Van aspartaam of stevia is nog nooit een kankerverwekkend effect aangetoond, niet bij de mens, niet bij dieren, en niet bij hoge doses. Uit dierproeven is gebleken dat het in heel hoge doses toedienen van acesulfaam-K, cyclamaat en sacharine een kankerbevorderend effect kan hebben.
Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.
Producten met E-nummers, zoals aspartaam, kun je veilig eten en drinken. Zelfs als je erg veel producten gebruikt, krijg je bij een normaal eetpatroon niet te veel zoetstof binnen. Een light-product kan een goed alternatief zijn voor een gewoon product.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) bestempelde aspartaam in 2013 echter als veilig. Het gebruik van de zoetstof moet dan wel onder de aanvaardbare dagelijkse inname van 40 milligram per kilo lichaamsgewicht blijven, dat komt neer op gemiddeld 2,5 liter frisdrank, ongeveer 17 glazen cola light per dag.
In Europa is de ADI voor aspartaam vastgesteld op 40 mg/kg lichaamsgewicht per dag (vastgesteld door EFSA in 2006 en bevestigd in 2009, 2010 en 2013).
Zeer recent heeft het ESFA opnieuw onderzoek gedaan naar de veiligheid ervan. Ook hieruit is gebleken dat aspartaam veilig is bij normaal gebruik en dus niet tot bijwerkingen leidt. De EFSA-experts concluderen dat aspartaam niet schadelijk is voor het brein en het zenuwstelsel.
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.
Aspartaam wordt in je lichaam gesplitst in de aminozuren waaruit het is opgebouwd: asparaginezuur en fenylalanine. Deze kunnen in je lichaam worden gebruikt voor de aanmaak van lichaamseiwitten. Gebeurt dat niet dan plas je ze binnen een dag weer uit.
De conclusie van de beoordeling van aspartaam door de EFSA is dat een volwassene per dag tot 40 mg per kg lichaamsgewicht aspartaam kan gebruiken zonder een grotere kans te hebben op het ontwikkelen van kanker. Dit zou bij een lichaamsgewicht van 70 kg bijvoorbeeld gaan om zo'n 4,7 liter light-frisdrank per dag.
In Nederland combineren we aspartaam met de zoetstof acesulfaam-K in calorievrije dranken als Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar en Sprite. Zo kan je genieten van je favoriete drank zonder suiker.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
In cola zero zitten dus zoetstoffen als aspartaam, dit is geen gezonde vervanging voor suiker. Dit komt doordat aspartaam in ons lichaam wordt omgezet tot het aminozuur fenylalalnine. Van deze stof kan je hoofdpijn en spijsverteringsproblemen krijgen.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Waar zit aspartaam in? Toch is aspartaam al jaren geleden goedgekeurd en kan het gegeten en gedronken worden. Zo zit aspartaam in onder andere zuivelproducten, chocolade, ijs, ontbijtgranen, soepen, vruchtendranken, frisdranken, jam, chocopasta, koekjes en zoetjes.
De American Cancer Society (4) heeft onderzocht hoeveel aspartaam er aan een blikje cola zero wordt toegevoegd en dat is 192 mg.
Bij de productie van de als kleurstof toegevoegde karamel zou de chemische verbinding 4-methylimidazole ontstaan. In grote hoeveelheden is dat stofje, volgens de Amerikaanse staat, kankerverwekkend. Dus moet het als zodanig op het drankje worden vermeld, en daar passen beide frisdrank giganten voor.
In één kilogram Aspartaam zitten 4 calorieën. Nu het volgens vele gevaarlijke gedeelte. Aspartaam wordt door je lichaam omgezet in drie stoffen, waarvan tien procent methanol is. Methanol wordt omgezet in formaldehyde (zo, das een mond vol), een stof die kankerverwekkend is bij langdurig gebruik.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Ze rapporteren allerlei ongemakken na de consumptie van aspartaam-gezoete producten (light): buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel,....
Deze zoetstoffen hebben geen invloed op de bloedsuiker. Ze zitten in zoetjes, vloeistof of poeder, en vaak in light frisdrank, zuivelproducten en suikervrije kauwgom. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam.
Green Cola combineert een geweldige smaak met natuurlijke ingrediënten: zoetstoffen uit de stevia-plant en natuurlijke cafeïne uit groene koffiebonen. Onze producten bevatten geen aspartaam, geen suiker, geen conserveringsmiddelen en geen fosforzuur.
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 maal zo zoet is als suiker. Door deze grote zoetkracht en de lage energetische waarde voor het lichaam wordt het vooral gebruikt in zoete lightproducten als frisdranken.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.