het Ottomaanse Rijk, Oostenrijk-Hongarije, het Duitse Keizerrijk en Bulgarije en anderzijds de geallieerden met onder andere het Koninkrijk Servië, Griekenland en het Koninkrijk Roemenië.
Het beschikt over veel ongerepte en onontdekte natuurgebieden en je bevindt jezelf echt even in een andere wereld. Daarnaast bestaat de Balkan uit 9 landen in zuidoost-Europa, dus leuk voor een roadtrip of juist om je te verdiepen in één van deze landen.
De Balkan is een regio in het zuidoosten van Europa. De volgende huidige landen liggen in de Balkan: Albanië - Bosnië en Herzegovina - Bulgarije - Griekenland - Kosovo - Kroatië - Montenegro - Noord-Macedonië - Servië - Turkije (Europees gedeelte).
Albanië Noord en Zuid: mooiste van de balkan landen
Albanië is één van onze favoriete balkanlanden al is het maar omdat bijna niemand anders daar zo over denkt. De grote toeristenstroom blijft tot nu toe nog weg van Albanië en dat houden we graag nog even zo dus hou deze info voor jullie zelf!
Veel mensen weten niet dat er zo veel mooie plekken op de Balkan zijn! Maak je geen zorgen over de veiligheid: de Balkan is geen gevaarlijke bestemming, de meeste plekken zijn heel betaalbaar en de mensen zijn erg vriendelijk – al spreekt niet iedereen Engels.
Koninkrijk van de Serviërs, Kroaten en Slovenen.
Albanië staat bekend als een goedkoop land. Als je op vakantie in Albanië bent voel je je hartstikke rijk omdat één euro ongeveer 130,- Lek is. Bijna alle dagelijkse uitgaven zijn een stuk goedkoper dan in Nederland, hoewel de prijzen op toeristische plekken steeds meer op de Nederlandse gaan lijken.
Het gebied van Bosnië en Herzegovina was deel van het Ottomaanse Rijk van de vijftiende eeuw tot 1878, toen het onder bestuur van Oostenrijk-Hongarije kwam. Na de Eerste Wereldoorlog maakte het land deel uit van het koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, dat in 1929 Joegoslavië genoemd werd.
Het (letterlijke) startschot voor de Eerste Wereldoorlog kwam in 1914, in het Bosnische Sarajevo, waar de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, aartshertog Franz Ferdinand, op bezoek kwam.
De oorlog ging tussen de Centrale Mogendheden, onder leiding van Duitsland, en de Triple Entente die bestond uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en het Russische Rijk. Italië, dat een verdrag had met Duitsland, stelde zich neutraal op, omdat het land het niet eens was met de Duitse plannen betreffende de Balkan.
Eerste Wereldoorlog: 1914-1918. De directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog was de moord op de Oostenrijkse aartshertog Franz-Ferdinand. Het dodelijke schot van een jonge Bosnisch-Servische nationalist leidde tot een ongekend grote oorlog.
De (post-)Joegoslavische oorlogen (1991–2001) vormen een reeks van etnische conflicten die losbarstten toen Joegoslavië uiteenviel. Het zwaarste geweld brak uit in de deelrepubliek Bosnië-Herzegovina; hier probeerde de Servische bevolkingsgroep het gebied als Joegoslavië bijeen te houden.
Een officiële taal kent het land met drie bevolkingsgroepen niet. Moslims noemen hem Bosnisch, Serviërs hebben het over Servisch en Kroaten houden het op Kroatisch, maar de verschillen binnen het land zijn miniem.
Een biertje koop je in Albanië in de supermarkt voor 80 ALL en in een bar of restaurant zal het je gemiddeld 150 ALL kosten. Liever een glas wijn? Reken dan op ongeveer 220 ALL en een glas frisdrank rond de 150 ALL.
1. Macedonië En dan als laatste het aller goedkoopste land van Europa; Macedonië. Macedonië is maar liefst 62 procent goedkoper dan het Europees gemiddelde.
Een van de argumenten van de NAVO was het vermijden van etnische zuiveringen. Het resultaat van de oorlog was dat het grootste deel van de Servische minderheid op de vlucht moest slaan voor het etnisch geweld na de oorlog. Tienduizenden van hen leven nog steeds in exil.
Kosovo is in de regel vrij veilig. De veiligheidssituatie is toch aanzienlijk ongunstiger in de vier gemeenten van Noord Kosovo. De Kosovaarse politie wordt beschouwd als professioneel en doeltreffend. Kleine criminaliteit (zakkenrollen, gauwdiefstal en inbraak) is zeldzaam maar komt toch voor.
Bosnië en Herzegovina is een redelijk veilig land, maar het heeft toch te maken met veel kleine criminaliteit. Tijdens uw vakantie aldaar raden wij u aan om zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden.
De kleurcode van het reisadvies voor Bosnië en Herzegovina is geel. U kunt reizen naar Bosnië en Herzegovina.