Schildpadden zijn intelligente
In tegenstelling tot vogels en zoogdieren zijn schildpadden namelijk solitaire dieren. Nadat ze uit het ei zijn gekropen worden ze niet door hun ouders verzorgd en vormen op latere leeftijd ook geen sociale groepen.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Veel soorten hebben een lange nek om in dieper water te kunnen leven en enkele soorten hebben zelfs een verlengde, steel-achtige neus. Vrijwel alle schildpadden kunnen goed zwemmen maar houden dat niet lang vol; in te diep water kan een schildpad zelfs verdrinken.
Het zicht is scherp, vooral om in de verte voedsel of vijanden waar te nemen. Maar niet van dichtbij, dan oriënteert hij zich door middel van de geur. Waterschildpadden hebben in hun netvlies een laagje geeloranje gekleurde vetbolletjes waardoor het gebruik van hun gezichtsvermogen ook in troebel water mogelijk is.
Ook honden en muizen vinden het erg prettig om geaaid te worden. Dat geldt waarschijnlijk ook voor een trits dieren die niet wetenschappelijk onderzocht zijn. Volgens dierenartsen van de Texas A&M University (VS) kunnen in elk geval ook hagedissen en schildpadden van aaien genieten.
In het wild houdt de Griekse landschildpad een winterslaap. Normaal gesproken duurt een winterslaap ongeveer vier tot zes maanden, vanaf november. Er zijn verschillende meningen over het houden van een winterslaap in gevangenschap.
Hoe lang leven schildpadden en wat voor zorg hebben ze nodig? Wie een schildpad als huisdier wil aanschaffen, moet altijd in het achterhoofd houden dat landschildpadden tot 70 jaar, en middelgrote exemplaren zelfs tot wel 120 jaar oud kunnen worden.
Ondanks dat alle schildpadden in gevangenschap zijn geboren, zijn schildpadden losgelaten huisdieren die zich aan ons klimaat moeten aanpassen en daardoor fysiek lijden in onze natuur. Denk hierbij aan voedseltekort en vooral warmte tekorten.
Een schildpad is zeker geen knuffeldier. Hij kan flink bijten! Ook moet je het terrarium regelmatig goed schoonmaken want dat wordt snel vies.
Om het zout uit het zeewater uit hun lijf te lozen, huilen zeeschildpadden zoute tranen.
Soms lijkt het of de zeeschildpadden die aan land komen huilen, dit is niet zo. Zeeschildpadden hebben namelijk een speciale traanklier waarmee ze zout afscheiden.
Landschildpadden kunnen behoorlijk aanhankelijk en interactief zijn. Je kan er dus een band mee opbouwen! Combineer het spel altijd met eten.
Schildpadden kunnen natuurlijk niet spreken, maar ze tonen je wel veel aan de hand van hun gedrag. Op die manier kan je heel wat liefde van ze krijgen, en tonen ze je of er eventueel iets niet goed zit.
Na een week kamertemperatuur is de schildpad klaar voor een winterslaap. Deze winterslaap kan binnen of buiten gehouden worden. Een winterslaap die buiten gehouden wordt, is gevaarlijker dan binnen omdat er minder controle mogelijk is op de omstandigheden (temperatuur, vochtigheid).
Een schildpad die te veel in zichzelf kruipt, kan niets meer aan.Het kan geen opmerkingen verdragen, krimpt ineen bij kritiek, voelt zich depressief en lusteloos. Deze schildpadjes kunnen soms tranen gebruiken om hun zin door te drijven.
Hou je schildpad actief en bezig!Geef een waterschildpad hoge klimmogelijkheden, maar sluit dan wel zijn dak. Hij zou wel eens kunnen ontsnappen. Een landschildpad maak je op zijn beurt tevreden met wat mos of gras om in te graven, of met rotsen als extra stimulatie.
Veel zeeschildpadden brengen hun hele volwassen leven door in een omgeving zonder natuurlijke vijanden. Dat komt door overbevissing op hun belangrijkste vijand, de tijgerhaai. Hierdoor is nauwelijks bekend wat de impact van haaien is op het graasgedrag van schildpadden.
Het schildpadje klautert uit de nestkuil. Moeder en vader zijn nergens te bekennen. Een schildpadje moet het zich zelf zien te redden.
Toch kunnen ze ook in warm water best lang onder water blijven. Bij nachtduiken zien we ze wel eens liggen slapen lekker beschut tussen het koraal onder water. Dat houden ze zo maar enkele uren vol.
Jonathan viert dit jaar dus zijn 190e verjaardag, begin 2022 kreeg hij een eerste verjaardagscadeau van Guinness World Records. Sinds 2019 wordt hij al erkend als oudste landdier ter wereld, maar nu is hij ook de oudste schildpad ooit.
Water doet leven, ook voor landschildpadden
Alle dieren hebben water nodig. Dus ja, ook landschildpadden kunnen niet zonder, al hebben ze zich in droge regio's wel aangepast aan een lagere waterinname.
Zijn antwoord: “De schildpadden kunnen heel goed tegen de kou. In hun natuurlijke leefgebied is het een landklimaat met nog veel koudere winters. Het wordt juist problematisch als ze zachte kwakkelwinters hebben. Dan is het te warm om in winterslaap te blijven en te koud om lekker actief voedsel te kunnen zoeken.”
Moerasschildpadden zijn overdag actief, 's avonds slapen ze onder water. Deze schildpad houdt erg van zonnen. De dieren liggen dan soms uren op takken of rotsen. Zodra ze gealarmeerd worden doordat ze trillingen waarnemen, laten ze zich snel in het water glijden.