Golf heeft een MET-waarde van 4,8. Daarmee valt het in de categorie matig intensieve sporten. Een gemiddelde man verbruikt tijdens het golfen circa 7 calorieën per minuut, een vrouw 6 calorieën per minuut. Over 18 holes in 3,5 uur (want we liepen snel door, weet je nog?)
Tijdens een 9-holes golfronde verbrandt je meer dan 450 calorieën. Tijdens een 9-holes golfronde wandel je 4 tot 6 kilometer, bij 18 holes is dat 7 tot 10 km. Van de Nederlandse golfers tussen de 18 en 54 jaar haalt 92% de landelijke Beweegnorm. In de leeftijd 55+ haalt 81 procent van de golfers de Beweegnorm.
"Voetballers en hockeyers die toch sportief en competitief bezig willen blijven en in een groepje de holes lopen. Als je er 18 afwerkt, heb je toch zo'n 7 kilometer in de benen."
Sporten met een gemiddelde intensiteit, zoals golf, zijn gunstig voor de preventie en behandeling van chronische ziekten, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig golfen een betere longfunctie hebben dan zij die dat niet doen.
De gemiddelde handicap van Nederlandse golfers
Eind 2021 had 46% van de Nederlandse golfers een handicap van 36,0 of lager. Vlak voor de invoering van het WHS was dat 45%.
Golf is zo duur als dat je het zelf maakt. Ter promotie van de golfsport zijn er vele voordelige pakketten waar je als beginner van kan genieten, ook als je daarna verder gaat zijn de lidgelden zeer variërend naargelang naar wat voor een club je opzoek bent. Wat het materiaal betreft, dit is een soort van investering.
De gemiddelde clubsnelheid van een amateur golfer met een driver is ongeveer 75 tot 80 mph. De gemiddelde afstand die dan geslagen wordt is ongeveer 160 meter vanaf een tee.
Afstanden golfclubs
Zo leer je als beginnende golfer af te slaan met je ijzer 7 en zegt de golfpro vaak dat je daar 120 meter mee kunt slaan als man en ongeveer 105 meter als vrouw.
Wanneer je een score registreert die lager is dan jouw buffer gaat je handicap met 0,1 punt omhoog. Bij een score boven de buffer geldt een handicapverlaging. Die verlaging is afhankelijk van de handicapcategorie. De verlaging van je handicap bedraagt 0.1, 0.3, 0.4, 0.5 of 1.0 per punt dat je boven de buffer scoort.
Om op alle golfbanen in Nederland te mogen spelen heb je over het algemeen handicap-54 nodig. Handicap-54 (vroeger GVB, of Golfvaardigheidsbewijs) toont aan dat je de regels en etiquette kent en snapt. Daarnaast is het een bewijs dat je de basis principes van het golfspel onder controle hebt.
In de grond slaan: Als je te dicht op de golfbal staat, je staat te rechtop, dan wordt het ook lastig om de bal goed te raken en sla je vaak in de grond.
Een ijzer 3 is de eerste ijzer optie die je pakt om een lange afstand mee te slaan, na een hybride of houten golfclub. Een ijzer 3 slaat gemiddeld 170 meter ver. In de categorie midden ijzer heb je ijzer 5, 6 en 7.
Bijvoorbeeld: de gemiddelde golfer slaat met ijzer 7 tussen de 100 en 140 meter. IJzer 6 zal dan zo'n 10 meter verder slaan met dezelfde slag en ijzer 8 zal zo'n 10 meter minder ver slaan. Zo moet u ongeveer rekenen.
Het is veel beter om 3 dagen per week te gaan golfen.
Een 'greenfee' is de bijdrage die je als golfer betaalt om eenmalig negen of achttien holes te spelen op een baan waar je geen speelrechten hebt via een lidmaatschap. Een greenfee voor een rondje van negen holes kost in Nederland tussen de 25 en 50 euro.
Een lidmaatschap bij een vaste golfclub met een eigen golfbaan varieert tussen de 600 en 1200 euro. Je mag dan wel op die golfbaan onbeperkt spelen, maar op andere banen betaal je nog steeds “greenfee”.
Een gemiddelde prijs voor een halve set ligt rond de € 150,- een de gemiddelde prijs voor een hele set ligt zo rond de € 300,-. Daarnaast zijn er met enige regelmaat leuke aanbiedingen waardoor je nog minder betaalt voor de set van jouw keuze.
Je bent lekker in de buitenlucht, je loopt veel en het vereist een goede hand-oog coördinatie. Ook heb je wel wat technische vaardigheden en creativiteit nodig om de baan goed door te komen. Golf is vaak eigenlijk een beetje een wedstrijd tegen jezelf. Immers: niet iedere slag, baan of zelfs dag zijn hetzelfde.
De driver is de langste club in een golftas en heeft een loft van 8 tot 13 graden. Het is de club met 'de meeste lengte', je kunt er de bal het verste mee slaan. Fairway woods hebben een kleiner clubhoofd en meer loft dan de driver (tussen de 13 en 29 graden).
Ik zeg wel eens: 'golf is de meest onderschatte sport'. Golf is moeilijk, leren golfen kost (veel) tijd. De golfswing is een technische beweging maar ook een hele complexe beweging, er kan van alles fout gaan. De tegenvallende slagen mogen u niet ontmoedigen, maar moeten u juist uitdagen verder te gaan.
Sterke heupspieren, flexibele hamstrings en een stabiele rug zijn fysieke eigenschappen waar iedere golfer iets aan heeft. Als je goed wilt spelen, zul je de spieren die je nodig hebt voor een goede swing moeten trainen. De spieren boven je knieën tot onder je borst zijn het belangrijkst bij golf.
Zo kunt u het 'toppen' voorkomen
Laat de armen meer vanuit de onderste schouder zakken, waardoor de heuprotatie plaats kan vinden. Een voorwaartse beweging dus, in plaats van een neerwaartse. U draait ontspannen door de bal heen in plaats van te werken / bij te sturen met de handen en armen.
Ouders die regelmatig op de baan te vinden zijn, kunnen hun kind al van kleins af aan spelenderwijs met de sport laten kennismaken. Starten met golfles voor kinderen vanaf drie, vier jaar is heel goed mogelijk, zeker wanneer de lessen voor deze groep ingericht worden als peutergym met een golfinvalshoek.
De beginnende golfer heeft circa 6 golflessen nodig om alle aspecten van het golfspel ervaren te hebben. Putten, chippen en de swing, naast het spelen van een aantal par 3 holes.