Heb je geen boormachine in huis en wil je toch iets ophangen? Dan kunnen de betonhaakjes ook een handige uitkomst zijn. Je koopt ze gewoon bij de bouwmarkt en ze hebben meestal verschillende versies. Je zet het witte plastic haakje op de muur en slaat vervolgens de stalen nageltjes de wand in met een hamer.
Met dubbelzijdige montage tape heeft u een goed alternatief voor boren en spijkeren. Grote kleefkracht, maar soms wel met resten bij verwijderen. Een eenvoudig alternatief op dubbelzijdig tape, zijn montagestrips.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
De universele plug
Bij het indraaien van een schroef zet de plug uit, waardoor deze verankert in de muur. De plug zelf kan je na het boren met een hamer voorzichtig in de muur drijven. Daarna kun je er een schroef indraaien.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Maximaal te belasten tot 27 kg afhankelijk van het materiaal. Gebruik voor het boren van het gat een boor van Ø8mm. De plug is 100mm lang, en de schroef is 105mm en Ø5mm. Zeer geschikt voor het monteren van houten regelwerk.
Gaten in de muur boren kan iedereen, maar een mooi gat boren in de muur is een ander verhaal. Dit komt door bijvoorbeeld verschillende soorten muren maar ook andere factoren spelen een rol. Allereerst; wat heb je nodig? Je hebt bij het boren van een gat in de muur een boormachine, schroef, plug, potlood en tape nodig.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Staalspijker. Deze spijker is gemaakt van gehard staal. Daardoor kan hij in baksteen doordringen. Deze spijker is geschikt voor zowel baksteen als beton.
Betonschroeven zijn qua verwerkingstijd de snelste oplossing voor het bevestigen in beton. De montage gebeurt enkel door de schroef in te schroeven – en dat gaat zonder aandraaimoment of verwerkingsgereedschap. Betonschroeven kunnen compleet en in een geheel gedemonteerd worden.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
De betonhaken hebben een draagvermogen tot 8 kilo en kunnen daarmee vrijwel ieder schilderij, klok of spiegel dragen. De betonhaken zijn geschikt voor harde wanden van beton, hard gesteente maar ook hardhout. De betonhaken hebben drie stalen nagels die u met een hamer stevig verankert in de harde wand.
Met een betonhaak kunt u eenvoudig een haakje monteren op een betonnen wand of in een stenen muur. Dat wil zeggen: zonder gebruik van een boormachine. De 4 stalen spijkers kunt u met een hamer eenvoudig vastzetten in het beton. In zachtere steensoorten kunt u een langere stalen nagel gebruiken.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Standaardpluggen zijn een ideale keuze wanneer ze op massief bouwmateriaal bevestigd moeten worden. De universele plug is (de naam zegt het al) bruikbaar voor elke muur. In beton en massief steen spreidt hij zich en klemt zich vervolgens vast. In geperforeerde bakstenen en wandplaten werkt hij door verknoping.
Beste, Als je naar de slagplug kijkt dan zit er vaak een markering op. Deze markering geeft aan wat er minimaal in de muur moet. Mocht er geen markering op staat ga er dan vanuit dat een 6 mm plug minimaal 4 cm in de muur zit en een 8 mm minimaal 5 cm.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Een Leidingzoeker helpt leidingen in de muur of plafond op te sporen. Sommige leidingen lopen boven de vloer of buiten de muur om en zie je makkelijk lopen. Als je daar iets aan moet vervangen is het dus makkelijk om erbij te komen.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
slagplug, hamerplug, nagelplug, spijkerplug. Ook: hamerplug, nagelplug, spijkerplug. Een slagplug is een plug die met de hamer ingeslagen wordt in een voorgeboord gat en toch een grote stevigheid heeft en geeft.
Slagpluggen maken uw werk vele malen sneller. U gaat als volgt te werk. Boor een gaat door het materiaal wat u gaat bevestigen en door de ondergrond, bijvoorbeeld beton. Zorg ervoor de diameter van het gat iets kleiner is dan dat van de slagpluggen, niet meer dan 1 mm verschil.