Spreid de binnenste schaamlippen • Vermijd contact met de plasbuis • Breng het speculum in dichte stand in onder schuine hoek • Draai het speculum iets bij en breng hem diep in. Dit hoort geen pijn te doen.
Schuif het speculum horizontaal op als het voor een derde is ingebracht. Klap het speculum open onderweg naar de cervix of schuif het gesloten speculum op tot weerstand gevoeld wordt/het zich in de fornix posterior bevindt, trek iets terug en klap open.
Het lijkt een beetje op de kop en de snavel van een eend. De arts kan hiermee de vagina een beetje openen zodat de binnenkant van de vagina en ook de baarmoedermond onderzocht kunnen worden. Een eendenbek kan wat raar aanvoelen in de vagina, maar hoort geen pijn te doen.
Vaginaal toucher
Nadat de gynaecoloog het speculum heeft verwijderd, brengt hij of zij 1 of 2 vingers in de vagina. De gynaecoloog legt de andere hand op je buik. Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken.
De totale lengte is 20 cm en de lengte van het blad is 10 cm.
Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting.
Bij het toucheren brengt de verloskundige twee vingers naar binnen. Hierbij worden handschoenen en glijmiddel gebruikt. Dit is gebeurt alleen met jouw toestemming; je kunt toucheren dus ook weigeren als barende.
Bij het inwendig onderzoek brengt de gynaecoloog een spreider (speculum of eendenbek) naar binnen om de vagina en de baarmoedermond te kunnen zien.
Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!
Vaginaal speculum (eendenbek) model Cusco. Afmeting: 23 x 120mm.
“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Is een uitstrijkje pijnlijk? Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. Door het aanraken van de baarmoedermond kun je na het onderzoek wat bloed verliezen.
De arts kan op een beeldscherm zien of er kanker in uw baarmoeder zit. Ook kan bij dit onderzoek een heel klein stukje van de baarmoeder worden weggehaald als de arts iets ziet dat er anders uitziet. Soms krijgt u ook een echo.
Lubrilan kan gebruikt worden bij de meeste mechanische problemen bij seksuele gemeenschap. Dit glijmiddel is vetvrij (zonder olie), helder, niet geparfumeerd en heeft een neutrale PH en is aangepast aan het typische gebruik. Lubrilan kan ook gebruikt worden met het condoom aangezien Lubrilan gemaakt is op waterbasis.
Inwendige echo
Er bestaat 2 vormen van echoscopie: Bij een uitwendige echo wordt een echoapparaat op de buik gehouden. Bij een inwendige echo (transvaginale echo) wordt een apparaatje ingebracht in de vagina.
Bloedverlies of ongesteld zijn is medisch gezien niet bezwaarlijk voor een inwendige of uitwendige echo.
In principe mag het inwendig onderzoek geen pijn doen. Hoe beter jij je van onderen slap kunt houden, hoe beter het gaat. Als de verloskundige je toch pijn doet, zeg dat dan. Dan kan ze haar vingers even stil houden zodat de pijn weer wegzakt.
Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.
Voor veel vrouwen is toucheren stressvol, het is onprettig als een vreemde vingers in haar vagina stopt. Als het met haast en zonder aandacht wordt gedaan kan het erg pijnlijk zijn. Dit komt helaas veel voor. Onthoud: Het hoort geen pijn te doen.
Het verrichten van een vaginaal toucher tijdens de zwangerschap of bevalling is een voorbehouden handeling, die in de wet is toegekend aan artsen en verloskundigen.
Geef het dus aan als je een wee voelt aankomen. De verloskundige kan dan even wachten met toucheren. Na het inwendig onderzoek kan je een beetje bloed verliezen. Dit is normaal en kan geen kwaad.
Pap 3a: Er zijn licht afwijkende cellen te zien. Het is verstandig om voor verder onderzoek naar de gynaecoloog te gaan. Bij de helft van de vrouwen is een behandeling nodig. Pap 3b: Er zijn meer afwijkende cellen te zien.
Als je ongesteld bent moet je het laten maken van een uitstrijkje uitstellen tot na de menstruatie. Door het bloed kunnen de cellen in het laboratorium niet goed onderzocht worden. Tijdens een zwangerschap is het laten maken van een uitstrijkje niet schadelijk.
Ontstekingen en afwijkingen van de baarmoedermond zijn doorgaans niet zichtbaar. Hiervoor is onderzoek met een speculum (eendenbek) noodzakelijk, waarbij materiaal afgenomen kan worden voor een kweek of een uitstrijkje.