Ze mogen dan slechts een paar millimeter groot zijn: mieren zijn intelligente dieren. Door hun uitstekende reukvermogen zijn ze zelfs in staat om kankercellen van gezonde cellen te onderscheiden. Dat blijkt uit Frans onderzoek dat is gepubliceerd in het blad iScience.
De mier heeft 250 000 hersencellen, een menselijk brein 10 000 miljoen. Als je 40 000 mieren samenneemt, bekom je de grootte van ons brein. Een mier kan tot 50 keer zijn gewicht dragen. In vergelijking met hun grootte zijn de spieren van mieren dikker en groter dan die van mensen en grote dieren.
Mieren zijn nuttig voor onze ecosfeer omdat ze ook (schadelijke) insecten eten. Levende of dode insecten: het is maar net wat ze tegenkomen. Dode insecten in uw tuin (of in uw woning, als de mieren daar binnenkomen) worden in ieder geval opgeruimd. Daarnaast eten mieren ook de resten van (grotere) dode dieren.
Hebben mieren hersenen? Als je alle hersencellen van 40.000 mieren samenneemt, verkrijg je de grootte van een menselijke brein. De hersenen van een mier tellen immers 250.000 hersencellen terwijl een menselijk brein er 10.000 miljoen telt.
Mieren zijn omnivoren. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. De larven worden veelal door de koningin gevoed met een afscheidingsprodukt van haar speekselklieren. Om aan voedsel te komen gaan de werksters op zoek naar bloemen voor de nectar of verorberen andere kleine insecten.
De mieren zijn insecten die behoren tot de vliesvleugeligen, maar enkel de mannetjes en koninginnen hebben vleugels, de werksters blijven vleugelloos. Iedereen heeft zijn eigen taak en moet die naar behoren uitoefenen.
Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen. En mierenkolonies kunnen behoorlijk uitdijen als ze zich eenmaal ergens hebben gevestigd.”
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Verder heeft een mier hersenen, een hart en zenuwen. Het hart pompt een kleurloze vloeistof door het lichaam en die wordt gebruikt voor het afvoeren van overtollige stoffen.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Mieren die in de strijd gewond raken, worden door hun soortgenoten naar het nest vervoerd om aldaar verzorgd te worden. Dat hebben Duitse onderzoekers ontdekt.
Mieren worden in de winter minder actief omdat zij energie putten uit warmte. Hierdoor kunnen zij dus nauwelijks bewegen als het erg koud is. Zodra mieren uit hun 'winterslaap' ontwaken, zullen zij op zoek gaan naar voedsel. Het zijn echte zoetekauwen, de reden dat de keuken voor mieren een favoriete plek kan worden.
Houd voedsel altijd bedekt: laat er geen mieren bij komen. Afval trekt mieren aan. Bewaar resten dus in dichte afvalbakken! Poets oppervlakken waar mieren lopen goed na.
Mieren hebben geen oren
Hoe horen mieren? Mieren gebruiken vibraties om te horen. Ze gebruiken de vibraties in de grond om te horen, door deze op te pikken in het subgenual orgaan, dat zit onder de knie bevindt. Ze gebruiken deze trillingen tijdens het zoeken naar voedsel of als alarmsignaal.
Voedsel. Mieren gebruiken de geur onder andere om door te geven waar het voedsel zich bevindt. Doordat mieren de route doorgeven via hun geur gebruiken de andere mieren makkelijk hetzelfde pad op weg naar het voedsel. Wanneer de voedselbron op is, vervaagt de geur automatisch omdat de mieren er niet meer heen lopen.
Er zijn zowel zoogdieren, reptielen, vogels als geleedpotigen die voornamelijk van mieren leven. Ook dieren die termieten eten worden vaak formicivoor genoemd, hoewel termieten een eigen orde hebben (Isoptera), mieren vallen onder de vliesvleugeligen of wesp-achtigen (Hymenoptera).
Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Lavendel, bieslook, afrikaantjes, mint-planten en goudsbloemen verspreiden een geur waar mieren niet van houden. Mieren houden niet van een kaneelgeur. Als je overlast van mieren hebt in bijvoorbeeld je keuken, zorg dan dat de geur van kaneel sterk aanwezig is.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Mieren communiceren met elkaar door feromonen, aanrakingen en geluiden. Ze vertellen elkaar waar voedsel te vinden is en waarschuwen voor gevaar.